Mία μέρα μετά την απαγόρευση μετάδοσης του Russia Today στη Γερμανία, το Κρεμλίνο περνά σε αντίμετρα, απαγορεύοντας τη μετάδοση του προγράμματος της Deutsche Welle. Αυτό γράφει η ιστοσελίδα της deutsche welle η οποία σημειώνει πως “πρόκειται για την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, μετά την απαγόρευση μετάδοσης του γερμανόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος του κρατικού Russia Today στη Γερμανία. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πραγματοποιούνται έλεγχοι σχετικά με το κατά πόσο ο σταθμός εντάσσεται στη λίστα των λεγόμενων «ξένων πρακτόρων». “Πράκτορες Πούτιν” όμως χαρακτηρίστηκαν και οι μεταδόσεις του Russia today (RT DE) στη Γερμανία με αποτέλεσμα οι γερμανικές αρχές να απαγορεύσουν τις μεταδόσεις του σταθμού στη χώρα. Στο νέο επεισόδιο του μιντιακού πολέμου ανάμεσα στις δυο χώρες, αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Βασίλη Μακρίδη από την ιστοσελίδα Κοσμοδρόμιο
Γερμανία ξανά εναντίον RT DE: Ο μιντιακός πόλεμος συνεχίζεται
Όταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2021 ξεκινούσε τις μεταδόσεις του το γερμανόφωνο ρωσικό κανάλι RT DE, μέλος του μιντιακού ομίλου Russia Today (ή Rossiya Segodnya, όπως είναι η ρωσική εκφορά της ονομασίας του) και «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» ο γερμανικός Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών MABB (κατ’ ουσίαν, ωστόσο, το γερμανικό κράτος αυτοπροσώπως) του απαγόρευε τη μετάδοση στο έδαφος της Γερμανίας και υποχρέωνε ακόμη και δορυφορικές πλατφόρμες όπως η Eutelsat-9 να αφαιρέσει το εν λόγω κανάλι από το «μπουκέτο» του, άπαντες καταλάβαιναν ότι ο μιντιακός πόλεμος της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας είχε αρχίσει να κλιμακώνεται.
Ο ρωσικός μιντιακός όμιλος βρήκε, στο μεταξύ, έναν «έξυπνο» τρόπο να παρακάμψει τις γερμανικές κυρώσεις, αφενός εξασφαλίζοντας πανευρωπαϊκή άδεια μετάδοσης (για την ακρίβεια για 33 χώρες της Ευρώπης) μέσω Σερβίας, αφετέρου μεταφέροντας τα στούντιο απ’ όπου βγαίνει το γερμανόφωνο πρόγραμμα στη Μόσχα και, τέλος, μετατρέποντας τη μετάδοσή του σε καθαρά ιντερνετική, μέσω του YouTube. Ωστόσο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 ο MABB (το αντίστοιχο, δηλαδή, ΕΣΡ της Γερμανίας) άρχισε να «ψάχνεται» και πάλι για το πώς θα καταφέρει να «κόψει» από το RT DE όχι μόνο από τον τηλεοπτικό αιθέρα, αλλά και από τη δορυφορική και διαδικτυακή του αναμετάδοση. Και ήλθε η προχτεσινή (01/02/2022) μέρα, για ν’ αποδείξει ότι ο πόλεμος που διεξάγουν οι γερμανικές Αρχές εναντίον όχι μόνο του RT, αλλά στην πράξη εναντίον όλων των ρωσικών ΜΜΕ και ειδικότερα αυτών που δραστηριοποιούνται εντός της Γερμανίας, δεν άνοιξε για να κλείσει έτσι βιαστικά. Είναι πόλεμος που διεξάγεται επί σκοπώ, συστηματικά και με χρησιμοποίηση όλων των μέσων, θεμιτών και αθέμιτων.
Προχτές, λοιπόν, ο γερμανικός Ρυθμιστής Αδειοδότησης και Παρακολούθησης των ΜΜΕ (έτσι «μεταφράζεται» το MABB) απαγόρευσε στο RT DE την αναμετάδοσή του στην επικράτεια της Γερμανίας επειδή, κατά την άποψη του οργανισμού, «στερείται της απαραίτητης άδειας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του MABB, με βάση τη γερμανική νομοθεσία απαιτείται άδεια λειτουργίας του καναλιού, η οποία ούτε δόθηκε, αλλά ούτε και ζητήθηκε από το ρωσικό κανάλι. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής, «η απευθείας τηλεοπτική αναμετάδοση του προγράμματος του καναλιού στο ίντερνετ, την εφαρμογή για κινητά RT News και μέσω δορυφόρου πρέπει να διακοπεί».
Όπως είχα γράψει αναλυτικά σε άρθρο μου στο ΚΟΣΜΟΔΡΌΜΙΟ στις 05/10/2021, ο πόλεμος των γερμανικών Αρχών εναντίον των ρωσικών ΜΜΕ δεν είναι τωρινός· υπό το πρόσχημα ότι αυτά αποτελούν de facto… «πράκτορες του Πούτιν» και «προπαγανδιστικά εργαλεία του καθεστώτος του», οι γερμανικές Αρχές έχουν προβεί σε σωρεία ενεργειών που απολύτως κομψά θα ονομάζαμε με τον αγγλικό όρο «unfair». Η Γερμανία ακολουθεί πιστά την τακτική της παρακώλυσης του έργου των ρωσικών ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτά με μνημειώδη συνέπεια και παρρησία… Ωστόσο η κατάσταση με την αντιμετώπιση του RT DE έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, αφού δημιουργεί όξυνση των σχέσεων όχι μόνο ανάμεσα στο κανάλι και τις γερμανικές Αρχές, αλλά και ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη διαμάχη (Γερμανία και Ρωσία).
Είχα αναφερθεί, άλλωστε και στο άρθρο μου στις 05/10/2021, ότι οι ρωσικές Αρχές και ειδικότερα ο αντίστοιχος ρυθμιστικός φορέας για τις τηλεπικοινωνίες ( Roskomnadzor) ετοιμάζει βαρύτατες κυρώσεις εναντίον γερμανικών ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, μεταξύ άλλων δε, απειλεί να διακόψει την άδεια λειτουργίας της γνωστής και μη εξαιρετέας Deutsche Welle (τηλεόραση και ραδιόφωνο). Από την πλευρά της η ίδια η εταιρεία RT ή, για την ακρίβεια, η εταιρεία παραγωγής εκπομπών RT Productions, δια στόματος της διευθύνουσας συμβούλου της Άννας Μπιέλκινα, δήλωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση της γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού, σύμφωνα με την ίδια, το RT «διαθέτει όλα τα δικαιώματα για αναμετάδοση στη Γερμανία και σε άλλες 32 χώρες της Ευρώπης. Η άδεια λειτουργίας αποκτήθηκε σύμφωνα με όλους τους (ευρωπαϊκούς) νόμους και της προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τη διασυνοριακή τηλεόραση».
Στην απόφαση της γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής υπάρχουν δύο σημεία που προκαλούν απορίες, αν όχι οργή: καταρχάς, η δίωξη ασκείται όχι απευθείας προς το κανάλι RT, αλλά προς την εταιρεία παραγωγής προγραμμάτων RT Production, η οποία φυσικά δεν έχει δικό της αυτόνομο πρόγραμμα μετάδοσης, αλλά απλώς παράγει εκπομπές για λογαριασμό της «μητρικής» τηλεοπτικής εταιρείας. Σύμφωνα με την Άννα Μπιέλκινα, μέσω της δίωξης κατά της εταιρείας παραγωγής «θέλουν να διακόψουν την απολύτως νόμιμη αναμετάδοση του καναλιού RT DE, το οποίο βγαίνει στον αέρα από τη Μόσχα (…) Είναι πρόφαση, ώστε να μας μπλοκάρουν όχι μόνο στον τηλεοπτικό «αέρα», αλλά παντού, ακόμη και στα ίδια μας τα site και τις εφαρμογές για κινητά».
Κατά δεύτερον, στην απόφαση της γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής αναφέρεται το εξωφρενικό: «Η διοίκηση του RT DE δεν μπορεί να παραπέμπει σε οποιανδήποτε άλλη νόμιμη άδεια σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία»!!! Τουτέστι, στερεί από τη ρωσική πλευρά, χωρίς να έχει τη δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο, να επικαλεστεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων της το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, το οποίο η ίδια η Γερμανία έχει αποδεχθεί ως υπερέχον του εθνικού Δικαίου, από τη στιγμή της υπογραφής της Συνθήκης της Λισαβόνας και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Φυσικά η ρωσική πλευρά ουδόλως θορυβείται από μια τέτοια τοποθέτηση, έχοντας σκοπό ν’ ακολουθήσει ως τακτική για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ακριβώς αυτό που απεύχεται η γερμανική πλευρά: την επίκληση της ευρωπαϊκής (και ειδικότερα αυτής των χωρών της ΕΕ) νομοθεσίας και την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του εθνικού!!! Φυσικά η ίδια η Ρωσία στο εσωτερικό της έχει αποφασίσει να τηρήσει το ακριβώς αντίθετο, αφού μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2020 το εθνικό δίκαιο υπερέχει του Διεθνούς, ειδικά δε στα σημεία όπου υπάρχει «διαφορά εκτιμήσεων». Ωστόσο εδώ λόγος γίνεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για χώρα-μέλος της, συνεπώς η ρωσική πλευρά, κατά την παροιμία της πατρίδας της, «ζώντας με τους λύκους (μαθαίνει να) ουρλιάζει σαν λύκος»…
Φυσικά το «έργο» θα έχει ακόμη πολλά «επεισόδια» και δεν αποκλείεται ο γράφων να επανέλθει σύντομα με νεότερες εξελίξεις για το θέμα, Η γενική διαπίστωση, πάντως, που βγαίνει και από τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι το αντιρωσικό πολιτικό και οικονομικό λόμπι της Γερμανίας, που δεν είναι πλειοψηφικό αλλά έχει ισχυρά ερείσματα και συμμαχία με τα αντίστοιχα λόμπι των ΗΠΑ και της Βρετανίας (κυρίως με αυτά), προσπαθεί να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα «με το ζόρι», ακόμη και σε βάρος των ίδιων των εθνικών συμφερόντων της χώρας του. Άλλωστε η αστική τάξη (για να θυμηθούμε λίγο και τον κλασικό μαρξισμό) έχει τη μοναδική ικανότητα να παρουσιάζει ως «εθνικό» συμφέρον ό,τι είναι συμφέρον για την ίδια· πολλές φορές μάλιστα λόγος γίνεται για το συμφέρον τμήματος (ούτε καν όλης) της εθνικής αστικής τάξης μιας χώρας.
Όπως έχω, ωστόσο, ήδη επισημάνει πολλές φορές σε άρθρα μου, η Ρωσία πλέον εδώ και χρόνια έχει πάψει να αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» του παγκόσμιου status quo και, φυσικά, οι ενέργειές της και για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να είναι και στοχευμένες και επώδυνες για τους εμπνευστές ανάλογων εκτρωματικών αποφάσεων. Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όχι μόνο στο μιντιακό πεδίο, αλλά στο ευρύτερο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία θα το παρακολουθήσουμε μαζί στο εγγύς μέλλον…