Τον έλεγχο του ραδιοφωνικού τοπίου επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο τη φίμωση οποιασδήποτε ανεξάρτητης φωνής
Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην Αυγή
Να ελέγξουν το ραδιοφωνικό τοπίο, κατά το πρότυπο ελέγχου της τηλεόρασης, επιχειρούν από κοινού η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνεργασία με τρεις μεγάλους ραδιοφωνικούς ομίλους του νομού Αττικής. Η επιδίωξη δεν είναι καινούργια, ήδη τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοι ραδιοφωνικοί όμιλοι φαίνεται ότι επιδιώκουν να θέσουν οι ίδιοι τους όρους με τους οποίους θα δουλεύει η ραδιοφωνική αγορά και πλέον οι επιδιώξεις τους φαίνεται να έρχονται πιο κοντά, καθώς έχουν σύμμαχό τους μια… εξαιρετική κυβέρνηση, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους.
Δεν πρόκειται απαραιτήτως για όλους τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ούτε μόνο γι’ αυτούς με τη μεγαλύτερη επιρροή ή με το μεγαλύτερο ακροατήριο, σίγουρα δεν είναι οι περισσότεροι. Είναι αυτοί όμως που έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι όμιλοι υπό τον Γ. Αλαφούζο (ΣΚΑΪ 100,3 και ΣπορFM), την Αλ. Δασκαλοπούλου- Frontstage (En Lefko, Legent, Hit, Red, Μελωδία, Kids Radio 88,6), αλλά και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη και Φιλιππόπουλου / Αττικές Εκδόσεις (Δρόμος, Δίεση, Alpha Radio και Λάμψη, Athens DeeJay, Rock FM).
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εμφανής η άτυπη συμμαχία τους απέναντι σε μικρότερους ομίλους και σε ανεξάρτητους σταθμούς. Στην ίδια στόχευση εξάλλου μπορεί να ενταχθεί και ο «αποκεφαλισμός», πριν από λίγους μήνες, του προέδρου της ΕΙΙΡΑ Παναγιώτη Κωστάκη (Kiss FM) και η αντικατάστασή του από την Αλ. Δασκαλοπούλου στην προεδρία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφώνων Αττικής.
Είναι ακριβώς οι ίδιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που επί σειρά ετών προωθούσαν την απόλυτη ακινησία στο ραδιοφωνικό τοπίο, ένα κλειστό σύστημα ολίγων, προκειμένου να το ελέγχουν, είναι οι ίδιοι που σήμερα, από κοινού με την κυβέρνηση, πρωταγωνιστούν στην πρωτοβουλία για τη… ρύθμιση του ραδιοφωνικού τοπίου και την εκχώρηση αδειών! Είναι προφανές ότι θεωρούν βέβαιο πως θα γίνει με τους όρους τους. Εξάλλου, είναι απείρως προτιμότερο να δοθούν ραδιοφωνικές άδειες τώρα, με κυβέρνηση του αγαπημένου Μητσοτάκη, παρά να τρέχουν τελευταία στιγμή, όπως οι καναλάρχες το ‘16, αν γίνει κανένα λάθος πάλι και ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ…
Για παράδειγμα, προωθείται κεντρικός «πάροχος δικτύου» και για τα ραδιόφωνα, ένα είδος «ραδιοφωνικής Digea», χωρίς όμως να γίνεται προς το παρόν κατανοητό τι χαρακτήρα θα έχει αυτός ο πάροχος. Κυρίως, από ποιον θα ελέγχεται. Υπάρχουν ήδη προτάσεις για την ΕΡΤ, όμως υπάρχουν και άλλες προτάσεις για ιδιώτες. Αυτοί που γνωρίζουν πως η Digea κοντεύει να διαλύσει το σύνολο σχεδόν των περιφερειακών τηλεοράσεων είναι κατηγορηματικοί στην άρνησή τους σε ένα τέτοιο μοντέλο.
Δεύτερο παράδειγμα, η… συζήτηση για την εμβέλεια των σταθμών. Επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι την πρόβλεψη για υπερτοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, με γεωγραφική κάλυψη που θα ξεπερνάει τα όρια του νομού, όπως είναι σήμερα, συνεπώς το ραδιόφωνο οδηγείται να χάσει τον τοπικό του χαρακτήρα. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά Χάρτης Συχνοτήτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα σημεία εκπομπής ανά την επικράτεια. Προωθείται επίσης η θεσμοθέτηση των «πάρκων κεραιών», με την οποία ποιος μπορεί να διαφωνήσει, όμως ποιος θα είναι αυτός που θα λειτουργεί τα πάρκα; Και τις κεραίες εντός των πάρκων; Και τι θεσμικές εγγυήσεις θα παρέχει στους σταθμούς;
Άλλες προτάσεις ακούγονται για σταθμούς «ειδικού περιεχομένου» ή «μη κερδοσκοπικούς», που θα λειτουργούν με «άδειες ειδικού σκοπού». Τμήματα των ΑΕΙ, η Εκκλησία, οι δήμοι, ιδρύματα, εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους εκπομπή, όχι όμως στα FM. Γι’ αυτούς επιφυλάσσεται, σύμφωνα με τις προτάσεις, η περιοχή των μεσαίων κυμάτων, ξεχασμένη, εδώ και δεκαετίες, στην ανυπαρξία. Το καλύτερο μάλιστα είναι ότι μια θέση στα μεσαία προτείνεται και για τους σταθμούς των πολιτικών κομμάτων! Ιδού ένας ωραίος, «δημοκρατικός» τρόπος να σιωπήσει το Κόκκινο 105,5, που μας μπαίνει στο ρουθούνι.
Ήδη «ομάδα εργασίας για τη Ραδιοφωνία» έχει συσταθεί και πραγματοποιεί ηλεκτρονικές συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Λιβάνιου και της γ.γ. Ενημέρωσης – Επικοινωνίας που έχει τον συντονισμό, του υπουργού Κυρ. Πιερρακάκη μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) και πανελλαδικά (ΠΕΙΡΑΣ), των τεχνικών ραδιοφώνου (ΕΤΕΡ), της ΕΡΤ.
Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συνεδριάσεις και έχουν συζητηθεί κατά κύριο λόγο τεχνικά θέματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελήφθη απόφαση να δημιουργηθούν δύο υποεπιτροπές: η μία θα συζητήσει τεχνικά θέματα του ραδιοφώνου και η δεύτερη θέματα που αφορούν την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.