Τράπεζες αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και να πληρώσουν αποζημιώσεις εργαζομένων

Πρώην εργαζόμενοι στο Mega, το κανάλι στο οποίο έβαλαν λουκέτο οι μεγαλομέτοχοι του, καταγγέλλουν την Ειδική διαχείριση αλλά και τις τράπεζες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υποχρεωτική πλέον πληρωμή των αποζημιώσεων σε όλους τους εργαζόμενους του πρώην Mega, όπως συνέβη με τον πρώην ΔΟΛ. Η ένταξη των αποζημιώσεων στα προαπαιτούμενα πέρασε με νομοθετική διάταξη στη Βουλή αλλά οι τράπεζες δεν θέλουν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν από την Ειδική διαχείριση και έθεσαν το θέμα στην Τρόϊκα! Η καταγγελία των πρώην εργαζομένων είναι αποκαλυπτική. 

Για τους πρώην εργαζόμενους του MEGA, αυτούς που παράνομα απολύθηκαν αντί να απασχοληθούν στην ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ που αγόρασε την επιχείρηση, έρχεται ένα ακόμα μαύρο Πάσχα. Μετά τις επί έτη μεθοδεύσεις της τότε εργοδοσίας, ήλθαν οι εναντίον των εργαζομένων μεθοδεύσεις των τραπεζών και των ειδικών διαχειριστών που αυτές όρισαν στο MEGA. Η ειδική διαχειρίστρια του MEGA, που διόρισε ειδικούς διαχειριστές αντ’ αυτής, τους ίδιους ειδικούς διαχειριστές του ΔΟΛ (αλήθεια με ποια διάταξη νόμου το έπραξε;), αντί να θέσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων στα προαφαιρούμενα σύμφωνα με τα δε δικασμένα του ΔΟΛ, τους έθεσε εκτός προαφαιρούμενων, με αποτέλεσμα να μένουν για αυτούς ψίχουλα, παρά τα 3,5 έτη απληρωσιάς.

Στην συνέχεια, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή ξεκαθάρισαν το ζήτημα, ήδη από τις αρχές Φλεβάρη, με ερμηνευτικό νόμο, διατάσσοντας, παράλληλα, την άμεση πληρωμή των εργαζομένων, καθώς είναι αδιανόητο και πάνω από όλα αντισυνταγματικό, να πληρώνονται όλες οι απαιτήσεις όλων και να εξαιρούνται μόνο οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Παρά το νόμο 4772/2021 οι ειδικοί διαχειριστές συνέχισαν το ίδιο παράνομο τροπάριο και αντί να πληρώσουν τους εργαζόμενους, πλήρωσαν με βάση άκυρο πίνακα, τις τράπεζες …

Ξανά η κυβέρνηση, τα κόμματα, η Βουλή, μπροστά σε αυτή την παράνομη συμπεριφορά, πέρασαν στις 24 Μαρτίου διάταξη νόμου (ν. 4791/2021), που δεν άφηνε κανένα περιθώριο στις μεθοδεύσεις. Παρά την υποχρέωση άμεσης πληρωμής των εργαζόμενων, που θεσπίζεται στους νόμους αυτούς, οι εργαζόμενοι παραμένουν παράνομα απλήρωτοι και ετοιμάζονται με τις οικογένειές τους για μαύρο Πάσχα. Οι (προφορικοί) ισχυρισμοί της ειδικής διαχείρισης, ότι έχουν δοθεί τα χρήματα στις τράπεζες και στο Δημόσιο και ότι πρέπει πρώτα να επιστραφούν, δεν πείθουν πλέον κανένα. Τα χρήματα στις τράπεζες δεν έπρεπε να έχουν δοθεί, αφού οι απαιτήσεις τους έχουν προσβληθεί δικαστικά και εκδόθηκαν οι νέοι νόμοι που καθιστούσαν τους πίνακες άκυρους. Αφού δόθηκαν, όπως δόθηκαν, έπρεπε να έχουν ήδη επιστραφεί για να διανεμηθούν σύμφωνα με το νόμο.

Το Δημόσιο εδώ και 15 ημέρες επικαλείται ότι ψάχνει να βρει τον τρόπο να επιστρέψει τα χρήματα … Πολλά είναι τα ερωτηματικά, την ώρα η ειδική διαχείριση και οι τράπεζες φρόντισαν να έχουν εξαφανιστεί τα πολλές δεκάδες εκατομμύρια που εισπράττονταν όλα αυτά τα χρόνια από την δραστηριότητα του MEGA. Αυτά θα λυθούν στην πορεία και είμαστε αποφασισμένοι να μπει το μαχαίρι της δικαιοσύνης στο κόκκαλο όσων πρέπει.

Σήμερα, όμως καταγγέλλουμε την παράνομη συνεχιζόμενη μη καταβολή των οφειλόμενων. Μετά από 3,5 χρόνια απληρωσιάς και κοροϊδίας, μας απέλυσαν και δεν θέλουν να πληρώσουν τίποτα.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν άμεσα δράση και τις ευθύνες τους. Καλούμε την δικαιοσύνη σε άμεση θεσμική παρέμβαση. Καλούμε τα σωματεία μας, να διεκπεραιώσουν και να πραγματώσουν τον θεσμικό τους σκοπό. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός απέναντι σε εκατοντάδες εργαζόμενους ανθρώπους που τους κατέστρεψαν τις ζωές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν η Ελλάδα θέλει να αποτελεί σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, κράτος δικαίου και κράτος νόμου, θα πρέπει οι πολιτειακοί φορείς να ενεργοποιηθούν και να τελειώσει άμεσα ο παράνομος εμπαιγμός μας.

Πληρώστε τώρα όσα οφείλετε στους εργαζόμενους !!!.

1 comment for “Τράπεζες αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και να πληρώσουν αποζημιώσεις εργαζομένων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *