Ο Ερντογάν έπαθε …Μητσοτάκη και φέρνει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει για να μιλήσει στους νομοθέτες στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2020. Στις 27 Μαΐου 2022, οι νομοθέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο νόμου που θα τροποποιούσε τον ποινικό κώδικα και τους νόμους για τον Τύπο και το Διαδίκτυο. (Τουρκική Προεδρία μέσω AP Pool)

Η αντίδραση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) για τις νέες αλλαγές που είναι έτοιμη να φέρει στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση Ερντογάν για τα fake news, είναι αποκαλυπτική. Η Επιτροπή δηλώνει πως η Τουρκία έχει ήδη πολλούς νόμους που φυλακίζουν δημοσιογράφους και ΜΜΕ και καλεί στη μη ψήφιση του νέου νόμου. Οι αλλαγές πάντως που θέλει να φέρει ο Ερντογάν στον Ποινικό Κώδικα της γείτονος χώρας, προβλέπουν αυτά που ήδη έχει προβλέψει ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας με την αλλαγή του άρθρου για τα fake news, αλλαγ΄ή που έχει επικριθεί έντονα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναφέρεται ως δείκτης κατάπτωσης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, από τις διεθνείς οργανώσεις. Η αλλαγή προβλέπει ενοχή και φυλάκιση έως και τρία χρόνια σε όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Όπως ακριβώς και η αλλαγή της κυβέρνησης της Ν.Δ χωρίς να προσδιορίζει τι ακριβώς εννοοείται fake news…

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Προστασίας παρακάτω:

Κωνσταντινούπολη, 1 Ιουνίου 2022 – Οι Τούρκοι νομοθέτες πρέπει να απορρίψουν έναν προτεινόμενο νόμο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς είναι ασαφής και θα χρησιμεύσει ως πρόσθετο εργαλείο για τη δίωξη των δημοσιογράφων, δήλωσε την Τετάρτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. 

Στις 27 Μαΐου, νομοθέτες από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας και το σύμμαχό τους, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), παρουσίασαν το σχέδιο νόμου, το οποίο θα τροποποιούσε τον ποινικό κώδικα και τους νόμους για τον Τύπο και το Διαδίκτυο, σύμφωνα με πολλέςειδήσεις . 

Το νομοσχέδιο θα προσθέσει ένα άρθρο στον ποινικό κώδικα που θα καταδικάζει όσους κρίνονται ένοχοι για δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών σε φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια και θα αυξάνει την ποινή για τους παραβάτες που αποκρύπτουν την ταυτότητά τους ή ενεργούν για λογαριασμό εγκληματικής ομάδας, στην αναθεώρηση του νομοσχεδίου από το CPJ. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν καθόριζε τι αποτελεί παραπλανητική πληροφορία ούτε έλεγε ποιος θα έκανε αυτόν τον προσδιορισμό. 

Το AKP και το MHP ελέγχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, από την 1η Ιουνίου δεν έχει οριστεί ημερομηνία ψηφοφορίας. Εάν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το υπογράψει εντός 15 ημερών. 

«Η Τουρκία έχει πολλούς ασαφείς νόμους που χρησιμοποιούνται ήδη για τη δίωξη και τη φυλάκιση μελών των ΜΜΕ. Αυτή η προσθήκη δίωξης παραπληροφόρησης εντός του τουρκικού νομικού συστήματος θα λειτουργήσει μόνο ως παρόμοιο εργαλείο. Ποιος θα αποφασίσει τι είναι και τι δεν είναι «παραπληροφόρηση»; Το πιο σημαντικό, πώς;» είπε ο Gulnoza Said, συντονιστής του προγράμματος CPJ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, στη Νέα Υόρκη. «Οι τουρκικές αρχές δεν θα πρέπει να υιοθετήσουν τον προτεινόμενο νόμο, θα πρέπει να αποφύγουν την ποινικοποίηση της λεγόμενης παραπληροφόρησης και να σταματήσουν να επιδιώκουν περισσότερο έλεγχο στο Διαδίκτυο». 

Το νομοσχέδιο επεκτείνει επίσης τους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 2020. αυτός ο νόμος κατέστησε υποχρεωτικό για τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες να ανοίγουν τοπικά γραφεία και να ορίζουν τοπικούς εκπροσώπους, όπως τεκμηριώνει η CPJ . 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος αυτών των πλατφορμών θα πρέπει να διαμένει στην Τουρκία, κάτι που θα επιτρέψει στις τουρκικές αρχές να τους διώξουν, εάν το επιθυμούν. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δίνουν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες στις υπάρχουσες υποχρεώσεις των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης και διευκολύνουν τις τουρκικές αρχές να αφαιρέσουν περιεχόμενο από το Διαδίκτυο. 

Σε κοινή δήλωση, τοπικές ομάδες ελευθερίας του Τύπου ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να επιφέρουν «έναν από τους πιο βαρείς μηχανισμούς λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας» στην ιστορία της Τουρκίας. 

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου έγραψαν στην εισαγωγή ότι έχει σχεδιαστεί για την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών στο Διαδίκτυο καταπολεμώντας την «παραπληροφόρηση» και το «παράνομο περιεχόμενο» που παράγονται από «ψεύτικα ονόματα και λογαριασμούς» και υποστήριξαν ότι αυτή η ενέργεια είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς στις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την επισκόπηση της CPJ. 

Από τα 40 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 28 από αυτά εισάγουν μια νέα κατηγορία για δημοσιογράφους που εργάζονται για διαδικτυακά καταστήματα στην Τουρκία, οι οποίοι επί του παρόντος δεν αναγνωρίζονται ως μέλη των μέσων ενημέρωσης από τον νόμο περί Τύπου της Τουρκίας, σύμφωνα με την κριτική της CPJ. Τα άρθρα θα αναγνωρίζουν τις διαδικτυακές ιστοσελίδες ως ειδησεογραφικά μέσα και θα τους επιτρέπουν να επωφελούνται από κυβερνητικά διαφημιστικά κεφάλαια – τα οποία μέχρι τώρα δεν ήταν διαθέσιμα σε αυτούς – και θα επιτρέψουν στους διαδικτυακούς δημοσιογράφους να αποκτήσουν μια κάρτα τύπου, η οποία προσφέρει οφέλη όπως πρόωρη συνταξιοδότηση και δωρεάν ή με έκπτωση δημόσιες συγκοινωνίες. 

Ωστόσο, η CPJ έχει τεκμηριώσει πώς η κυβέρνηση του Ερντογάν χρησιμοποίησε το σύστημα καρτών τύπου της Τουρκίας για να περιορίσει την κριτική. 

Η CPJ έστειλε email στο γραφείο του Τούρκου προέδρου για σχολιασμό, αλλά δεν έλαβε αμέσως απάντηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *