Ο νόμος ψηφίστηκε, οι απολύσεις στην TV έρχονται

Με μια ανακοίνωση “ξεπέταξαν” τη συνδικαλιστική υποχρέωση κινηματικής αντίδρασης στο νόμο των Μητρώων έντυπου Τύπου οι συνδικαλιστικές ενώσεις που ελέγχονται και διοικούνται από δυνάμεις Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (εδώ) και των άλλων δημοσιογραφικών ενώσεων ελήφθη φυσικά, κατά πλειοψηφία. Στην ΕΣΗΕΑ ψηφίστηκε από τις δυο παρατάξεις που ελέγχουν το προεδρείο (Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε ξεχωριστή δική της ανακοίνωση για τα “δώρα” του νόμου στους ολιγάρχες της ενημέρωσης, για να βγάλει την “πολιτική υποχρέωση” στο κόμμα που στηρίζει και στηρίζεται. Ο νόμος ψηφίστηκε και οι τεχνικοί της τηλεόρασης έμειναν πάλι μόνοι τους σε αναμονή των νέων απολύσεων. Γιατί ο νόμος επιτρέπει στους καναλάρχες να έχουν 300 και όχι 400 εργαζόμενους ανά σταθμό κι άλλους 100 με άλλες εργασιακές σχέσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες-θυγατρικές και μή. ( Για το νόμο δείτε κι εδώ και εδώ). Θυμηθήκαμε πάλι τον πρόεδρο της ΕΙΤΗΣΕΕ που είχε δηλώσει στη Βουλή πως κάθε κανάλι χρειάζεται το πολύ 250 εργαζόμενους κι όλοι οι άλλοι θα εργάζονται “πάρτ τάιμ” με συμβάσεις 7 και 8 μηνών. Η ΕΤΙΤΑ   έβγαλε τη δική της ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση ως “πρόθυμο διαμεσολαβητή” των εργοδοτών. 

Η ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ

Η Κυβέρνηση επανέφερε σε νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε την Δευτέρα από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, άρθρο-λαιμητόμο για τους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών, αυξάνοντας το ποσοστό που δύναται να μεταφερθούν σε εταιρείες παραγωγής από 15% σε 25% μειώνοντας έτσι τον υποχρεωτικό αριθμό που εργάζονται στα κανάλια στους 300 από 400 που ήταν αρχικά.   Φαίνεται ότι τόσα χρόνια δεν τους έφταναν τόσοι και τόσοι αντεργατικοί νόμοι οι οποίοι διέλυσαν εργατικά δικαιώματα, πέταξαν στην ανεργία χιλιάδες κόσμο και έφτιαξαν εργαζόμενους-λάστιχο με πενιχρές αποδοχές.

Έρχεται λοιπόν τώρα η πιο… «φιλεργατική(!!!)»  κυβέρνηση σύμφωνα με την εξοργιστική δήλωση του Υπουργού Εργασίας – ή μάλλον του Υπουργού Εργοδοσίας καλύτερα-να δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες για νέες δεκάδες απολύσεις στον κλάδο μας. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε ως πρόθυμος διαμεσολαβητής των απαιτήσεων των καναλαρχών, η οποία θέλοντας να τηρήσει το πρόσχημα της διαβούλευσης μετέβαλε το αρχικό κατατεθέν ποσοστό 40% σε 25% κλείνοντας τα αυτιά της στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων κάνοντας έτσι φανερή την αρχική της πρόθεση

Η Ένωσή μας διατηρεί την ίδια και αμετακίνητη θέση πάνω στο ζήτημα.

Επαναφορά στον αριθμό των 400 ως ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων στους ποσοστού τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.

Κανένα παζάρι για το ποσοστό των χαμένων θέσεων εργασίας.

Καμία ανοχή σε νόμους που φέρνουν νέες απολύσεις εντατικοκοποίηση της εργασίας, συγχωνεύσεις ειδικοτήτων και πολλά άλλα.

Ποσόστωση των εργαζομένων ανά ειδικότητα σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό.

Καλούμε λοιπόν όλους τους εργαζόμενους στους τ/σ εθνικής εμβέλειας και τις εταιρείες παραγωγής να οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε να καταργηθεί το νομοσχέδιο στην πράξη και όλες τις ενώσεις του χώρου να συντονιστούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τις απανωτές επιθέσεις Κυβέρνησης και εργοδοτών είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *