Γράφει ο Τάκης Ψαρίδης στο fb
Προειδοποίηση προς όλους τους φίλους που κάνουν αναρτήσεις και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, διότι στο εξής θα πρέπει να προσέχουν ακόμα που βάζουν και το «λάικ» τους. «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.»
Αυτό λέει το άρθρο 36 του ποινικού κώδικα Τσιάρα-Μητσοτάκη. Δηλαδή τέρμα οι ανησυχίες και οι φόβοι των πολιτών που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην διαχείριση της πανδημίας ή στην εθνική οικονομία, διότι μπορεί να εκληφθούν ως διασπορά «ψευδών ειδήσεων».
Η αλήθεια είναι ότι στον ισχύοντα ποινικό κώδικα προβλέπονται ποινές για την διασπορά «ψευδών ειδήσεων». Το καινούργιο όμως είναι ότι προστίθεται και ο «κλονισμός της εμπιστοσύνης». Κάθε αστυνόμος δηλαδή, εισαγγελέας, δικαστής, θα κρίνει, προφανώς αναλόγως τις πεποιθήσεις του, αν η ανάρτηση και το σχόλιο που εκφράζει ανησυχία και φόβο είναι μία «ψευδής είδηση» που ΘΑ «κλονίσει την εμπιστοσύνη» του κοινού. Σαν να μην έφτανε δηλαδή το αιώνιο ζήτημα του ποιος ορίζει τι είναι «ψευδής είδηση», όταν ακόμα και τα νήπια γνωρίζουν ότι έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει «αντικειμενική» ενημέρωση, τώρα προστίθεται και η πιθανότητα «κλονισμού της εμπιστοσύνης».
Ας δεχτούμε λοιπόν για παράδειγμα ότι η «είδηση» πως «δεν υπάρχει κορονοϊός» είναι σίγουρα ψευδής. Όμως, η δημόσια έκφραση της ανησυχίας, του φόβου και της διαφωνίας ακόμα, για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, που εκτιμάται ότι ΘΑ κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, είναι «ψευδής είδηση»; Διώκεται δηλαδή ποινικά η άποψη και το «ΘΑ»; Πρόκειται για νομικό λάθος;
Όχι βέβαια, δεν είναι νομικό λάθος. Ο «κλονισμός της εμπιστοσύνης» είναι αντιγραφή του χουντικού νόμου του 372/1969: «..καταδικάζεται όστις καθ’ οιονδήποτε τρόπον διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ή φήμας επιτηδείας να φέρωσιν ανησυχίας ή φόβον εις τους πολίτας, ή να κλονίσωσι την εμπιστοσύνην του κοινού..»
Εν ολίγοις, ουδείς επιτρέπεται να διαφωνεί, ακόμα και να ανησυχεί κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στον τρόπο που ο σύγχρονος «ηγεμόνας» της γνωστής «Αγίας Οικογενείας» κυβερνά «ελέω θεού» την χώρα. Δεν τους φτάνει που ελέγχουν τα κανάλια και την πλειονότητα των μμε της χώρας, που αποκρύπτουν γεγονότα και ειδήσεις και επιδίδονται στην πιο ξέφρενη μεταπολιτευτική προπαγάνδα, επί πλέον προσπαθούν να ελέγξουν και αυτό που τους πονάει περισσότερο. Τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα. Ε
ντάξει δεν έχουμε Χούντα, αλλά τόσο πολύ «φιλελεύθερους», «κεντρώους» και «δημοκρατικούς» νόμους, έχουμε να δούμε απ τον καιρό της χούντας..