Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Οι καλλιτέχνες στους δρόμους, το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής κλειδωμένο με λουκέτο, δυνάμεις ΜΑΤ και Δέλτα στη φύλαξη! Όχι, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σχεδιάζει να βάλει πάλι λουκέτο στην ΕΡΤ. Το κτίριο έκλεισε και φρουρείται από την περασμένη εβδομάδα, επειδή η διοίκησή της ανησυχεί πως οι διαμαρτυρόμενοι θα απαιτήσουν το αυτονόητο δικαίωμα τους: Βήμα και φωνή στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Κι ενώ εντός των τειχών της ΕΡΤ δυναμώνουν οι φωνές δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων που ζητούν να ανοίξουν τα πλατό και τα μικρόφωνα στα αιτήματα των καλλιτεχνών που παραμένουν δυναμικά στους δρόμους (θυμίζοντας πως πριν 9 χρόνια όλη η κοινωνία βρισκόταν δίπλα στον δικό τους αγώνα ενάντια στο λουκέτο), τα στελέχη της λογαριάζουν τα «αργύρια της φίμωσης» που έχουν επιβάλλει στη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία της χώρας.
Εξήντα περίπου στελέχη, σύμφωνα με την απόφαση Σκυλακάκη και Οικονόμου, θα λάβουν αυξήσεις από 55% έως και 79% (για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο) στις μηνιαίες αποδοχές τους. Η αύξηση προφανώς και δεν δίνεται για τους «στόχους που επιτεύχθηκαν στην τηλεθέαση και τα έσοδα», όπως γράφουν στις εισηγήσεις τους. Αποτελεί επιβράβευση της άκρως πετυχημένης τακτικής τους να καταστρέψουν τον πυρήνα της ΕΡΤ ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού με δική του αυτόνομη τηλεοπτική παραγωγή και υπολογίσιμη ενημερωτική υπηρεσία, υποτάσσοντας και τους συνδικαλιστές όλων των ειδικοτήτων.
Σήμερα δεν υπάρχει καν ο ομφάλιος λώρος που έδενε το εκάστοτε Μέγαρο Μαξίμου με τη διεύθυνση ειδήσεων-ενημέρωσης της ΕΡΤ. Η εταιρεία αποτελεί ένα γιγάντιο πορτοφόλι 200 και πλέον εκατ. ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η εν λόγω ομάδα στελεχών, μεταξύ αυτών πολλοί που υπηρετούν τις τελευταίες κυβερνήσεις εδώ και 20 και πλέον έτη. Το σύνολο της τηλεοπτικής παραγωγής μοιράζεται σε ιδιώτες εκτός ΕΡΤ, τα τηλεοπτικά ψηφιακά στούντιο χρησιμοποιούνται από ιδιώτες στις περίφημες και πανάκριβες «μεικτές παραγωγές» και οι δημοσιογράφοι που παράγουν ενημέρωση κρατούνται όμηροι της προπαγανδιστικής μηχανής, με συμβάσεις ενός έτους. Στα μικρόφωνα βρίσκονται μόνο όσοι εγκρίνονται από την κυβέρνηση.
Στις προκλητικές αυξήσεις στα στελέχη της ΕΡΤ αντέδρασαν έντονα όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις και τα σωματεία. Ωστόσο, το ερώτημα εάν αυτή η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ θα μείνει ξανά στα χαρτιά, όπως και στο παρελθόν, παραμένει. Γεγονός είναι πως τα ίδια σωματεία αποδέχθηκαν τα «τροφεία» και τις διατακτικές που σήμερα καταγγέλλουν ως «ψίχουλα», αποδεχόμενα ότι δεν μπορεί να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς .
Στο εσωτερικό του ραδιομεγάρου, πάντως, όπως και στις περιφερειακές δομές της ΕΡΤ, δυναμώνουν οι φωνές των δημοσιογράφων που ζητούν να ανοίξουν τα μικρόφωνα και οι εκπομπές για τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Η πραγματικότητα είναι πως ισχύει «απαγορευτικό» συμμετοχής σε ενημερωτικές εκπομπές για όσους έχουν σχέση με τους διαμαρτυρόμενους στον δρόμο και υπάρχει εντολή για προβολή πλάνων ολίγων δευτερολέπτων χωρίς σχόλια στα δελτία ειδήσεων.
Στην αποφαση αύξησης αποδοχών στα στελέχη της ΕΡΤ περιλαμβάνεται και η διανομή «μερίσματος» στους συνδικαλιστές στο ΔΣ της εταιρείας, της τάξης των 900 ευρώ. Σχεδόν όσο ένας μισθός συμβασιούχου δημοσιογράφου… Τα άλλα μέλη του ΔΣ, πλην διευθύνοντα συμβούλου, που θα αμείβεται με 6.650 ευρώ, θα λαμβάνουν μισθό 2.000 ευρώ. Η πρακτική εξαγοράς και των συνδικαλιστών δεν είναι κάτι καινούργιο στην κρατική ραδιοτηλεόραση, απλώς πια ομολογείται χωρίς ενοχές.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.2.22)