«Ανεξιχνίαστες» υποθέσεις, αδιαφάνεια και νέο παρακράτος

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Αν η κλασική αστική δημοσιογραφία λειτουργούσε στα συστημικά ΜΜΕ, η είδηση από τη συνάντηση του υφυπουργού Ι. Οικονόμου με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια για τη διαφάνεια Β. Γιούροβα, θα ήταν πως η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ «έκλεισε ως ανεξιχνίαστη». Την εξέλιξη αυτή δεν δημοσιοποίησε κανένα Μέσο, αν και το θέμα ήταν στην ατζέντα της «απολογίας» της κυβέρνησης προς την Κομισιόν. Όπως ήταν και το ζήτημα της αδιαφάνειας στα διαφημιστικά κονδύλια, η ποινικοποίηση της δουλειάς των δημοσιογράφων, ο εκφοβισμός, οι αγωγές Slapps και άλλα.

Στην ατζέντα δεν ήταν, όμως, ούτε το μείζον ζήτημα της παρακολούθησης δημοσιογράφων και της χρήσης και από κυβερνητικούς παράγοντες –σύμφωνα με τη Google– του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Ένα θέμα το οποίο η ιστοσελίδα insidestory, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, συνεχίζει να ερευνά με εκτενές ρεπορτάζ, που καταδεικνύει τις σχέσεις του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία που προμηθεύτηκε και κατέχει το εν λόγω λογισμικό. Μετά την παραδοχή της Google πως «κυβερνητικοί φορείς» φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει το Predator, αλλά και την αποκάλυψη πως πολλά ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και επιχειρηματίες βρίσκονται στη «λίστα» παραβίασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τα νέα στοιχεία της έρευνας κατονομάζουν τις εταιρείες Krikel και μετέπειτα Eneros Holdings Ltd, οι οποίες φέρονται να έχουν λάβει «προμήθεια» του Δημοσίου, η οποία εμπίπτει στις απόρρητες δαπάνες και δεν έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια. Αποκαλύπτεται, επίσης, η σύνδεση μεταξύ της Krikel, που μέσα σε δυο χρόνια και με συνεχείς εταιρικές μεταλλάξεις εμφανίζεται με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, με την Intellexa, η οποία συνδέεται με το λογισμικό της Predator.

Η κυβέρνηση, μέσω του ολοκληρωτικού ελέγχου στη συντριπτική πλειονότητα των μίντια, επιχειρεί να αποσιωπήσει ή να λοιδορήσει τις αποκαλύψεις δημοσιογράφων, χρησιμοποιώντας τους ενσωματωμένους-φερέφωνά της στα ΜΜΕ. Γίνεται όμως φανερό πως, παράλληλα με την ολοκληρωτικού τύπου ενσωμάτωση των μίντια, στήνεται ένα παρακράτος, που λειτουργεί υπό την απόλυτη ασυλία που του προσφέρει η κυβέρνηση.

2 comments for “«Ανεξιχνίαστες» υποθέσεις, αδιαφάνεια και νέο παρακράτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *