O Μίκης Θεοδωράκης στο “Μονόγραμμα” στην ΕΡΤ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ
προβολή (ε): Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 22:00

Η πολυσήμαντη παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη, τον κατατάσσει σήμερα ως το πιο σημαντικό πρόσωπο που σηματοδότησε με το μουσικό έργο του – κι όχι μόνο, την Ελλάδα, με παγκόσμια αποδοχή και απήχηση. Είναι ο Εθνικός μας συνθέτης.

Η ταινία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, παρουσιάζεται ως ντοκουμέντο και έχει καταγραφεί σε φιλμ επί σειρά ετών από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη (από το 1983), με το σκοπό να δημιουργηθεί ένα 5ωρο ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από πέντε αυτόνομες ταινίες με τις αντίστοιχες πλευρές της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη. Η ταινία που προβλήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1999 με την ολοκλήρωση του 20ού αιώνα από την κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ), και αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση της όλης αυτοβιογραφικής καταγραφής-ταινίας που είναι αφιερωμένη στη ζωή και του έργου του “Εθνικού μας συνθέτη”, θα προβληθεί ξανά σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 στις 22:00 στην ΕΡΤ2 σε επανάληψη. 

Στην ταινία ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλά για το τι τον καθόρισε και τον διαμόρφωσε, για την ζωή, την πολιτική, τη σημασία της μουσικής και άλλα. Με τον χαρακτηριστικό και χαρισματικό τρόπο του αναφέρει: “… ότι για την κατανόηση μιας ολόκληρης ζωής δεν φτάνει να εξηγήσει κανείς ή να διηγηθεί τις πράξεις, τα γεγονότα. Πρέπει να δούμε κι ορισμένες βασικές ιδέες, την γενική ιδέα, την βασική ιδέα που κατευθύνει ένα πρόσωπο έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε καλύτερα τις πράξεις του. Για μένα –συνεχίζει ο Μίκης, η βασική ιδέα που με οδήγησε σε όλα μου τα χρόνια, από την παιδική μου ηλικία μέχρι τώρα μπορεί να συνοψιστεί σε δυο λέξεις. Είναι η εθνική αναγέννηση…”

Με αναφορά στην Μικρασιατική καταγωγή από την πλευρά της μητέρα του, την κρητική αντίληψη από τον πατέρα του, τα παιδικά του χρόνια (Χίος, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πάτρα,Τρίπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα), τον Πόλεμο, την κατοχή, την εθνική αντίσταση, τον εμφύλιο, τις εξορίες του (Μακρόνησος, Ικαρία), τις φυλακίσεις (Ωρωπός, Ζάτουνα, φυλακές Αβέρωφ, Μπουμπουλίνας κ.α.), ξεδιπλώνει την πορεία μιας πολυκύμαντης ζωής και πνευματικής δημιουργίας. Αναφέρεται στα μουσικά του έργα και παίζει στο πιάνο αποσπάσματά τους. Πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του καταγράφηκαν στην ταινία-ντοκουμέντο που αποτελεί μια συνοπτική καταγραφή της όλης πορείας και του συγκλονιστικού έργου του, ενός έργου που κατευθύνεται πάντα από το όραμα της Εθνικής Αναγέννησης.

Η ταινία διανθίζεται από συναυλίες-ντοκουμέντα και τραγούδια που αγαπήθηκαν από πολλές γενιές και αποτελούν διαχρονικά σύμβολα αγώνων και ελπίδας. Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη σηματοδοτεί εδώ και χρόνια την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφραση του τόπου μας και συνδέθηκε με τις πιο μεγάλες εκφράσεις της νεοελληνικής ποιητικής δημιουργίας. Η μελοποίηση έργων των ποιητών μας έφερε στα χείλη όλων των Ελλήνων αλλά και των ξένων τον ελληνικό λόγο και ότι μέσα από αυτόν εκφράζει την Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους αγώνες του λαού της.

Σκηνοθεσία: Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη, διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης, σενάριο: Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης και Στάθης Γκόβας, ηχοληψία: Παύλος Σιδηρόπουλος, σύνθεση εικόνας και μίξη ήχου: Νίκος Μουστάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *