“Γυμνός” ο βασιλιάς στην ΕΡΤ

Ο γυμνός βασιλιάς κύριος Ζούλας

L’État, c’est moi. Δεν είναι η πρώτη φορά που, ως άλλος Λουδοβίκος, ο κ. Ζούλας θεωρεί ότι αυτός είναι η ΕΡΤ και ότι χωρίς αυτόν και τις αποφάσεις του… το χάος. Μόνο που ο βασιλιάς είναι γυμνός και φτάνει να καταχράται την εξουσία του για να δυσφημήσει τους εκπροσώπους και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με άθλιους ισχυρισμούς που φυσικά δεν τολμά να διατυπώσει επίσημα. 

Σε συνάντηση του με ολόκληρη την διοικητική πυραμίδα της ΕΡΤ ο διορισμένος κ. Ζούλας καταφέρθηκε με σκαιότατο τρόπο εναντίον των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ, αποδίδοντας τους την ψευδέστατη πρόθεση να προκαλέσουν διοικητικό χάος στην ΕΡΤ και ακύρωση ακόμα και της ΣΣΕ. Ο ισχυρισμός αυτός εκτός από προδήλως γελοίος αποτελεί αθλιότητα ανάξια του θεσμικού του ρόλου. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δώσει εντολή στους προϊσταμένους όλων των βαθμίδων, να «ενημερώσουν» τους εργαζόμενους των οποίων προΐστανται, ότι οι εκπρόσωποι τους ενεργούν εναντίον των συμφερόντων τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει και ρόλο συνδικαλιστή για να «προστατέψει» τους εργαζόμενους. 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους μας ότι το διοικητικό συμβούλιο καλείται το τελευταίο διάστημα να λάβει αποφάσεις με κόστος εκατομμυρίων ενώ βρισκόμαστε, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο. Καλέσαμε τον κ. Ζούλα και τα μέλη του ΔΣ να σεβαστούν στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play. 

Ο κ. Ζούλας έχει την απόλυτη ευθύνη για την νόμιμη λειτουργία του ΔΣ της ΕΡΤ. Είναι τουλάχιστον ανήθικο να επιχειρεί να ρίξει ευθύνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων που θέτουν ζητήματα νομιμότητας, όταν μάλιστα επιστρατεύτηκε η κυβέρνηση για να τα επιλύσει, με αιφνιδιαστική τροπολογία, λίγο πριν διακόψει τις εργασίες της η Βουλή.

Για άλλη μια φορά ο κ. Ζούλας ξεπέρασε τα εσκαμμένα  και απέδειξε ότι δεν σέβεται πρόσωπα, διαδικασίες και θεσμικούς ρόλους αν βάζουν φρένο στις επιδιώξεις του. Η στάση αυτή δεν προσβάλει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προσβάλλει όμως την ΕΡΤ, τη θεσμική του θέση και αυτούς που τον διόρισαν σε αυτήν. 

Γιάννης Δάρρας 

Μανώλης Παπανικήτας

Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Και η ανακοίνωση των συνδικαλιστικών ενώσεων παρακάτω

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ΕΣΠΗΤ) συμπαρατάσσονται με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους εκπροσώπους τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη σπουδή της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ ώστε να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της διοίκησής της. Μια νομιμοποίηση που δόθηκε μέσω τροπολογίας της τελευταίας στιγμής από τη Βουλή και ενώ υπήρχαν ισχυρές αντιρρήσεις από τους εργαζόμενους, τη στιγμή που η χώρα οδηγείται σε εκλογές και οι όποιες αποφάσεις δεσμεύουν και τις επόμενες διοικήσεις.

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας είναι υποχρεωμένες να επισημάνουν για μία ακόμη φορά τον εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ στην ενημέρωση και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Στόχος της ΕΡΤ είναι να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να προσφέρει πλουραλιστική ενημέρωση.

Ως εκ τούτου, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπό αυτό το πρίσμα και να τυγχάνουν ευρείας συναίνεσης. Σε αντίθετη περίπτωση είναι προβληματικές, δεν συμβάλλουν στην ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τελικώς, δεν συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της πλουραλιστικής ενημέρωσης και του δημοσίου συμφέροντος.

Κατόπιν όλων αυτών, η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους ενέργειες που επιφέρουν βαρύ πλήγμα στη λειτουργία της ΕΡΤ και καλούν τη Διοίκηση της εταιρείας να σεβαστεί πλήρως το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *