Αυγή: Οι εργαζόμενοι ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, εκπομπή εργαζόμενων “Στο Κόκκινο”

Σαφές μήνυμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας “Αυγή” με το ψήφισμα της νέας γενικής συνέλευσης. Μετά τη συνάντηση με τον γραμματέα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τις συζητήσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τη διοίκηση της εταιρείας Left media, έγινε καθαρό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εγγυάται τη συνέχιση έκδοσης του καθημερινού φύλλου. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι εργαζόμενοι καθώς το κόστος της νέας απόπειρας για τη βιωσιμότητα της εφημερίδας, πέφτει αποκλειστικά στις δικές τους πλάτες, όπως έχει ήδη συμβεί δυο φορές, το 2014 και το 2017. Αποφάσισαν να λάβουν πρωτοβουλία για εκδήλωση ενόψει των 70χρονων της “¨Αυγής”, να κάνουν άνοιγμα στην κοινωνία, ενώ παράλληλα η γενική συνέλευση του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο” αποδέχθηκε το αίτημα να δοθεί ο αέρας του ραδιοφώνου προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματα τους. Σημειώνουμε πως η ΕΣΗΕΑ ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της “Αυγής” και του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου.

Το Ψήφισμα αναλυτικά

Η συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ στις 13/12/2021 αποφάσισε ομόφωνα με ψήφους 31 ΥΠΕΡ τα εξής:

Εκφράζουμε εκ νέου την αγωνία και ανησυχία μας για το μέλλον της ΑΥΓΗΣ, καθώς το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την επιβίωση του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου και των θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, παραβιάζει κατάφωρα τη συμφωνία που συνόδευε τις δεύτερες μειώσεις μισθών το 2017, η οποία εγγυόταν από την πλευρά του βασικού μετόχου (ΣΥΡΙΖΑ) τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ότι η ΑΥΓΗ θα παραμείνει ανοιχτή!

Το γεγονός της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της πρότασης για εθελουσία, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας, ενισχύει την ανασφάλεια ως προς τη διασφάλιση κυκλοφορίας του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου και την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών μας. Εξακολουθεί δε να προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός πως η Διοίκηση επικαλείται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσει το πρόγραμμα της εθελουσίας, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς. Επιπλέον, δεν έχει προβεί σε κανένα απολογισμό τι έχει επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου.

Η λύση για τα οικονομικά της ΑΥΓΗΣ δεν μπορεί να μετακυλίεται ξανά στις πλάτες των εργαζομένων.  Από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ λόγω των δύο συνεχόμενων μειώσεων (2014 και 2017) έχουν περικοπεί κατά το 1/3, και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα, τα οποία λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κατά την αποχώρηση τους σε δόσεις στο πλαίσιο πάλι συμφωνίας.

Με βάση τα παραπάνω και εν όψει της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνάντησης εργαζομένων, διοίκησης, βασικού μετόχου και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

-Επαναλαμβάνουμε το αίτημα να αποσυρθεί το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου

-Ζητάμε να διασφαλιστεί ότι το καθημερινό και κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας θα παραμείνουν ανοιχτά με προστατευμένες τις θέσεις εργασίας και και τους μισθούς μας. 

-Για μας ανοίγει ξανά ο φάκελος των δεδουλευμένων οφειλών για το σύνολο του προσωπικού, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη συνέχιση των δυο φύλλων και συνάμα παραβιάζεται η συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο των κινήσεων εξωστρέφειας που ξεκινάμε, καλωσορίζουμε την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων του ρ/δ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ να ανταποκριθούν στην έκκληση μας να παραχωρήσουν τον αέρα σε εκπομπές του σταθμού, προκειμένου να ενημερώσουμε άμεσα για τα τεκταινόμενα. Στο ίδιο μήκος κύματος, επεξεργαζόμαστε μια ανοιχτή συνάντηση-εκδήλωση με τους φίλους κι αναγνώστες της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς και την κοινωνία για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της ΑΥΓΗΣ, τις νέες προκλήσεις και τον δημοσιογραφικό/πολιτικό χαρακτήρα του ιστορικού εντύπου της αριστεράς και του τόπου. 

Παράλληλα, απευθύνουμε έκκληση στα σωματεία και τους συναδέλφους μας στον κλάδο των ΜΜΕ, αλλά και προς τον κόσμο της εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους, να στηρίξουν τον αγώνα μας για να εξακολουθήσει να κρεμιέται στα περίπτερα η ΑΥΓΗ. 

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως σε περίπτωση που συνεχίσει να μεταφέρεται το κόστος στις πλάτες μας, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα πάλης που έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν το δίκιο τους. 

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *