Η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά καθεστώτα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον δημοσιογράφο Στ. Μαλιχούδη ο οποίος αποκάλυψε πως είναι αυτός που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ως “στόχος” παρακολούθησης της ΕΥΠ και το οποίο εγκρίθηκε στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, σε αντιπαράθεση με το ΔΣ που δεν ήθελε να μπει σε ψηφοφορία… Ο ίδιος ο δημοσιογράφος έγραψε στο https://www.reportersunited.gr “Πώς ακριβώς γνωρίζει η ΕΥΠ τι ρεπορτάζ δουλεύει ένας δημοσιογράφος; Ποια είναι η «πηγή υψηλής αξιοπιστίας» που λαμβάνει γνώση των ρεπορτάζ που ετοιμάζει ένας δημοσιογράφος, ενώ αυτά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της έρευνας; Η δημοσιογραφία υπηρετεί, δεν απειλεί την κοινωνία”.

Το Ψήφισμα

Πρόσφατο δημοσίευμα αποκάλυψε διαβιβαστικά έγγραφα της ΕΥΠ, ένα εκ των οποίων αφορούσε την εντολή παρακολούθησης του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη. Ο συνάδελφος βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ εξαιτίας ρεπορτάζ του για την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία, που βρισκόταν μαζί με την οικογένεια του υπό διοικητική κράτηση στην Κω. Η αντιμετώπιση της δημοσιογραφικής έρευνας ως απειλής είναι πρωτοφανής και δεν αρμόζει σε δημοκρατικά καθεστώτα.

Πιστή στη ρήση ότι η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης, η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει απερίφραστα την παρακολούθηση οποιουδήποτε δημοσιογράφου από την ΕΥΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *