Η συντριπτική υπεροπλία της προπαγανδιστικής επικοινωνίας

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Η άκριτη αναπαραγωγή κυβερνητικών ισχυρισμών για «πρωτοφανή επίθεση» στην Τράπεζα Θεμάτων, ακόμη και σε μίντια που φιλοξένησαν τον επιστημονικό αντίλογο, κατέδειξε μια ακόμη φορά την υπεροπλία του συστήματος χειραγώγησης που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία η Νέα Δημοκρατία. Ο μηχανισμός προπαγάνδας της Πειραιώς έκανε αυτό που κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια με σημαντικές επιτυχίες. Διοχετεύει ένα «ψευδές» γεγονός και τα υποταγμένα, πλήρως ελεγχόμενα, μίντια το αναπαράγουν.

Ακόμη και η φιλοξενία της όποιας «αντίθετης άποψης», όπως συνέβη με καλεσμένους, ειδικούς στα ψηφιακά συστήματα, που επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων είναι… της πλάκας, καταπνίγηκε σε πάνελ και αρθρίδια εφημερίδων-ιστοσελίδων. Όχι από τους πολιτικούς που παπαγάλιζαν το «ψευδές» γεγονός, αλλά από τους δημοσιογραφίσκους που δεν έθεταν τα εύλογα ερωτήματα ούτε ζητούσαν αποδείξεις.

Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι το μόνο με το οποίο τεκμηριώνεται η ολοκληρωτική ενσωμάτωση της πλειονότητας των μίντια στην επικοινωνιακή βιομηχανία προπαγάνδας του πολιτικού συστήματος. Όλων των συστημικών κομμάτων, ακόμη κι αυτών που ορέγονται ρόλο αντιπολίτευσης στη Βουλή, αλλά στις κοινωνικές δομές κράτους και συνδικάτων μια χαρά συνεργάζονται και λειτουργούν με τους εκπροσώπους της ΝΔ. Κάτι που συμβαίνει και στον κλάδο της δημοσιογραφίας από το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες που τα μίντια μετατράπηκαν σε «κυβερνητικές υπηρεσίες» προπαγάνδας και απώλεσαν πλήρως τη δημοσιογραφική τους λειτουργία, έστω και ως αστικά Μέσα.

Η τακτική της άκριτης μαζικής αναπαραγωγής «ψευδών» γεγονότων ή προώθησης μεμονωμένων γεγονότων ή απόκρυψης άλλων, εντοπίζεται στο σύνολο της επικαιρότητας, στην οποία εστιάζουν τα συστημικά μίντια. Παράδειγμα πρώτο: Στο Ευρωκοινοβούλιο ήρθη η ασυλία των Μαρία Σπυράκη και Αλέξη Γεωργούλη, η είδηση μεταδιδόταν όμως μόνο στο ένα σκέλος της, αναλόγως με το Μέσο που την μετέφερε. Παράδειγμα δεύτερο: Συνελήφθησαν συνοριοφύλακες και αστυνομικοί στον Έβρο για διακίνηση μεταναστών και κλοπή κινητών, αλλά στα μίντια προβαλλόταν μόνο η πρώτη είδηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *