Στα πρότυπα ΕΟΠΠΥ το ασφαλιστικό ταμείο των ΜΜΕ

Στον ΕΔΟΕΑΠ, το ένα από τα δυο ταμεία υγείας που έμειναν εκτός ΕΟΠΠΥ, ισχύουν σημαντικές περικοπές από την 1η Ιουνίου 2023. Περικοπές που φέρνουν το ταμείο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ πιο κοντά στις παροχές του ΕΟΠΠΥ, σε ορισμένους τομείς ακόμη πιο χαμηλά από ότι στον ΕΟΠΠΥ. Από τις αντιδράσεις δημοσιεύουμε δυο ανακοινώσεις των παρατάξεων “ΠΑΜΕ Τύπου” και “Νέα ΕΣΗΕΑ”.

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ:Με αφορμή νέες περικοπές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΔΟΕΑΠ

Ανακοίνωση 

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε ανακοίνωσή της με τίτλο «11 αλλαγές σε περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα. Προσέχουμε για να έχουμε τις υψηλές παροχές και στο μέλλον»,προχωράει από τον Αύγουστο σε νέες περικοπές για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στα ΜΜΕ, με βασική περικοπή αυτή τωνφαρμάκων, στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ο ΕΔΟΕΑΠ, γιατί αυξήθηκαν οι δαπάνες. Οι νέες περικοπές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ανακοινώθηκαν τον Ιούλη του 2022, όπως για παράδειγμα η μείωση αποζημίωσης για λογοθεραπείες, για επισκέψεις σε γιατρούς, οι αλλαγές σε φυσικοθεραπείες, οι αλλαγές στο ανώτατο όριο επισκέψεων σε γιατρούς εκτός ΕΔΟΕΑΠ κλπ. Επομένως αυξάνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στην πληρωμή των ιατρικών υπηρεσιών.

Για τις φαρμακευτικές δαπάνες το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα γίνεται για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με βάση τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος. Εφόσον ο ασφαλισμένος επιλέξει το πρωτότυπο, θα επιβαρύνεται με τη διαφορά. Επίσης και με αυτή την απόφαση αυξάνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ταυτόχρονα ο ΕΔΟΕΑΠ επιβραβεύει όσους έχουν και χρησιμοποιούν ιδιωτική ασφάλιση υγείας αναφέροντας στην ανακοίνωση «για την οικονομική επιβράβευση των ασφαλισμένων, που θα κάνουν ταυτοχρόνως χρήση και της ιδιωτικής ασφάλισής τους, εφόσον υπάρχει, για τη νοσηλεία τους στα νοσηλευτήρια». Και «ως το τέλος του έτους το μέτρο της επιβράβευσης των ασφαλισμένων που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία, έως 300 ευρώ».

Ανακοίνωση ενάντια δήθεν στις περικοπές έβγαλαν ορισμένα μέλη προηγούμενων διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ που συσπειρώνονται στην παράταξη «Νέα ΕΣΗΕΑ», προσκείμενη και αυτή στη ΝΔ, αλλά έχουν κι αυτοί τη «φωλιά τους λερωμένη» και ας φωνάζουν τώρα. Ολες αυτές οι δυνάμεις και οι προηγούμενες που διοίκησαν τον ΕΔΟΕΑΠ και οι σημερινές που τον διοικούν, ενισχύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα Υγείας που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, σύμφωνα με την πολιτική των  κομμάτων από τα οποία προέρχονται, δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό με τα λεφτά των εργαζομένων. Επομένως όλοι έχουν τις ίδιες τεράστιες ευθύνες γιατί ενισχύουν με λεφτά των εργαζομένων την καπιταλιστική δράση στον τομέα υγείας ενισχύοντας τα κέρδη. Και αυτά κάποιες φορές, σε κάποιους τομείς, παραφουσκωμένα για διάφορους λόγους.

Βεβαίως θα αντιτάξουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, για να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο τομέα υγείας, θα αντιμετωπίσουν χρονοβόρες διαδικασίες περιμένοντας στις λίστες αναμονής. Αλλά και αυτός ο τομέας είναι κατ’ όνομα δημόσιος αφού είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος, δηλαδή λειτουργεί παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες με αδρή πληρωμή, αν και φθηνότερος από τον ιδιωτικό. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» δηλαδή.

Το γεγονός ότι όλοι τους έχουν και εφαρμόζουν πολιτική ενίσχυσης των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του τομέα υγείας με τον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων, φαίνεται και από το γεγονός ότι επιβραβεύουν όσους κάνουν συμβόλαια ιατρικής περίθαλψης με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι «σπρώχουν» πελατεία σε έναν άλλο επιχειρηματικό τομέα ενισχύοντας τα κέρδη του. Οσο για την επιβράβευση μέχρι τέλος του χρόνου όσων πάνε στο «Δημόσιο τομέα» είναι στάχτη στα μάτια, άλλοθι δικαιολόγησης της πολιτικής τους.

Σχετικά με τη συνταγογράφιση της δραστικής ουσίας, συντάσσονται με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων για το φάρμακο το οποίο βεβαίως είναι πανάκριβο εμπόρευμα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ασφαλισμένους, που οδηγεί στη λεγόμενη «τιμή ασφαλείας», δηλαδή στην κατώτατη τιμή φαρμάκου της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας με την οποία πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα συγκεκριμένα φάρμακα και ας είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη η τιμή τους. Τη διαφορά την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και έτσι μεγαλώνει συνεχώς η συμμετοχή τους στην φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό πάει να κάνει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με το μέτρο συνταγογράφισης της δραστικής ουσίας. Το ότι οι τιμές των φαρμάκων γίνονται μέσο αύξησης της κερδοφορίας από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες που τις πληρώνουν οι ασφαλισμένοι μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και με την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή τους φαίνεται και από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Θυμίζουμε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ, μίλησαν για αύξηση τιμών των φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Ετσι και οι δυνάμεις τους στις Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ και στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, συμβάλλουν σε αυτή την πολιτική ωθώντας στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην πληρωμή φαρμάκων.

Τέλος έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι τους γιατί αφενός δεν διεκδικούν τα χρωστούμενα από το αγγελιόσημο και είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όπως και τα χρέη από επιχειρηματικούς ομίλους- ιδιοκτήτες ΜΜΕ που τα έκλεισαν, αλλά έχουν περιουσιακά στοιχεία τεράστιας αξίας και μπορούν να πληρώσουν. Και δε φτάνει αυτό, αλλά συνεχίζουν να μη διεκδικούν και σημερινά χρέη από όσους επιχειρηματικούς ομίλους-ιδιοκτήτες ΜΜΕ τους αφήνουν χρέη στον ΕΔΟΕΑΠ, τους οποίους προστατεύουν το κράτος και οι κυβερνήσεις, απαλλάσσοντάς τους από πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ή τους δίνουν και οικονομική ενίσχυση για να πληρώνουν τέτοια χρέη.

Φαίνεται ότι όλοι μαζί, δυνάμεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΔΟΕΑΠ και Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ, κυβερνήσεις, κράτος, διαχειρίζονται τον ΕΔΟΕΑΠ ανοίγοντας δρόμους και για άλλες δραστικές μειώσεις στις παροχές του ταμείου και ιδιαίτερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του λεγόμενου «νέου ΕΔΟΕΑΠ» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία την οποία έβαλαν και στη διοίκηση του Ταμείου των εργαζομένων, με στις πλάτες βεβαίως των συνδικαλιστών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις Ενωσεις εργαζομένων στον κλάδο.

Ως ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα προβάλλοντας την ανάγκη να οργανώσουμε τη δράση μας από τα κάτω, μέσα στους τόπους δουλειάς, υπερασπιζόμενοι τις ως τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής  και νοσοκομειακής περίθαλψης και διεκδικώντας πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών μας σε αυτές. Καμμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας, γιατί οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχές υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων υψηλής ποιότητας σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους. Να πληρώνουν κράτος και εργοδοσία χωρίς καμμιά επιβάρυνση από τους ασφαλισμένους.

Ανακοίνωση της Νέας ΕΣΗΕΑ

Πρωτόγνωρα πράγματα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ όπου η πλειοψηφία εμμέσως μας είπε ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ κακώς αρρωσταίνουν και κακώς επιλέγουν σε ποιο νοσοκομειο θελουν να πάνε

Τι ακούσαμε λοιπόν από την πλειοψηφία

1. Είναι περιττή η συζήτηση για τις περικοπές που ανακοίνωσε ο ΕΔΟΕΑΠ.

2. Οτι δεν καταλαβαίνουν γιατί οι εργαζόμενοι που έχουν ιδιωτική ασφάλιση δεν την χρησιμοποιούν όταν πηγαίνουν σε νοσοκομεία.

3. Μας είπαν ότι έχουμε 10 εναλλακτικά νοσοκομεια να πάμε (μόνο που ξέχασαν ότι από αυτά, γενικά νοσοκομεία είναι τα 5).

4. Μας είπαν ότι και το depon γενόσημο είναι (βέβαια το debon δεν συνταγογραφείται).

5. Ρωτήσαμε δηλαδή θα πηγαίνει ο ασφαλισμένος στον γιατρό και θα του λέει γράψε μου γενόσημο γιατι ο ΕΔΟΕΑΠ είπε να πάρω το φθηνό ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΙΑ.

6. Ακούσαμε ότι οι περικοπές γίνονται για 300 νοσηλείες στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.

7. Ακούσαμε ότι αν σε παρακολουθεί ενας γιατρό για χρόνια δεν πειράζει να τον αλλάξεις

8. Μας συνέστησαν να πάμε σε άλλα ιδιωτικά στα όποια θα πληρώσουμε και απο την τσέπη μας αν δεν εχουμε ιδιωτική ασφάλιση.

9. Επίσης ακούσαμε τον προεδρο του ΕΔΟΕΑΠ να λεει οτι υπάρχουν και δημόσια νοσοκομεία που εχουν καλες παροχές υγείας αλλα στο καπάκι ακουσαμε το αλλο μέλος της παράταξης του να λεει οτι το δημοσιο συστημα υγειας ειναι χαλια.

10. Αποκορύφωμα όλων ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα αλλα κάνουμε περικοπές.

11. Αυτό όμως που μας εντυπωσίασε ήταν ότι όταν τους προτείναμε να στείλουμε επιστολή στον ΕΔΟΕΑΠ σαν ΕΣΗΕΑ που θα ζητάμε να πάρουν πίσω τις περικοπές κατα της πρόταση μας ψηφισαν αρα συμφωνουν με τις περικοπές

Μαρία Αντωνιάδου

Σταύρος Καπάκος

Γιώργος Γαβάλας

Μάκης Διόγος

Μάχη Νικολάρα

Μαρια Ψαρα

 Να αναφέρουμε ότι κατα τα άλλα πιο πολύ του ενδιέφερε η επισκευη του κλιμακοστασιου της ΕΣΗΕΑ και όχι το γεγονός ότι κάνουν περικοπές στην περιθαλψη των ασφαλισμένων και παιζουν με την υγεια τους.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΉ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *