Μπορεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να μην κατάφερε να εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης της λογοκρισίας από το συγκρότημα Μαρινάκη στη δημοσιογράφο Έλενα Ακρίτα η οποία υπέβαλλε την παραίτηση της και έγινε αποδεκτή. Έστειλε ωστόσο επιστολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ενημερώνοντας την για τη λογοκρισία. Ήδη η χώρα μας βρίσκεται στην 65η θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου στην Ελευθερία του Τύπου και στην 24η στις 27 χώρες της ΕΕ, στις τελευταίες θέσεις δηλαδή δίπλα-δίπλα με Ουγγαρία, Πολωνία και Βουλγαρία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηρίζει την συνάδελφο Έλενα Ακρίτα για τη λογοκρισία που δέχθηκε από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία επί χρόνια αρθρογραφούσε και απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων την ακόλουθη επιστολή:
«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι η συνάδελφος και μέλος της Ένωσης μας Έλενα Ακρίτα δημοσιοποίησε ότι έπεσε θύμα λογοκρισίας από τη διεύθυνση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία αρθρογραφεί για περισσότερο από 20 χρόνια, επειδή, όπως καταγγέλλει, δεν ήταν αρεστή η πολιτική θέση που εξέφραζε στο άρθρο της.
Πρόκειται για ιστορική εφημερίδα της Ελλάδας, με μεγάλη κυκλοφορία και για μια έγκριτη συνάδελφο και δημοφιλή συγγραφέα με διακριτή και πετυχημένη παρουσία στην ελληνική δημοσιογραφία.
Η κυρία Ακρίτα ανακοίνωσε ότι για λόγους επαγγελματικής και προσωπικής αξιοπρέπειας υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία και έγινε δεκτή. Η εφημερίδα, έως τώρα, δεν έχει παράσχει καμία εξήγηση για το θέμα.
Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την συμπαράστασή της στη συνάδελφο, καλώντας παράλληλα την εφημερίδα να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης. Του θέματος έχει πλέον επιληφθεί το ανεξάρτητο όργανο Δεοντολογίας της Ένωσής μας, στο οποίο προσέφυγε η συνάδελφός κατά του διευθυντή της εφημερίδας. Είναι το αρμόδιο όργανο για να εξετάσει αν το θλιβερό συμβάν που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη δημόσια συζήτηση στη χώρα, παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας και να επιβάλει τυχόν κυρώσεις.