Στον εισαγγελέα για εξηγήσεις επειδή έκανε ρεπορτάζ για την κατάληψη μαθητών το 2020!

Το “μακρύ” χέρι της φίμωσης και λογοκρισίας της εξουσίας αυτή τη φορά στόχευσε τη δημοσιοποίηση ρεπορτ΄άζ. Ένα ρεπορτ΄άζ στο οποίο μιλούσαν μαθητές και γονείς για την Κατάληψη στην Ιωνίδειο Σχολ΄ή Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2020! Ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος σε ανάρτηση του στην ιστοσελίδα news24.gr όπου έγινε το ρεπορτάζ, γνωστοποίησε πως κλήθηκε από την Εισαγγελεία του Πειραιά να δώσει “εξηγήσεις” για το αν και πόσο ήταν “ηθικός αυτουργός” (με τα ρεπορτάζ του) για την Κατάληψη των μαθητών! Με το επεισόδιο αυτό, το οποίο ήρθε αμέσως μετά την μετατροπή δημοσιογράφων σε κατηγορούμενους για την έρευνα τους (Γ. Παπαδάκου-Κ. Βαξεβάνης), την προσαγωγή φωτορεπόρτερ στη Θεσσαλονίκη επειδή βιντεοσκόπησε τη σύλληψη φοιτήτριας, την επίθεση των ΜΑΤ στον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, συμπληρώνεται το παζλ της νέας κανονικότητας για την ερευνητική δημοσιογραφία. Για την εξουσία- κυβερνητική, πολιτική, δικαστική΄, οικονομική, όποιος δημοσιοποιεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τις ελεγχόμενες κρατικές “ειδήσεις” από δελτία ¨Τύπου, είναι εν δυνάμει “εγκληματίας”! Ο ίδιος ο δημοσιογράφος ενημέρωσε και την ΕΣΗΕΑ, στην οποία οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται πολιτικά σε Ν.Δ -ΣΥΡΙΖΑ ομονοούν πως δεν μπορεί η Ένωση να παρέμβει επειδή΄ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο!

Διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε τα όσα έγραψε ο Νίκος Γιαννόπουλος στο news24.gr

Η εισαγγελική κλήση για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων για ρεπορτάζ που σχετίζεται με την κατάληψη της Ιωνιδείου σχολής προκαλεί ερωτηματικά. 

Είναι σχεδόν δεκαέξι μήνες τώρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ανοίξει δικογραφία, αναζητώντας τους φερόμενους ως υποκινητές της κατάληψης που έγινε στην Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά το Σεπτέμβριο του 2020. Αξιοποιώντας καταγγελίες, δύο Εισαγγελείς του Πειραιά επιχείρησαν να βρουν άκρη στο νήμα της υπόθεσης εξετάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων γονείς και μαθητές.

Επιπλέον η Εισαγγελία, μέσω του αρμοδίου αστυνομικού τμήματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κάλεσε και το δημοσιογράφο του NEWS 24/7, που κάλυψε την υπόθεση της κατάληψης της Ιωνιδείου με αφορμή κομμάτι που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίο του 2020.

Ο υπογράφων, κλήθηκε να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη σχετική εισαγγελική παραγγελία που ερευνά αν συντρέχει λόγος για απαγγελία κατηγοριών περί ηθικής αυτουργίας στην τέλεση αδικήματος που προβλέπεται στο νόμο 2811/2000 και περί διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα. Ψάχνει, κοντολογίς, η Εισαγγελία αν τα άρθρα και τα ρεπορτάζ προκάλεσαν την κατάληψη στο σχολείο.

Αφήνοντας κατά μέρος ότι ο νόμος 2811/2000 έχει καταργηθεί από τον Ν 4386/2016 (συγκεκριμένα άρθρο 45, παράγραφος 2), η κλήση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Το ρεπορτάζ, βάσει του οποίου κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις, κάνει απλή παράθεση των ανακοινώσεων του συλλόγου γονέων του σχολείου χωρίς επιπλέον σχόλια παρά μόνο προφανέστατες επισημάνσεις. Εκτοτε, δημοσιεύσαμε τουλάχιστον άλλα πέντε ρεπορτάζ που αφορούν στην υπόθεση, χωρίς κανένα να διαψευστεί.

Σε κάθε περίπτωση, θέλοντας να επιδείξουμε πνεύμα συνεργασίας με τους θεσμούς (στην προκειμένη περίπτωση, την Εισαγγελία του Πειραιά), παρείχαμε γραπτές εξηγήσεις όπως ο νόμος προβλέπει. Η έρευνά μας για την εν λόγω υπόθεση θα συνεχιστεί, ενώ έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *