Διαμαρτυρία ΠΟΕΣΥ δια επιστολής για τον πλήρη έλεγχο του ΑΠΕ από το Μαξίμου

Να μην αλλάξει η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, διαμαρτυρόμενο με επιστολή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. 

Η επιστολή
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στο πλαίσιο του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΕ με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο του ΑΠΕ ΜΠΕ κ. Αιμίλιο Περδικάρη (φωτο) ότι βάσει της υπ’ αρ. 139344 ΕΞ 2021 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 5263/Β/12-11-2021), με την οποία αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ _ΜΠΕ από επτά σε εννέα, την περασμένη Τετάρτη 9/2/22 σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, αποφασίστηκε, ότι τα δύο πρόσθετα μέλη του ΔΣ θα είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που θα ορίζονται από την Κυβέρνηση, χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα.


Κατ’ αρχήν οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε, για τον τρόπο με τον οποίο έλαβε χώρα η αλλαγή αυτή, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμικούς παράγοντες. 

Περαιτέρω, είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε, ότι αυτή η μεταβολή επιδρά αποφασιστικά στην θεσμική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού αλλοιώνεται η σύνθεση του και οδηγεί σε απόλυτη χειραγώγησή του, καθώς οι εκπρόσωποι ανεξάρτητων φορέων υποσκελίζονται από πρόσωπα διορισμένα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν οτιδήποτε άλλο πέραν των κυβερνητικών επιλογών. Τρίτον να επισημάνουμε ότι ιστορικά, τηρήθηκε στη σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ ΜΠΕ η πλειοψηφία της θεσμικής εκπροσώπησης.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του μετόχου για αύξηση των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ με επιπλέον δύο διορισμένα μέλη ενισχύει τον κρατικό παρεμβατισμό στον εν λόγω δημόσιο πυλώνα ενημέρωσης και καταργεί επί της ουσίας την ανεξαρτησία ενός ιστορικού δημοσιογραφικού φορέα. Πρόκειται για πολιτική πράξη που οδηγεί στον πλήρη κρατικό έλεγχο με την αποδυνάμωση της θεσμικής εκπροσώπησης -κάτι το οποίο δεν συνάδει με τις προσπάθειες για πλουραλισμό και δημοκρατική ενημέρωση.
Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τη λειτουργία του ΑΠΕ ΜΠΕ αλλά και σε ό,τι αφορά την ίδια την ανεξαρτησία του, αφού ως Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων οφείλει να λειτουργεί ανεξάρτητα και αντικειμενικά, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται, όταν η πλειοψηφία του Διοικητικού του Συμβουλίου εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο τον μέτοχο. Ήδη γινόμαστε αποδέκτες πλειάδας διαμαρτυριών αλλά και θεσμικών τοποθετήσεων, που υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για το διεθνές status του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ενδεχόμενη αποβολή αυτού από τις τάξεις της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), αφού η ανεξαρτησία από την κυβέρνηση της χώρας αποτελεί ουσιαστικό όρο συμμετοχής.
Κύριε Υπουργέ,
Η ΠΟΕΣΥ που όπως καλά γνωρίζετε μετέχει θεσμικά στο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπροσωπώντας το σύνολο των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχία τη θεσμική αυτή εκτροπή και είναι υποχρεωμένη να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, που επηρεάζουν την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Πρακτορείου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση, αλλά και για τον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο που επιβάλλεται στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με τα δεδομένα αυτά, ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, κατά τρόπο ώστε να ορίζονται τα πρόσθετα μέλη του ΔΣ από θεσμικούς παράγοντες, που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα του Πρακτορείου.
Ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα, έχετε τη δυνατότητα να αποτρέψετε την θεσμική εκτροπή που λαμβάνει χώρα, και να διαφυλάξετε το κύρος του Πρακτορείου αλλά και της Κυβέρνησης.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
Η Πρόεδρος                   Η Γενική Γραμματέας

Έλενα Ριζεάκου             Μιμή Τουφεξή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *