Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ

αντιγράφουμε από τη σελίδα του Νικόλαου Δημητρακόπουλου (Επιτροπή Ειδήσεων Σκε) στο fb

Από το e-mail … Διαβάστε το προσεκτικά να δείτε τι γίνεται στην ΕΡΤ

-Η περιφέρεια αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ΕΡΤ …Οι σελίδες της Περιφέρειας, ανεβάζουν το ertnews. gr Αλλά… Οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας δεν μπορούν να αναρτούν οι ίδιοι τις ειδήσεις τους (τις οποίες υπογράφουν με ονοματεπώνυμο) χωρίς να περνούν από έλεγχο. Γιατί ; Υποτίθεται ότι πρέπει να τις “ρετουσαρουν” , γιατί γίνονται ορθογραφικά, συντακτικά λάθη, μπαίνουν λανθασμένες φωτογραφίες, κλπ.

Στην πραγματικότητα : “Ρετουσαρονται” οι ειδήσεις που περιέχουν αντικυβερνητικες δηλώσεις (οι οποίες στρογγυλευονται κάπως) και περνάνε ειδήσεις που έχουν εφτά λάθη ανά πρόταση, όρθιες ή θολές φωτογραφίες, κλπ. Παρενέργεια : Οι “επιμελητές” είναι ελάχιστοι και δεν υπάρχει ποτέ νυχτερινή βάρδια, έτσι, όποια είδηση προκύψει μετά τις 11 μμ, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 8 πμ για να δημοσιευτεί.

-Οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας δεν είναι εμπιστοσύνης. Η είδηση πρέπει να επιβεβαιωθεί από αλλού. Γιατί ; Συνάδελφοι που είναι στο ρεπορτάζ και ενημερώνουν το desk για ειδήσεις που προκύπτουν, συχνά λαμβάνουν την απάντηση ότι “δεν μπορούμε να το δώσουμε, δεν το δίνει κανείς”. Βέβαια όταν ο άνθρωπος από το desk διαβάσει μια είδηση στο newsbamboom.., ο δημοσιογράφος της περιφέρειας οφείλει να τρέξει για την επιβεβαίωση. Στην πραγματικότητα : Πρώτες ειδήσεις χάνονται, ενώ η ΕΡΤ, που έχει σχεδόν παντού δημοσιογράφους, τρέχει πίσω από κανάλια και sites που τσίμπησαν μια είδηση από το Facebook, την ώρα που έπιναν τον καφέ τους στο γραφείο.

-Οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας ανήκουν στην δεξαμενή, όπως όλοι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα : Ορισμένοι δημοσιογράφοι από την περιφέρεια δουλεύουν για όλα τα μέσα της ΕΡΤ. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ποιος από το ραδιόφωνο γράφει ή βγαίνει και στην τηλεόραση ; Από την τηλεόραση, ποιος γράφει ή κάνει ραδιόφωνο; κ.ο.κ.

-Η περιφέρεια είναι παντού, στα μέσα της ΕΡΤ.Στην πραγματικότητα : Στην ΕΡΤ 1 περιφερειακά θέματα θεωρούνται οι καταστροφές και όσα εγκλήματα λάβουν χώρα στην περιφέρεια κυρίως. Στην ΕΡΤ 3 υπάρχει καθημερινά παρουσία των περιφερειακών στα δελτία και στις εκπομπές, αλλά και πάλι σε μικρό ποσοστό. Στο Πρώτο πρόγραμμα (που αναμεταδίδεται πανελλαδικά), ακολουθείται το μοντέλο της ΕΡΤ Εκπομπές και ένθετα (Γειτονιές της Ελλάδας, η Περιφέρεια σε τίτλους) ανεστάλησαν το 2020, για να επανέλθουν….

-Οι περιφερειακοί σταθμοί είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα : Οι περιφερειακοί σταθμοί έχουν αφεθεί σε βέβαιο, αργό θάνατο, χωρίς προσλήψεις, αλλά και χωρίς καμία μέριμνα. Πολλά μπορεί να πει κανείς για το πόσο (δεν) εκτιμά τα ραδιόφωνα η διοίκηση της ΕΡΤ. Ειδικά οι περιφερειακοί, έχουν ανατεθεί στη διοίκηση εκείνων που έχουν πρώτη τους έννοια την τηλεόραση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σε μερικές περιπτώσεις, όπου δεν υπήρχαν συνεργάσιμοι υπάλληλοι, ήρθαν πρόθυμοι ακριβοπληρωμένοι “από την αγορά”, εξίσου άσχετοι με τα του ραδιοφώνου. Έτσι, μόλις η επικαιρότητα ή ο σχεδιασμός μιας εκπομπής ζητήσουν τηλεοπτική σύνδεση, κατεβαίνει ο διακόπτης στο τοπικό ραδιόφωνο και μεταδίδεται το πρώτο πρόγραμμα. (Ο δημοσιογράφος της περιφέρειας δεν υπολογίζεται πώς και πόσο έχει προετοιμαστεί για την εκπομπή, ούτε αν έχει συντελεστεί καταστροφή σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να ενημερώσει το κοινό και να φανεί χρήσιμος, το θέμα είναι να γίνει η σύνδεση στην τηλεόραση. Και ας είναι το ραδιόφωνο, το μόνο μέσο που λειτουργεί στις περιοχές όπου έχει σεισμό, πυρκαγιά, πλημύρα.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *