Με πρόσχημα την Τηλεοπτική Οδηγία περνάνε τον αντιτρομοκρατικό στο διαδίκτυο!

Το θέμα αποκάλυψαν οι μουσικοί οι οποίοι εντόπισαν στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου για την Τηλεόραση (νομοσχέδιο Θ. Λιβάνιου) στο οποίο ενσωματώνεται διάταξη της Ευρωπαϊκής Τηλεοπτικής οδηγίας, οι διατάξεις του πρόσφατου αντιτρομοκρατικού νόμου της ΝΔ! Πρακτικά ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα εφαρμόζεται για κάθε “οπτικοακουστική υπηρεσία” η οποία θα καταγγέλλεται-ελέγχεται για “υποκίνηση σε βία ή μίσος” ή “κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων”. Το εν λόγω άρθρο περιλαμβανόταν και στην προηγούμενη Τηλεοπτική Οδηγία, αφορούσε την τηλεόραση ελεύθερης λήψης και επεκτάθηκε για όλες τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την εφαρμογή της Τηλεοπτική Οδηγίας “έχωσε” στην εν λόγω διάταξη την εφαρμογή του ελληνικού τρομονόμου. Δεν είναι υποχρέωση δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό αποκαλύπτει τη στόχευση της, να καταστείλει και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε και σε άλλα άρθρα της Οδηγίας με ξεκάθαρο στόχο να περάσει πολύ συγκεκριμένες διατάξεις. Για τα άρθρα της Οδηγίας δεν δινόταν καν δυνατότητα “διαβούλευσης”. Έτσι οι διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου -δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος (άρθρο 187Α ΠΚ, άρθρο 187Β ΠΚ και άρθρα 32 έως 35 του ν. 4689/2020), επιβάλλονται στα κρυφά. Μέχρι στιγμής υπάρχει έντονη αντίδραση από τους μουσικούς. Υπάρχει ανακοίνωση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου (δημοσιεύεται παρακάτω) και η ανάρτηση του συνθέτη Κώστα Καλδάρα στο face book. Ο μουσικοσυνθέτης δηλώνει πως στέλνουν τα τραγούδια στην …αντιτρομοκρατική για έγκριση!

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

(Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε…) . Από τον Κώστα Καλδάρα

Αφού δεν μπορούν να προσλάβουν αστυνόμους για να επιβλέπουν και τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών μας, στέλνουν τα τραγούδια και τους δημιουργούς στην αστυνομία και μάλιστα στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία! Αύριο 11/02 κατατίθεται νομοσχέδιο με το οποίο όχι μόνο θα λογοκρίνεται ένα τραγούδι ή θα αφαιρείται από το διαδίκτυο, αλλά ο δημιουργός του όπως κι ο χρήστης θα διώκεται ποινικά. Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) επεκτείνεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β). και απαγορεύει οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Με αυτό το νόμο, ο οποιοσδήποτε “πυροβολημένος” υπουργός, δικαστής, μπάτσος, μπορεί να καταγγείλει το μισό τουλάχιστον ελληνικό τραγούδι. Αυτό δεν είναι άρωμα χούντας…Είναι η χούντα. Υ.Γ. Διάλεξα για υπότιτλο τον στίχο από το “Γυάλινο Κόσμο” του πατέρα μου, για να τον καταγγείλω για υποκίνηση σε βίαιες ενέργειες. Έτσι, υπηρετώντας τον νόμο, ξεκινάω από την οικογένεια μου, για να φτάσω και σε άλλους υποκινητές τρομοκρατικών εγκλημάτων, όπως ο Βαμβακάρης, ο Ζαμπέτας, ο Θεοδωράκης, ο Λοΐζος, ο Μικρούτσικος και να φτάσω στους σύγχρονους συναδέλφους μου, τον Μάλαμα, τον Αλκίνοο, τον Αγγελλάκα και να καταλήξω να καταγγείλω και τον εαυτό μου… “Καθρέφτες και όνειρα, δυο πόρτες σπασμένες, στου κόσμου τα όρια γυρεύουν δραπέτες…” αφού με ενημέρωσαν ότι το σφύριζε ο Κουφοντίνας.”Από Κώστας Καλδαρας.”

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»)

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!»

1 comment for “Με πρόσχημα την Τηλεοπτική Οδηγία περνάνε τον αντιτρομοκρατικό στο διαδίκτυο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *