Οι καναλάρχες και το αφήγημα της «κακιάς της (χ)ώρας»

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Μετά τη συγγνώμη του πρωθυπουργού ανήμερα της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης στην Αθήνα την (προ)περασμένη Κυριακή, στα τηλεοπτικά πλατό των ειδήσεων και τηλε-παραθύρων ο “αέρας” σαν να άλλαξε. Παρουσιαστές ταγμένοι στην κυρίαρχη έως τώρα κυβερνητική γραμμή “φταίει ο σταθμάρχης”, άλλαξαν πόζα και άρχισαν να αναζητούν ευθύνες. Διαχρονικές, πολιτικές κι άλλες. Βγήκαν και όσοι έπιασαν το νήμα των κυλιόμενων κρυφών δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν τη ραγδαία πτώση δημοτικότητας της κυβέρνησης αλλάζοντας το τροπάρι τους. Δεν προκαλεί έκπληξη η παραδοχή του βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου στον τηλεοπτικό αέρα: “ Καλά κάνουν και εξεγείρονται οι νέοι – Πρέπει να μας μουτζώσουν” την Τετάρτη, όταν η Αθήνα αλλά και οι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ξεχείλισαν από οργή εκατοντάδων χιλιάδων. Ως πρώην στέλεχος μεγάλης τράπεζας και μιντιακού ομίλου γνωρίζει πως να στρέψει την έκρηξη σε προαποφασισμένα κανάλια για να ξεφουσκώσει η οργή. Ο “ένοχος” για το έγκλημα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων είναι η …κακιά μας η (χ)ώρα, η διαχρονική κομματική δημόσια διαχείριση. Μέχρι και τη Σία Κοσιώνη ακούσαμε στον αέρα του ΣΚΑΙ να λέει πως οι επιπτώσεις θυμίζουν το Μάτι.

Οι καναλάρχες όπως και οι δημιουργοί – διαμορφωτές της κυρίαρχης κάθε φορά ατζέντας πήραν το μήνυμα της λαϊκής οργής. Οι πρώτοι προσάρμοσαν το τηλεοπτικό προϊόν της προπαγανδιστικής ειδησεογραφίας για να εκτονώσουν τους πελάτες τους, το τηλεοπτικό κοινό που δεν πείσθηκε από τις ευθύνες του σταθμάρχη όσο και αν σκηνοθετήθηκε με απίστευτες δραματουργικές λεπτομέρειες το ρεπορτάζ. Αποδέχθηκαν και τους γελωτοποιούς της τηλε-ψυχαγωγίας τύπου Λιάγκα- Κανάκη που ξέρασαν οργισμένη χολή εναντίον των ιδίων των έμπιστων ανθρώπων τους, δημοσιογράφων – αχθοφόρων του μηνύματος χειραγώγησης.

Το τηλεοπτικό κοινό δεν θα ακούσει λέξη για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού με την ίδια μέθοδο που διαλύθηκε ο δημόσιος ΟΣΕ. Αυτά παραμένουν απαγορευτικά θέματα για ρεπορτάζ. Οι πελάτες τηλεθεατές ωστόσο μπορούν να εκτονωθούν ακούγοντας για τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, τις συμβάσεις, τα πρόσωπα που υλοποίησαν ή δεν υλοποίησαν τους στόχους της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Σκοπός να ικανοποιηθεί το κοινό και να εκτονώσει την οργή του στην κακιά την (χ)ώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *