Σε όλες τις ιστοσελίδες “πέρασε” η γραμμή του εκδότη-δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη πως θα κλείσει την εφημερίδα, επειδή δήθεν μια ομάδα δημοσιογράφων (;)- εχθρών με την στήριξη της ΕΣΗΕΑ, υπονομεύει τη λειτουργία και την έκδοση της εφημερίδας και θέλει να την …κλείσει. Χθες πάντως στη γενική συνέλευση των εργαζόμενων δεν δόθηκε σαφής απάντηση αν τελικά ο εκδότης- δημοσιογράφος θα κλείσει την εφημερίδα του. Αυτό που βγήκε είναι ότι υπάρχουν κι αυτοί που υπερασπίζονται το δικαίωμα του εργοδότη να διώχνει όποιον θέλει και οι εργαζόμενοι να σκύβουν το κεφάλι και να μην αντιδρούν! Στάση την οποία δεν καταδίκασαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που βρίσκονταν στη συνέλευση, αντιθέτως επαναλάμβαναν τα γνωστά περί …ενότητας. Ποια ενότητα όμως όταν για μια αντίδραση επί απόλυσης ο εκδότης απειλεί δημόσια πως θα κλείσει την εφημερίδα επειδή δεν τον αφήνουν να απολύσει; Φαντάζομαι ότι το Documento αν γινόταν κάτι ανάλογο σε μια μεγάλη εταιρεία π.χ την ΕΡΤ, το ΑΠΕ ή το Mega ή κάποια βιομηχανία και οι εργοδότες όπως το Μαξίμου ή ο επιχειρηματίας δήλωναν πως θα κλείσουν το μαγαζί επειδή οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση, θα έκανε ρεπορτάζ με το οποίο θα κατακεραύνωνε τον εργοδότη…
Το γεγονός ότι το Documento ως εφημερίδα στάθηκε γενναία απέναντι στο καθεστώς της “Μητσοτάκης Α.Ε” και με θάρρος έβγαλε θέματα, έκανε αποκαλύψεις, θεωρείται αγκάθι για πολλούς της εξουσίας, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της εφημερίδας πρέπει να το βουλώνουν αν γίνονται απολύσεις, αν καθυβρίζεται ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στην ΕΣΗΕΑ, αν διασπείρεται κλίμα εκφοβισμού.
Όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί όταν η (βρώμικη) εξουσία καταφέρει να κλείσει τελικά την εφημερίδα των αποκαλύψεων, τον εκδότη δημοσιογράφο δεν θα τον υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι του. Η εφημερίδα διοικείται, έχει εκδότη που σαφώς έχει δικαίωμα να κάνει απολύσεις. Όπως και ο Βαρδινογιάννης να δηλώνει πως έχει υπερκέρδη αλλά απρόσμενα κέρδη. Δικαίωμα αναφαίρετο για τους εργαζόμενους είναι η δυνατότητα να αντιδρούν στις απολύσεις και να καταγγέλλουν την εργοδοσία. Αλλιώς ας γίνει πολυμετοχική εφημερίδα και όλοι να έχουν την συντακτική και διοικητική ευθύνη.
Μαθαίνουμε πάντως πως το ζήτημα θα συζητηθεί στην ΕΣΗΕΑ η οποία μετά από όλα αυτά παρέλαβε τα τρία συνολικά ψηφίσματα των γενικών συνελεύσεων των εργαζόμενων. Θα κληθεί ο δημοσιογράφος εκδότης Κώστας Βαξεβάνης να πει ευθέως αν θα βάλει λουκέτο στο Documento; Και πότε θα το κάνει;
Δείτε κι εδώ για τα γεγονότα και απολύσεις το 2021 στο Documento