Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η έκδοση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) <<MFRR-Monitoring-Report-2022>> για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη το 2022. Από τον περασμένο Νοέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή του συνόλου των διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών, διεξάγεται διαβούλευση για το νόμο περί “ελευθερίας των ΜΜΕ”. Ακούσατε κάτι, οτιδήποτε για αυτές τις ειδήσεις στο ελληνικό μιντιακό σύστημα; Η απόκρυψη γεγονότων για τα εγχώρια ΜΜΕ έχει στο επίκεντρο του την εξαφάνιση οποιασδήποτε είδησης αφορά στους ίδιους τους εργαζόμενους στα μίντια και τις εξελίξεις σε αυτά.
Τόσο η έκδοση του MFRR όσο και οι διατάξεις του περίπλοκου νομοθετήματος της Κομισιόν, έχουν κεντρικό άξονα τις παραβιάσεις της ελευθερίας των Μέσων και τη χειραγώγηση μίντια και δημοσιογράφων. Τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, για όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι η δημιουργία κύκλου “πιστών” ολιγαρχών στην ιδιοκτησία ιδιωτικών Μέσων, απόλυτα συνεργάσιμοι με τα συμφέροντα των κυβερνήσεων, η κατάχρηση των κρατικών πόρων, ενισχύσεις και κρατικά διαφημιστικά κονδύλια, υπέρ φιλοκυβερνητικών Μίντια, η εργαλειοποίηση ρυθμιστικών ή ανεξάρτητων αρχών με πολιτικούς διορισμούς και η μετατροπή των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων σε κυβερνητικά εξαρτήματα προπαγάνδας.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν στο πολλαπλάσιο στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου καταγράφεται μια ακόμη σημαντική παράμετρος. Η συνειδητή ενσωμάτωση του δημοσιογραφικού κλάδου με τη βούλα των συνδικαλιστικών ενώσεων στο σύστημα οικονομικής και συντακτικής χειραγώγησης με συγκεκριμένα αντάλλαγμα για μια μικρή κάστα επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Για αυτό και οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας είναι κραυγαλέες. Στην έκθεση του MFRR για το 2022 η Ελλάδα καταγράφει 42 παραβιάσεις που αφορούν 63 πρόσωπα ή μίντια με την ασφάλεια των δημοσιογράφων να παραμένει στην κορυφή και την πλειοψηφία- άνω του 50%- να αφορά σε αγωγές, διώξεις και εκφοβισμό. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που διεξάγουν αποκαλυπτικές έρευνες με τα κατασκοπευτικά λογισμικά τύπου Pretador. Για τη χώρα μας καταγράφονται επίσης οι κυβερνητικές απαγορεύσεις στην πρόσβαση πληροφοριών από το κράτος και τις αρμόδιες αρχές, αλλά και η παρενόχληση ή εκφοβισμός δημοσιογράφων που ασχολούνται με “ευαίσθητα θέματα” όπως οι απωθήσεις μεταναστών -προσφύγων.