Νέες ατομικές συμβάσεις στο Mega του Μαρινάκη με το ελεύθερο της …ασυδοσίας

Στην ΕΣΗΕΑ κάποιοι έδωσαν μεγάλη μάχη να μην γίνει καμία κινητοποίηση για το νόμο Λιβανίου που επιτρέπει έως και 60 απολύσεις ανά τηλεοπτικό σταθμό. Ο νόμος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ σε συνδικαλιστική αφωνία. Και τώρα το Mega του Μαρινάκη ζητά νέες ατομικές συμβάσεις με τον κατώτατο μισθό και την υποχρέωση του εργαζόμενου να μεταφέρεται ως “πακέτο” σε όποια εταιρεία αποφασίσει ο εργοδότης. Όσα επιπλέον χρήματα δίνει λογίζονται ως “οικιοθελής παροχή”…Και ο Μαρινάκης έχει πολλές εταιρείες ΜΜΕ…Το γεγονός καταγγέλλει η ΕΤΙΤΑ (παρακάτω η ανακοίνωσή της). Στο Mega στο μεταξύ πριν λίγες μέρες έγιναν πάλι απολύσεις.

Συνάδελφοι, το Mega “ξαναγράφει” το εργατικό δίκαιο

Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA παρότι είναι κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, όχι μόνο δεν ακολουθεί την συλλογική σύμβαση εργασίας για τους συνάδελφους τεχνικούς, αντίθετα  τους καλεί να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις που κατακρημνίζουν ό,τι εργατικό δικαίωμα μας έχει πια απομείνει και παραπέμπουν σε άλλες εποχές, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «εργασιακής γαλέρας». Μέσα στα άλλα οι αντεργατικές ρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • Καταβαλλόμενος μισθός λογίζεται ο βασικός μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Ό,τι επιπλέον παίρνει κάποιος θεωρείται οικειοθελή παροχή από τον εργοδότη πράγμα που σημαίνει ότι οποτεδήποτε θελήσει μπορεί μονομερώς, να κόψει ολόκληρη ή μέρος αυτής της επιπλέον παροχής.
  • Στις συνολικές αποδοχές συμπεριλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις υπερωρίες και τα νυχτερινά. Ένας εργαζόμενος δηλαδή που αμείβεται για παράδειγμα με 800 ευρώ, μπορεί να δουλεύει ακόμα και δωδεκάωρα χωρίς επιπλέον αμοιβή.
  • Εφόσον στο μέλλον υπάρξει Σ.Σ.Ε. τα όποια επιπλέον ποσά που πιθανόν να δώσει, θα καλύπτονται από την οικειοθελή παροχή.
  • Εφόσον στο μέλλον υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα υπάρξει αύξηση στις αποδοχές καθώς και πάλι αυτή θα καλύπτεται από την οικειοθελή παροχή.
  • Ο εργοδότης μπορεί να μεταφέρει τον εργαζόμενο σε οποιονδήποτε τρίτο. Αυτό σημαίνει μεταφορά εργαζομένου σε εταιρεία παραγωγής, ή σε άλλο κανάλι ή ακόμα και εκτός χώρου της τηλεόρασης.
  • Απαγορεύεται όμως η απασχόληση του εργαζόμενου σε τρίτο χωρίς την άδεια του εργοδότη έστω και για ένα μεροκάματο.
  • Τέλος, ο τόπος εργασίας είναι οπουδήποτε κρίνει ο εργοδότης.

Με λίγα λόγια ένας εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό… πείνας, θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει πέραν του οχταώρου και νυχτερινές ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή, όπου και όπως θελήσει ο εργοδότης (ακόμα και στο γήπεδο Καραϊσκάκη, γιατί όχι…), χωρίς να έχει καμιά ελπίδα να δει αύξηση ποτέ και με τον φόβο μην τυχόν του κόψουν επιπλέον τον μισθό του, δίχως καν την δική του συναίνεση. Και μέσα σε όλα αυτά του απαγορεύουν αν βρει κάποιο μεροκάματο σε εξωτερικές παραγωγές ή οπουδήποτε αλλού να πάει να δουλέψει εκεί, για να καλυτερέψει κάπως τα οικονομικά του.  Το μόνο που δεν ζητάτε κύριοι του MEGA είναι να σας πληρώνουν και οι εργαζόμενοί σας και από πάνω επειδή έχουν «την τιμή» να δουλεύουν στο κανάλι σας.

Συνάδελφοι.

Για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, το σωματείο μας έχει κάνει ήδη όλες τις απαραίτητες και σύννομες ενέργειες σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο.  Όμως αυτές δεν επαρκούν. Σε τέτοιου είδους επιθέσεις η μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν οι εργοδότες είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, χωρίς να είμαστε πραγματικοί δούλοι κανενός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *