Δώρα για όλους τους καναλάρχες έχει ο νέος νόμος της TV

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ

Στη Βουλή βρίσκεται, με αρκετές αλλαγές, ο νόμος για την τηλεόραση που αναπροσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο στις νέες ανάγκες των ιδιωτών. Ο πρώην νόμος Πέτσα, νυν νόμος Λιβάνιου, περιλαμβάνει δυο βασικούς τομείς: Την εισαγωγή κανόνων για τις πλατφόρμες βίντεο συνεχούς ροής και τη διαφήμιση, καθώς και την προσαρμογή των κανόνων για τα εγχώρια τηλεοπτικά κανάλια με τα γνωστά ήδη «δώρα» της κυβέρνησης της ΝΔ στους ιδιοκτήτες τους. Ο νέος αρμόδιος υφυπουργός για τα ΜΜΕ είχε τις απαραίτητες για το Μαξίμου επαφές με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιπαλότητες που προκύπτουν από τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των ολιγαρχών στην τηλεόραση, να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες καναλιών της περιφέρειας και να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Το τελικό κείμενο παραπέμπει σε σολομώντεια λύση. Αφαιρέθηκε η διάταξη που έδινε προβάδισμα στον όμιλο ΑΝΤ1 για τη λειτουργία του δεύτερου καναλιού του TV Μακεδονία και απειλούσε έναρξη πολέμου ανάμεσα στους ιδιοκτήτες. Όλοι έλαβαν το «δώρο» συνδρομητικών καναλιών, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία

Ισχύει το χάρισμα των 3,5 εκατ. ευρώ δόσης για το 2020, αρκεί το ποσό να δόθηκε για… επενδύσεις. Μεγάλο δώρο είναι και η προσθήκη στις επιδοτήσεις του 1,5% για τον ελληνικό κινηματογράφο, των τηλεοπτικών σειρών, παιχνιδιών(!) και ντοκιμαντέρ, τα οποία εντάσσει στην κατηγορία της «ελληνικής κινηματογραφίας»! Θα δίνουν δηλαδή λεφτά για να τα πάρουν πίσω πολλαπλάσια.

Για τους ιδιοκτήτες περιφερειακών καναλιών, απαλλάσσονται από το 1,5% ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, καταληκτική ημερομηνία για τη χορήγηση των περιφερειακών αδειών. Τους χαρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς το χρέος εντάσσεται στην αναμενόμενη κρατική ενίσχυση των ΜΜΕ και των έντυπων Μέσων. Μέση είναι και η λύση για το απασχολούμενο προσωπικό. Στον υποχρεωτικό αριθμό των 400 ατόμων ανά τηλεοπτικό σταθμό, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσμε-
τρούν έως και 60 εργαζόμενους σε θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εταιρείες, με συμβάσεις . Οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως «ανθρώπινοι πόροι», θα εργάζονται για μια σειρά εκπομπές περισσοτέρων καναλιών, αλλά θα «προσμετρώνται» σε ένα κάθε φορά.

Τομή για την πορεία της ιδιωτικής τηλεόρασης ελεύθερης λήψης είναι οι νέοι κανόνες στη διαφήμιση με σφραγίδα της ΕΕ. Από τις 6 το απόγευμα έως και τα μεσάνυχτα οι διαφημίσεις-τηλεπωλήσεις μπορεί να καταλαμβάνουν το 20% του χρόνου και να διαρκούν ως 15 λεπτά. Πρακτικά, δηλαδή, 72 λεπτά ή 1,2 ώρες θα μεταδίδονται διαφημίσεις, χωρίς κανένα όριο στο είδος προγράμματος. Το ίδιο ποσοστό θα ισχύει από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

1 comment for “Δώρα για όλους τους καναλάρχες έχει ο νέος νόμος της TV

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *