Έξι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις ενάντια στην αγωγή κατά του Alterthess

Την ανησυχία τους σχετικά με την αγωγή SLAPP (Στρατηγική Αγωγή ενάντια στη Συμμετοχή του Κοινού) ενάντια σε μικρό ανεξάρτητο Μέσο εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους έξι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμοί για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου

Οι οργανώσεις τονίζουν σχετικά με την επίθεση που δέχεται το Alterthess και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη ότι και «αυτή η υπόθεση καταδεικνύει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια άμεση οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης για να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα που ασχολούνται με θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος από τέτοιου είδους καταχρηστικές δικαστικές διαμάχες».

«Είναι προφανές ότι στόχος αυτής της αγωγής είναι η σιωπή του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη, εξαναγκάζοντάς τους σε μια χρονοβόρα και δαπανηρή δικαστική διαμάχη, εξοντώνοντας τους οικονομικά και αποθαρρύνοντάς τους από περαιτέρω δημοσιογραφική έρευνα.[…] Επομένως θεωρούμε πως πρόκειται για μια Στρατηγική Αγωγή ενάντια στη Συμμετοχή του Κοινού (SLAPP)» σημειώνεται ακόμη στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η αγωγή με την οποία ζητούνται 100.000 ευρώ από το μέσο και τη δημοσιογράφο δεν αντιστοιχεί στην αρχή της αναλογικότητας ή σε μια κατ’ αρχήν προσπάθεια αναζήτησης νομικής επανόρθωσης. Επομένως, καλούν «τον κ. Λιάλιο να αποσυρθεί των απαιτήσεών του και να αποφύγει στο μέλλον να εργαλειοποιεί με αυτόν τον τρόπο το Αστικό Δίκαιο».

«Αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψιν οι αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» δηλώνουν οι οργανώσεις επισημαίνοντας πως η υπόθεση αυτή συνιστά «μια υπενθύμιση της ανάγκης για μια Anti-SLAPP Οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα δημιουργήσει μέτρα πρόληψης και διαδικαστικές ασφαλιστικές δικλείδες για την καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές μηνύσεις από άτομα με πλούτο και εξουσία».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, «η υιοθέτηση, κατά συντριπτική πλειοψηφία, των μελών του Ευρωκοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου της Αναφοράς σχετικά με τις SLAPPs ήταν μια καίρια υπενθύμιση της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει ανάγκη νομοθεσίας μεγάλης εμβέλειας»

Μέχρι τότε, η Media Freedom Rapid Response εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στους προσβεβλημένους δημοσιογράφους και σε όσους-ες αντιπαλεύουν ενάντια σε καταχρηστικές αγωγές φίμωσης. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση, έχουμε ήδη αναφέρει την αγωγή στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία της δημοσιογραφίας και θα παρέχουμε άμεση βοήθεια στα δικαστικά έξοδα του συνεργατικού μέσου Alterthess» καταλήγουν.

Υπογράφουν:

ARTICLE 19

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Πηγή: https://alterthess.gr

1 comment for “Έξι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις ενάντια στην αγωγή κατά του Alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *