Σοβαρές καταγγελίες για προγραμματικές “παλινωδίες” της ΕΡΤ στην ενημέρωση από τα μέτωπα του πολέμου

Τις προγραμματικές “παλινωδίες της διοίκησης της ΕΡΤ”, καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά την αιφνδιαστική ενέργεια της να μεταφέρει την ενημέρωση από τα μέτωπα της Ουκρανίας σε μια διαφορετική συχνότητα, δημιουργώντας χωρίς καμία ενημέρωση εργαζομένων αλλά και τηλεοπτικού κοινού, ένα νέο κανάλι, την ertnews, καταργώντας τη μετάδοση της Deutsche Welle στο δε΄ύτερο “μπουκέτο” διεθνών καναλιών και του ΡΙΚ. Οι σπασμωδικές κινήσεις της διοίκησης ξεκίνησαν αρχικά με τη μεταφορά της πολεμικής ενημέρωσης στην ΕΡΤ 3, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί και η ΕΣΗΕΜΘ που είναι “σύμμαχος” της ΕΡΤ και να καταγγείλει τη διοίκηση ότι μετέτρεψε το τρίτο κρατικό κανάλι σε “απλό αναμεταδότη της ΕΡΤ 1”. Στις ενέργειες της αντέδρασε έως και η “φιλική” Ένωση εργαζομένων. Το προγραμματικό αλλαλούμ είχε φυσικά επιπτώσεις και οδήγησε σε μεγάλη πτώση τηλεθέασης. Μετά από πολλούς μήνες ο μέσος όρος τηλεθέασης στις πίνακες της Nielsen και για τα τρία κανάλια της ΕΡΤ έπεσε κάτω από το 9% και η ΕΡΤ 1 είχε ποσοστό μόλις 5%.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει τη διοίκηση  για ουσιαστική κατάρρευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αναρωτιέται αν αυτό γίνεται κατ’ επιταγή της κυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκη. Η διοίκηση πάντως μέχρι στιγμής δεν έδωσε επίσημα και δημόσια καμία εξήγηση.

Η «αντικειμενική» ενημέρωση στο εκτελεστικό απόσπασμα 

Πολλαπλά είναι πλέον τα χτυπήματα απέναντι στην ελευθεροφωνία και την ελευθεροτυπία, απέναντι στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην πλουραλιστική ενημέρωση, την μόνη αναγκαία συνθήκη που θωρακίζει την αντικειμενικότητα.  

Πρόκειται αναμφίβολα για μια κατάσταση που άρχισε να εκτροχιάζεται από το 2010, όταν ο δρόμος των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων δεν επέτρεπε σε καμία εναλλακτική φωνή να αρθρώσει ισότιμα δημόσιο λόγο.  Συνεχίστηκε και ενισχύθηκε την εποχή της πανδημίας στα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά ΜΜΕ, με τον επιστημονισμό των «ειδικών» να μονοπωλούν την ενημέρωση, προσφέροντας παράλληλα νομιμοποίηση στα αντισυνταγματικά επιβαλλόμενα διχαστικά κυβερνητικά μέτρα. 

Σήμερα και με αφορμή το ξέσπασμα των πολεμικών επιχειρήσεων, λαμβάνει χώρα αναβαθμισμένη, νέα επίθεση υπερμονοπώλησης στην ενημέρωση, με αποκορύφωμα την μακαρθικού τύπου ευρωενωσιακή εντολή απαγόρευσης του  Russia Today και Sputnik, δηλαδή κάθε μη αρεστού και μη εναρμονισμένου με την κυρίαρχη προπαγάνδα, μέσου ενημέρωσης. Στην «δημοκρατική» ΕΕ, της πλήρους ελευθερίας έκφρασης των μελών της, εφαρμόζεται ένας ιδιότυπος ρατσιστικός αυταρχισμός, ικανός να αφαιρεί την δυνατότητα από τους πολίτες ν’ αποφασίζουν αυτοί για τις επιλογές τους, να κρίνουν οι ίδιοι ποιος παραπληροφορεί,  πότε και γιατί χρησιμοποιεί την προπαγάνδα των fake news για ίδιον όφελος.  Αλλά και στην δήθεν απρόσκοπτης πρόσβασης, «πλουραλιστική και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση», τα γεγονότα συνηγορούν.  

Με έκπληξη αντιληφθήκαμε ιδίοις όμμασι, τις παλινωδίες της Διοίκησης της ΕΡΤ, με την απαραίτητη ειδικά σε κρίσιμες περιόδους συνεχή ειδησεογραφική ενημέρωση που επιχειρησιακά ανήκει στην ΕΡΤ1, να γίνεται τραμπάλα πότε στην ΕΡΤ 2, πότε στην ΕΡΤ 3 και τελικά να καταλήγει χωρίς εξήγηση, χωρίς καμία ενημέρωση των εργαζομένων και του κοινού,  στην συχνότητα απ’ όπου εξέπεμπε η Deutsche Welle, με ελλιπή κάλυψη μετάδοσης στο 70% με 75% της ελληνικής επικράτειας και διαδικτυακά από την  ΕRTNews, στερώντας έτσι την δυνατότητα του ελληνικού λαού να χαίρει απρόσκοπτης ενημέρωσης από την δημόσια τηλεόραση.   

Επίσης, η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της  αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στην Ρωσσία, ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων; 

Τέλος, δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τις καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ για το κλείσιμο του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας και η είδηση από τον Βρετανικό  Guardian έρχεται δυστυχώς να μας δικαιώσει. Το  BBC, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, επαναλειτουργεί εσπευσμένα τα Βραχέα Κύματασε έναν επιβεβλημένο από την κατάσταση επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της σπουδαιότητάς τους. Αλήθεια τι θα μας απαντήσουν τώρα οι «φωστήρες» της Διοίκησης; Πραγματικά αγωνιούμε να δούμε που τελικά θα κρυφτούν όσοι λαμβάνουν αυτές τις επικίνδυνες αποφάσεις.  

Δεν γνωρίζουμε αν οι παλινωδίες και το αλαλούμ είναι σκόπιμες ενέργειες ή προϊόν ανικανότητας. Αν είναι κυβερνητικές εντολές, περαιτέρω προσπάθεια απαξίωσης της ΕΡΤ,  ή… «αριστεία» ενός σχεδιασμού χωρίς αρχή, μέση και τέλος. 

Γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, το οποίο κατοχυρώνει όπως και να το εκλάβει κανείς, την κατάρρευση του συνταγματικού ρόλου που καλείται η ΕΡΤ να υπηρετήσει. Και γι’ αυτό οι μόνοι υπεύθυνοι είναι η Διοίκηση και ο κυβερνητικός θίασος του «επιτελικού κράτους». 

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ γνωρίζουν καλά από φίμωση, όπως γνωρίζουν και τι σημαίνει επίθεση στην εργασία, στην ενημέρωση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία. Νωπές οι μνήμες της επίθεσης στην Δημοκρατία με το μαύρο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο 2013, πολύ περισσότερο η καταδίκη σε ανεργία των εργαζομένων συναδέλφων μας στα μέσα ενημέρωσης που φιμώθηκαν τις τελευταίες μέρες 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες πολιτικές, δηλώνοντας απερίφραστα ότι θα σταθεί αλληλέγγυα στους εργαζόμενους και θα συνεχίσει να καταγγέλλει την επίθεση στην αντικειμενική ενημέρωση. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *