Μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων αποκαλύπτει η ιστοσελίδα typologies.gr σήμερα. Ο Οργανισμός της “Αυτοδιαχείρισης” υπέγραψε συμφωνία για την απόδοση δικαιωμάτων στα μέλη του συλλογικού ελληνικού φορέα. Όπως γράφει η στήλη η συμφωνία “έχει αναδρομική ισχύ από το έτος που ξεκίνησε να λειτουργεί η υπηρεσία streaming στην Ελλάδα”. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία με ψηφιακή πλατφόρμα πριν καν την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, την οποία κατά πληροφορίες, “ξεψαχνίζουν” στο υπουργείο Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι
απαιτήσεις των μεγάλων. Τα άρθρα 15 και 17 της ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορούν σε αναπαραγωγή περιεχομένου στο διαδίκτυο και στην απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δημοσιογράφους. Η πρόταση πριν περίπου ένα χρόνο αφορούσε στη δημιουργία κοινού συλλογικού φορέα με τους εκδότες έντυπου Τύπου. Από τη δική τους πλευρά οι εκδότες, επίσημα δεν απάντησαν ποτέ στην πρόταση ΠΟΕΣΥ-συνδικαλιστικών ενώσεων. Έκαναν όμως επαφές με τον ΟΣΔΕΛ με επιχείρημα πως δεν έχουν λεφτά να δημιουργήσουν νέα φορέα είσπραξης. Θέλουν δηλαδή να έχουν έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου τους χωρίς όμως να συμφωνήσουν τη διανομή 50%-50% με τους παραγωγούς περιεχομένου, δηλαδή τους δημοσιογράφους και χωρίς να πληρώσουν για την είσπραξη…
Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστη η στάση των ιδιοκτητών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και των εκδοτών διαδικτύου. Τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας διαθέτουν ήδη δική τους εταιρεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, την “Τηλεοπτικά δικαιώματα Α.Ε” αλλά το τοπίο έχει αλλάξει αρκετά μετά την τηλεοπτική αδειοδότηση.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις, δυστυχώς, μετά την υποβολή της πρότασης δεν έχουν λάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία για την διεκδίκηση του δικαιώματος σε έσοδα από πνευματικά δικαιώματα από την παραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου.