Από την εργατολόγο Νατάσα Πατερέλη( Το κείμενο πήραμε από την σελίδα της ETITA)
Ο κος Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο τιτλοφορεί ορισμένα άρθρα «Για την προστασία της εργασίας». Πάμε να δούμε τι εννοεί αυτός ως προστασία της εργασίας:
–Θεσμοθέτηση 10ωρου για όλους τους εργαζόμενους.
–Κατάργηση Σ.Επ.Ε.. Πουθενά δεν προσδιορίζεται τι θα γίνει με τους επιθεωρητές και τους μηχανισμούς ελέγχου. Για ενίσχυσή του σε έμψυχο δυναμικό κουβέντα καμία.
–Κατάργηση συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Υποχρέωση για τη συνδικαλιστική δράση είναι η απογραφή σε Μητρώο Οργανώσεων. Περιορισμός ουσιαστικά της συλλογικής αυτονομίας. Τίθενται γραφειοκρατικά εμπόδια και κωλύματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ιδίως για απόφαση απεργίας η απόφαση θα λαμβάνεται και από ψήφους εξ αποστάσεως. Τέλος λοιπόν ο ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος , στις γενικές συνελεύσεις. «Προσωπικό ασφαλείας». Τουλάχιστον το 33% του προσωπικού θα πρέπει να εργάζεται!
Η απεργία σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να ασκείται ανεμπόδιστα. Μόνο εμπόδια λοιπόν πλέον. «Ψυχολογική και σωματική βία» καθιστούν αμέσως παράνομη την απεργία. Κατάργηση προστασίας μελών του ΔΣ των σωματείων από την απόλυση και κατάργηση της Επιτροπής Προστασίας αυτών.
–Κατάργηση υποχρέωσης εργοδότη για έγγραφο τύπο και καταβολή αποζημίωσης απόλυσης στον εργαζόμενο. Όταν απολυθεί ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί πλέον να ζητήσει την επαναπρόσληψη του σε περίπτωση άκυρης απόλυσης και οι μισθοί υπερημερίας που θα έπρεπε να λάβει μειώνονται σε 3-12 μήνες και πάντα υπό την αίρεση της οικονομικής δυνατότητας του εργοδότη!
-Ανοικτές επιχειρήσεις και τις Κυριακές.
-Αύξηση πλαφόν υπερωριών από 96 ή 120 ώρες σε 150 ώρες ετησίως συνεπώς και μειωμένη προσαύξηση στην καταβολή αυτών και αρα μείωση αποδοχών!
Η διαπραγμάτευση εργοδότη εργαζομένου θα ειναι πλέον : «….με τους εργάτες μη μιλάς,το χρόνο σου να τον κρατάς, το γιο σου μη τον λησμονάς πεινάει και είναι κρίμα».