Μια ακόμη αστυνομική βίαιη “προστασία” σε φωτορεπόρτερ

Σήμερα που η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκτίμησε ως “νίκη” τη συνάντηση της με τον Μ.Χρυσοχοϊδη, σήμερα έφθασε η καταγγελτική επιστολή του προέδρου της Ε.Φ.Ε για ένα ακόμη βίαιο επεισόδιο σε βάρος φωτορεπόρτερ. Είναι η “προστασία” των αστυνομικών δυνάμεων σε όσους επιμένουν να ενημερώνουν και όχι να κρύβονται πίσω από τις ασπίδες των ΜΑΤ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΕ προς  τον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη

Αξιότιμοι κύριοι

Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή, με σκοπό να σας καταγγείλω ένα περιστατικό βίας κατά ενός φωτορεπορτερ και  μέλους της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, το οποίο έλαβε χώρα την 21η Ιανουαρίου 2021 κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη,. Ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, παρευρέθηκε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών, κοντά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό να «καλύψει» την είδηση και να πάρει πλάνα από την διαδήλωση.

Ενώ κατέγραφε με την επαγγελματική του κάμερα σκηνές κατά τις οποίες αστυνομικοί εκτόξευαν μεγάλη ποσότητα χημικών κατά φοιτητών, κρατώντας -όσο μπορούσε- απόσταση ασφαλείας, ένοιωσε ξαφνικά να δέχεται στο πρόσωπό του ριπή χημικών. Όπως αναφέρει ο ίδιος, αναγκάστηκε να γονατίσει επί δέκα τουλάχιστον λεπτά, λόγω της αναπνευστικής δυσφορίας και των παρατεταμένων ερεθισμών στα μάτια, χωρίς να μπορεί ταυτόχρονα να καταγράψει όσα όφειλε, ως φωτορεπόρτερ. Όταν αργότερα ο κ. Τσακαλίδης είδε το οπτικοακουστικό υλικό που είχε στην κατοχή του, έκπληκτος διεπίστωσε ότι ο αστυνομικός στοχευμένα έριχνε τα χημικά πάνω του και τον κοιτούσε επίμονα, προφανώς για να εμποδίσει την περαιτέρω καταγραφή των σκηνών βίας κατά τον φοιτητών. Να λάβετε υπόψη σας ότι εμείς, ως φωτορεπόρτερς κρατάμε επαγγελματική κάμερα και ειδική εμφανή διαπίστευση. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλίδης έφερε εμφανώς εξοπλισμό φωτορεπόρτερ και ήταν φανερό πως ο λόγος που βρισκόταν στην διαδήλωση ήταν για να καταγράψει τις εικόνες που διαδραματίζονταν ενώπιόν του. Ο κ. Τσακαλίδης μας επισήμανε ότι διαμαρτυρήθηκε στον επικεφαλής των ΜΑΤ, αλλοίμονο όμως αν παραδεχόταν κανείς την υπαίτια συμπεριφορά των οργάνων!

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναίτια, αντιδημοκρατική και βάναυση επίθεση αστυνομικών κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, φωτογράφων, ηχοληπτών και άλλων τεχνικών σε διαδήλωση. Η εκτόξευση χημικών εναντίον φωτορεπορτερ , όπως και εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, με επικίνδυνες ασφυξιογόνες ουσίες, πέραν ότι θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παρεμποδίζει και την  άσκηση των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο και αποτελεί το οξυγόνο της δημοκρατίας.

Ως Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, με κύριο μέλημα των προάσπιση των συμφερόντων των φωτορεπορτερ-μελων  της Ε.Φ.Ε, σας καλούμε να αναλάβετε τις αναλογες ευθύνες  και να προχωρήσετε στην παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Επειδή τέτοιου είδους  απρόκλητες και εγκληματικές επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ λογίζονται ως επίθεση εναντίον όλων των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων, σας ενημερώνουμε ότι  θα καταγγείλουμε νομίμως και περαιτέρω αυτές σε κάθε αρμόδια Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή αρμόδια Αρχή και αρμόδιο Δικαστήριο. Με την επίδειξη βίαιης και προσβλητικής συμπεριφοράς απέναντι στους εκπρόσωπους τύπου, δέχεται  βαρύ πλήγμα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας και σας καλούμε να λάβετε τα μέτρα εκεινα που θα εχουν ως αποτελεσμα να εκλειψει οριστικα το φαινομενο αυτο.

                                              Mε εκτίμηση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *