Η απόφαση λουκέτο στο Documento προωθείται βήμα- βήμα μέσω εμφύλιου στους εργαζόμενους

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας εκδότης δημοσιογράφος λαμβάνει την απόφαση να βάλει λουκέτο στην εφημερίδα του, έγινε πλειστάκις τα προηγούμενα χρόνια. Στην περίπτωση ωστόσο του Documento για το οποίο ο Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε πως “θα την κλείσει”, το λουκέτο προαναγγέλθηκε εξαιτίας της απόλυτα λογικής αντίδρασης των εργαζόμενων, οι οποίοι κατήγγειλαν ως όφειλαν απόλυση εργαζόμενης, ζήτησαν δέσμευση ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις και να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού.

(Για τα όσα έχουν προηγηθεί διαβάστε εδώ και εδώ)

Ο εκδότης δημοσιογράφος δημόσια επέρριψε ευθύνες στην ΕΣΗΕΑ και προσωπικά στον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο ότι “μεθοδεύουν το λουκέτο” της εφημερίδας, ισχυρισμός τουλάχιστον περίεργος αφού μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών της ΕΙΗΕΑ είναι η εταιρεία Documento Media IKE με διαχειριστή τον Κώστα Βαξεβάνη. Οι ισχυρισμοί του εκδότη- διευθυντή προκάλεσαν εμφύλιο στην εφημερίδα με αρκετούς -όπως συμβαίνει πάντα στο χώρο των ΜΜΕ όταν προκαλείται από την εργοδοτική πλευρά φόβος και πανικός- να ζητάνε το κεφάλι του εκπροσώπου στο πιάτο για να να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας! Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο “Έθνος” όταν ζητούσαν διάφοροι το κεφάλι της αείμνηστης Πόπης Χριστοδουλίδου η οποία τελικά απολύθηκε από τον Γιώργο Μπόμπολα. Η απόλυση αυτή όπως και οι άλλες που ακολούθησαν δεν έσωσαν την εφημερίδα από το λουκέτο.

Σημειώνουμε πως ο Κ. Βαξεβάνης σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, καταφέρεται ενάντια σε συνδικαλιστές και δηλώνει πως θα προσφύγει στο Πειθαρχικό ενάντια στον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης! Θα συνεχιστεί όμως η έκδοση του Documento; Το ερώτημα αυτό σχετίζεται άμεσα με το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μάη περιορίζει κατά πληροφορίες, την πολιτική στήριξη του σε εφημερίδες και ιντερνετικό εγχειρήματα! Πληροφορίες αναφέρουν πως θα διατηρηθούν οι δυο ιστοσελίδες με ελάχιστο προσωπικό.

Ενόψει της αυριανής κρίσιμης γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων καταγράφουμε το ιστορικό των ψηφισμάτων των εργαζόμενων μετά την απόλυση της εργαζόμενης. Οι εργαζόμενοι ανέμεναν συνάντηση με τον εκδότη για να αποσαφηνιστεί η θέση του αλλά αντί για αυτό, κυκλοφόρησε σύμφωνα με πληροφορίες μας, κείμενο στήριξης του εκδότη ενάντια στον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο και όσους δημοσιογράφους ψήφισαν υπέρ της καταγγελίας!

Η απόφαση της 2ης συνέλευσης των εργαζόμενων στο Documento– Κουτί της Πανδώρας

Ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 6/6 στις 16.00 στα γραφεία της εφημερίδας υπό την παρουσία και μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τα ακόλουθα:

  1. Καταγγέλλουμε την άδικη απόλυση της συναδέλφου και ζητάμε να δεσμευτεί ο εκδότης της εφημερίδας ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες απολύσεις.
  2. Ζητάμε να γίνονται σεβαστές οι συλλογικές αποφάσεις και η ελεύθερη έκφραση των εργαζομένων. Να τερματιστούν το κλίμα εκφοβισμού, η στοχοποίηση και οι ύβρεις προς όποιον εκφράζει άποψη μη αρεστή στον εκδότη. Καταγγέλλουμε τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς και την προσωπική επίθεση κατά του εκπροσώπου των συντακτών της εφημερίδας.
  3. Διεκδικούμε αυξήσεις που να αντιστοιχούν στις ανάγκες μας. Να οριστεί ένα «κατώφλι» υψηλότερο από τον βασικό μισθό για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους το οποίο να λαμβάνει υπόψη το αυξημένο κόστος ζωής, καθώς και να ανοίξει συζήτηση για αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους.

Τα αιτήματα αποφασίστηκαν με ψήφους 33 υπέρ, 1 κατά και 2 λευκά.

(Ταυτόχρονα, ύστερα από δεύτερη, χωριστή ψηφοφορία, με ψήφους 19 υπέρ και 18 κατά, πήραμε την απόφαση να ζητήσουμε από το σωματείο μας να προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 15.00 – 18.00 συνοδευτική των αιτημάτων μας). Παράλληλα απαιτούμε από το σωματείο μας την ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει ταχέως τις διαδικασίες για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης των δημοσιογράφων –ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις – που να περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα, μισθολογικά και μη, που απασχολούν κάθε εργαζόμενο στον Τύπο και εν γένει στα ΜΜΕ.

Τρίτη 6/6/2023

Η συνέλευση των εργαζομένων του Documento – Κουτιού της Πανδώρας

Στην απόφαση της 3ης συνέλευσης Τετάρτη 7/6/2023 μετά από τις απειλές για το λουκέτο, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν 4 προτάσεις και συγκεκριμένα: Απόσυρση και του ψηφίσματος καταγγελίας και της απόφασης για τρίωρη στάση εργασίας οκτώ (8) ψήφοι. Εμμένουμε στο ψήφισμα καταγγελίας και στη στάση εργασίας ως έχουν, πέντε (5) ψήφους. Αναστολή της στάσης εργασίας αλλά διατήρηση του ψηφίσματος ως έχει, πλειοψήφησε με δεκαέξι (16) ψήφους. Αναστολή στάσης εργασίας και τροποποίηση του δεύτερου σημείου του ψηφίσματος όσον αφορά το σκέλος του εκφοβισμού, ύβρεων κ.λπ. δεκατέσσερις (14) ψήφοι.

Το ψήφισμα παρέμεινε ως εξής:

  1. Καταγγέλλουμε την άδικη απόλυση της συναδέλφου και ζητάμε να δεσμευτεί ο εκδότης της εφημερίδας ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες απολύσεις.
  2. Ζητάμε να γίνονται σεβαστές οι συλλογικές αποφάσεις και η ελεύθερη έκφραση των εργαζομένων. Να τερματιστούν το κλίμα εκφοβισμού, η στοχοποίηση και οι ύβρεις προς όποιον εκφράζει άποψη μη αρεστή στον εκδότη. Καταγγέλλουμε τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς και την προσωπική επίθεση κατά του εκπροσώπου των συντακτών της εφημερίδας.
  3. Διεκδικούμε αυξήσεις που να αντιστοιχούν στις ανάγκες μας. Να οριστεί ένα «κατώφλι» υψηλότερο από τον βασικό μισθό για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους το οποίο να λαμβάνει υπόψη το αυξημένο κόστος ζωής, καθώς και να ανοίξει συζήτηση για αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους.

Το ψήφισμα της 1ης συνέλευσης στις 31 Μαΐου μετά την απόλυση της εργαζόμενης που προκάλεσε την οργή του εκδότη και δήλωσε πως θα βάλει λουκέτο στην εφημερίδα, επειδή τον “εμποδίζουν” να κάνει απολύσεις.

Η συνέλευση συντακτών του Documento απαιτεί την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης της συναδέλφου

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα 31/5 για την απόφαση να απολυθεί από το πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας η Α.Ε. Ομόφωνα το σύνολο των εργαζομένων αντέδρασε έντονα και απέρριψε την απόφαση περί απόλυσης.

Το πολιτιστικό τμήμα ήδη υπολείπεται σε προσωπικό παρά τις αυξημένες ανάγκες και τα ήδη διαπιστωμένα κενά πρόκειται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο. Η συνάδελφος εργάζεται στην εφημερίδα από την αρχή της έκδοσης, πάνω από εξίμισι χρόνια, η σχέση εργασίας της είναι μερικής απασχόλησης και αμείβεται λιγότερο από τον βασικό μισθό, δίχως να έχει πάρει ποτέ αύξηση, παρότι όλα αυτά τα χρόνια η εργασία που πρόσφερε αντιστοιχούσε σε εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης και κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η συνάδελφος είναι απόλυτα επαρκής στο αντικείμενο της εργασίας της, κάτι που προκύπτει αβίαστα από την πλέον των εξίμισι ετών απασχόλησή της και από το ότι ποτέ δεν της είχε γίνει οποιαδήποτε παρατήρηση/σύσταση για την ποιότητα της δουλειάς της.

Αυτό που καθιστά τη συγκεκριμένη απόλυση ακόμη περισσότερο απαράδεκτη είναι ότι μόλις πριν από πέντε μήνες είχε απολυθεί από το ίδιο τμήμα ο πρώην αρχισυντάκτης του Docville και σύζυγός της. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μια ολόκληρη οικογένεια με ανήλικο τέκνο έχει μείνει δίχως πηγή εισοδήματος και κινδυνεύει να μείνει ανασφάλιστη. Το γεγονός αυτό σε βάρος δύο συναδέλφων οι οποίοι μάλιστα πρόσφεραν την εργασία τους από την αρχή της έκδοσης δίνει στην απόλυση αυτή ξεκάθαρα εκδικητικά χαρακτηριστικά.

Ομόφωνα η συνέλευση των συντακτών/τριών εκφράζει την ανησυχία της για την ευκολία με την οποία απαξιώνεται η δουλειά συναδέλφων, απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης και ζητά την ενίσχυση του έμψυχου υλικού της εφημερίδας αντί για την αποψίλωσή του. Στεκόμαστε στο πλάι της συναδέλφου και δηλώνουμε ότι αν δεν ανακληθεί η απόλυση επιφυλασσόμαστε για τη χρήση κάθε εύλογου μέσου ώστε να μη χάσει την εργασία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *