ΕΣΗΕΑ: Αναπάντητα τα ερωτήματα για την παρακολούθηση δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαπιστώνει με ανησυχία ότι παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσε η Ένωση από τις 13 Απριλίου, όταν διαπιστώθηκε η παρακολούθηση του συναδέλφου Θανάση Κουκάκη. Η απαίτηση για πειστικές απαντήσεις γίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά τα όσα προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την απόπειρα παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Πολλώ δε μάλλον που η δημοσιογραφική έρευνα  έχει κομίσει, τους τελευταίους μήνες, στοιχεία όπως η εισαγγελική παραγγελία για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του συναδέλφου, το 2020.

-Για ποιους λόγους κρίθηκε, το 2020, απαραίτητη η «νόμιμη» παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου του οικονομικού ρεπορτάζ που κάλυπτε τραπεζικά θέματα για ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, όπως το αμερικανικό CNBC και οι Financial Times;
-Γιατί μετά από τόσους μήνες και ενώ έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα δεν υπάρχουν ακόμη εξηγήσεις για την εκ νέου παρακολούθηση του δημοσιογράφου, μέσω του λογισμικού υποκλοπών Predator, τουλάχιστον για το διάστημα 12/7 έως 24/9/2021;

Επαναλαμβάνουμε ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος, η παρακολούθηση δημοσιογράφων και πλέον και πολιτικών, συνιστά ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Η διαλεύκανση της υπόθεσης αποκτά ύψιστη αξία για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής έρευνας.

Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι οποίες από την πρώτη στιγμή έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *