Έχει ξεπεραστεί πλέον το όριο για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους στα ΜΜΕ. Δεν πρόκειται για την προπαγάνδα, για την ενσωμάτωση των Μέσων και πολλών συντακτών στο κυβερνητικό αφήγημα, για την άκριτη υποστήριξη της κυβέρνησης από τα σιτιζόμενα με κρατικό χρήμα, ΜΜΕ. Πρόκειται για ωμή παραβίαση των απλών αρχών της δεοντολογίας. Στη Νέα Σμύρνη ομάδες αστυνομικών δυνάμεων επιτέθηκαν σε κατοίκους μετά από την απόπειρα να κοπούν πρόστιμα και την λεκτική αντίδραση όσων βρίσκονταν στην πλατεία. Η λεκτική αντίδραση καταγράφηκε στο “δελτίο Τύπου” της αστυνομίας ως “επίθεση 30 ατόμων”. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλα ΜΜΕ δεν είχαν τη δυνατότητα να το ελέγξουν. Ας το δεχθούμε. Η δημοσιογραφική δεοντολογία απαιτεί να αναφέρουν πως η “επίθεση” είναι θέση και χαρακτηρισμός της αστυνομίας. Το έκαναν όμως άκριτα τίτλο, το παρουσίασαν ως δική τους θέση, ως είδηση.
Ο Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας που υποτίθεται πως ενσωμάτωσε η ΕΣΗΕΑ γράφει ανάμεσα στα άλλα:<< Ο δημοσιογράφος οφείλει να αποφεύγει να ενεργεί ως αρωγός της αστυνομίας ή των άλλων υπηρεσιών ασφάλειας του κράτους”.
Κι όμως τα περισσότερα Μέσα αυτό έκαναν, τέθηκαν σε υπηρεσία και ενήργησαν ως όργανα της αστυνομίας. Έκαναν είδηση το δελτίο τύπου της αστυνομίας ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν βίντεο και μαρτυρίες με άλλη εκδοχή των γεγονότων. Επέλεξαν να μην την παρουσιάσουν ως όφειλαν, ακόμη κι αν διαφωνούσαν με αυτήν.
Η παραβίαση βασικών αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας έχει πλέον γίνει καθεστώς στα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης. Και έχει γίνει γιατί οι δημοσιογράφοι το άφησαν να συμβεί χωρίς καμία αντίδραση πρώτα και κύρια του συνδικαλιστικού τους οργάνου της ΕΣΗΕΑ. Για αυτό και τα ΜΜΕ έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας πλέον.