Η εκδικητική μανία του κατασταλτικού κράτους ενάντια στον Μανώλη Κυπραίο

Η εκδικητική μανία του κατασταλτικού κράτους αποτυπώνεται και στην έφεση που κατέθεσε το Δημόσιο κατά της δικαστικής απόφασης του 2020 στην υπόθεση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έμεινε ολικά κωφός από ρίψη κρότου-λάμψης τον Ιούνιο του 2011 στις μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις. Υπουργός ήταν και τότε ο Μ. Χρυσοχοίδης, ενώ είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις εναντίον του Μάριου Λώλου και της Τατιάνας Μπόλαρη.

Η προσφυγή Κυπραίου εκδικάστηκε μετά από επτά χρόνια και το 2020 το δικαστήριο κατέληξε στην καταδίκη των δυνάμεων καταστολής, χαρακτήρισε μη νόμιμη τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης σε κλειστό χώρο, απέρριψε τις αιτιάσεις για χρήση βίας με βάση διάταγμα της Γεκστάπο και της Χούντας. Αποφάσισε πως η κώφωση κατά 90% του δημοσιογράφου προήλθε από την αναίτια ρίψη της χειροβομβίδας και καταδίκασε το υπουργείο σε καταβολή αποζημίωσης.

Δέκα χρόνια μετά τον τραυματισμό του Μανώλη Κυπραίου, το ίδιο υπουργείο με τον ίδιο υπουργό επικεφαλής, καταθέτει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, επαναλαμβάνοντας τα αποκρουστικά επιχειρήματα Γκεστάπο και Χούντας για την αιτιολογημένη χρήση βίας σε πολίτες κατά τη διάλυση συναθροίσεων. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος ξεπέρασε την…κώφωσή του και το υπουργείο δεν έχει να πληρώσει την αποζημίωση εξαιτίας των μνημονίων!

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

ΘΕΜΑ: Έφεση του Υπουργείου ΠροΠο ενάντια στην απόφαση 8144/2020 του πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου

Με λύπη και ταυτόχρονα με αίσθημα αγανάκτησης ενημερωθήκαμε από ανάρτηση του δημοσιογράφου Εμμανουήλ Κυπραίου, την 28η Ιουνίου 2021, για την έφεση του Υπουργείου ενάντια στην καταδικαστική απόφαση 8144/2020 του πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου για επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ, εναντίον του, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων της 11ης Ιουνίου 2011.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση με αριθμό 8144/2020, «καταπέλτης» κατά των ΜΑΤ, επισημαίνει πως όχι μόνο δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη χειροβομβίδα σε σημείο όπου επικρατούσε ηρεμία εκείνη τη στιγμή, αλλά ταυτόχρονα ήταν απαγορευτική η ρίψη της σε περιορισμένο χώρο, όπως ήταν αυτός της στοάς όπου δέχτηκε την επίθεση ο δημοσιογράφος. Η ρίψη της εν λόγω χειροβομβίδας στην είσοδο στοάς, δηλαδή σε περιορισμένο και όχι ανοιχτό χώρο, συνιστά μη νόμιμη χρήση αυτής. «Τα ωστικά κύματα που δημιούργησε η ρίψη της ανωτέρω χειροβομβίδας στην είσοδο της στοάς, όπως αυτά πολλαπλασιάστηκαν εντός αυτής, είχαν ως επακόλουθο την πλήρη κώφωση αυτού και από τα δύο αυτιά», αναφέρει η απόφαση. Κατά τη δικαστική κρίση, η πλήρης κώφωση του δημοσιογράφου «συνδέεται αιτιωδώς με τη ρίψη της χειροβομβίδας στην είσοδο της στοάς, υπό την έννοια ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην παράνομη πράξη του οργάνου του εναγομένου (σ.σ.: Δημοσίου)». Το δικαστήριο απέρριψε και την ένσταση συνυπαιτιότητας του δημοσιογράφου, που είχε προβάλει το Δημόσιο, αφού «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι αυτός συνέβαλε στον τραυματισμό του ούτε ότι θα μπορούσε με οποιοδήποτε τρόπο να τον είχε αποτρέψει», ενώ «αβάσιμος» κρίθηκε ο ισχυρισμός του Δημοσίου σχετικά με την υποτιθέμενη υποχρέωση του δημοσιογράφου να φέρει προστατευτικό εξοπλισμό.

Επισημαίνουμε ότι στην έφεση που ασκήσατε στην καταδικαστική κατά του δημοσίου απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, εναντίον του δημοσιογράφου κ. Εμμανουήλ Κυπραίου προβαίνετε σε προσβολή, σε σημείο ρατσισμού, ενός Ατόμου με Αναπηρία σε ποσοστό 90% (γνωμάτευση ΚΕΠΑ/αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων/γνωματεύσεις ιατρών) και κατ’ επέκταση, προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και της δημοκρατίας, επικαλούμενος ότι ανάπηροι είναι μόνο οι έχοντες έντονη οφθαλμική εικόνα αναπήρου. Η έμπρακτη συγνώμη (σε όλες τις μορφές της) δεν υποδηλώνει αδυναμία, αλλά δύναμη και ουμανισμό. Ενισχύει τη δημοκρατία και δείχνει στους πολίτες ότι ουδείς σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, δεν ξεφεύγει από την ζυγαριά και το ξίφος της δικαιοσύνης. Διαφορετικά αυτή η «πίστωση χρόνου» θεωρείται συγκάλυψη, ένα είδος «ομερτά» απέναντι σε αστυνομικά όργανα που δεν τήρησαν τον όρκο τους. Πρόσθετα επικαλείστε στην έφεσή σας αδυναμία πληρωμής της αποζημίωσης λόγω μνημονίων από τη στιγμή που λέτε ως κυβέρνηση ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γιατί στην έφεσή σας αγνοείτε τα ανεξάρτητα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων (πυροτεχνουργού και ιατρού) και την πρωτοφανή απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, πως γνωρίζετε ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος που φέρει κοχλιακό εμφύτευμα «ακούει» και έχει επανέλθει η ακοή του, ως θαύμα ή αν ακούει μόνο ανθρώπινη φωνή σε ήσυχο περιβάλλον και αν προτίθεστε να αποσύρετε ως κυβέρνηση και ως δημόσιο την έφεσή σας, όπως κάνατε και στην πρόσφατη υπόθεση της MARFIN που συγκλόνισε το πανελλήνιο ή δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση πολιτικό όφελος για να το πράξετε και για ποιο λόγο επικαλείστε στην έφεσή σας αδυναμία πληρωμής της αποζημίωσης λόγω μνημονίων; – Θεωρείτε δόκιμο να επικαλεστείτε για δεύτερη φορά νόμους της Γκεστάπο (29/30.4.1943) και της Χούντας, (Βασιλικό Διάταγμα 269/1972 «Κανονισμός διαλύσεως δημόσιων συναθροίσεων» και το Νομικό Διάταγμα 794/1971) για να αιτιολογήσετε τη χρήση βίας της ΕΛΑΣ εναντίον του εν λόγω πολίτη και δημοσιογράφου;

2. Με ποιο τρόπο και επί πόσες ημέρες εκπαιδεύονται οι χρήστες-αστυνομικοί χειροβομβίδων κρότου λάμψης; ΥΜΑΤ, ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ, κάθε πότε επαναλαμβάνεται η εκπαίδευσή τους, περιλαμβάνονται οι γνώσεις ότι «οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αν ξεπεραστεί το όριο των δέκα μέτρων (σε ανοικτό χώρο) θεωρούνται φονικά όπλα, ότι απαγορεύεται ρητά από τον κατασκευαστή η ρίψη (των συγκεκριμένων χειροβομβίδων που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ εναντίον διαδηλωτών) μέσα σε κλειστούς χώρους και ότι πρέπει να φέρουν τους προβλεπόμενους ευανάγνωστους αριθμούς – διακριτικά», όπως ορίζει η διαταγή που εκδόθηκε το 2010, όταν ήσασταν εσείς υπουργός και ο σημερινός υφυπουργός κ. Ελευθέριος Οικονόμου αρχηγός της ΕΛΑΣ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *