Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωοτοβουλίας Ροσινάντε
H ΕΣΗΕΑ εξεγέρθηκε και κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας – Να στηρίξουμε την απεργία της 26/11 και να τελειώνουμε με τον συνδικαλισμό των επιμελητηρίων
Το φερόμενο ως συνδικάτο των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά του να παραμείνει ο ακοίμητος φρουρός των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο, κηρύσσοντας αυτή τη φορά 2ωρη στάση εργασίας κατά την ώρα του μεσημεριανού (περιλαμβάνεται και επιδόρπιο), τη μέρα κατά την οποία τα συνδικάτα έχουν κηρύξει 24ώρη πανελλαδική απεργία.
Χαιρετίζουμε την αγωνιστική εγρήγορση του σωματείου μας και εκφράζουμε απλά την ανησυχία μας μήπως μας πάρουν τα αίματα. Δύο ώρες είναι πολλές και όταν είσαι σε αναστολή εργασίας περνάνε δύσκολα. Ίσως το ΔΣ θα έπρεπε να συγκρατήσει σε αυτή τη φάση τον επαναστατικό του ενθουσιασμό και να ελέγξει την παρόρμηση. 50 λεπτά θα ήταν αρκετά, για να πάρουν τα αφεντικά το μήνυμα και να μην πάρουν και τα μυαλά μας αέρα.
Τιμώντας τις χειρότερες συντεχνιακές παραδόσεις της, η ΕΣΗΕΑ, επέλεξε για πολλοστή φορά να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να απόσχει από την οργανωμένη δράση της για άρση των αντεργατικών νόμων που περνά η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας. Ακόμα λιγότερο για την ανάγκη να ενισχυθεί η δημόσια υγεία ενάντια στην εγκληματική πολιτική που ακολουθείται εναντίον της ακόμα και σήμερα.
Κι όμως μιλάμε για έναν κλάδο που οδεύει σταθερά προς έναν Καιάδα δικαιωμάτων:
-Οι δημοσιογράφοι (και όλοι οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ με τη φωτεινή εξαίρεση των Τεχνικών Ραδιοφωνίας) δεν έχουν κλαδική συλλογική σύμβαση εδώ και 12 χρόνια.
-Το πρόγραμμα των «αναστολών εργασίας» εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ, με την ιδιοτυπία ότι οι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε αναστολή να συνεχίσουν να δουλεύουν ανώνυμα, υπό το νυσταλέο βλέμμα της ΕΣΗΕΑ και φυσικά την αδιαφορία των ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών.
–Oι εργασιακές σχέσεις – λάστιχο θερίζουν τον κλάδο, και δεν αφορούν μόνο τις εικονικές «αναστολές συμβάσεων», αλλά την πλήρη κατάρρευση των μισθών, την απουσία ωραρίων, την κατάργηση των υπερωριών, την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων –όταν υπάρχουν κι αυτές.
-Το περιεχόμενο της εργασίας μας απαξιώνεται καθημερινά, καθώς το καθεστώς υπερεξάρτησης από τους εργοδότες καταλήγει να δημιουργεί ενημερωτικά τέρατα, ιδιαίτερα με τη σχέση που έχουν αναπτύξει οι τελευταίοι με την κυβέρνηση. Η γλοιώδης στάση των αφεντικών των ΜΜΕ στο πλευρό της εξουσίας δεν είναι άλλωστε χωρίς αντίκρισμα, αφού κάθε τόσο μαθαίνουμε και για έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης των εργοδοτών μας, οι οποίοι στη συνέχεια ενίοτε κλείνουν τα Μέσα τους και απολύουν εργαζόμενους (όπως έγινε στην περίπτωση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και του liberal.gr) .
Για εμάς είναι ξεκάθαρο: η ΕΣΗΕΑ δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στοιχειωδώς έστω στα καθήκοντα ενός συνδικάτου. Για να επιβιώσει ο κλάδος εργασιακά χρειάζεται άμεσα η συγκρότηση ενός πραγματικού Συνδικάτου Τύπου, ομοσπονδιακού και μαχητικού, που θα εγγυάται τις κατακτήσεις των υπόλοιπων σωματείων, θα αποκλείει από τις τάξεις του εργοδότες, εργολάβους και διευθυντικά στελέχη και θα συμμετέχει οργανικά στις δομές του εργατικού κινήματος.
Η Κλαδική Ένωση Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε χαιρετίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και καλεί σε συντονισμό όλες τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται συνδικαλιστικά στον χώρο των ΜΜΕ για να βγούμε από την συνδικαλιστική έρημο των επιμελητηρίων.
-Μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της 26 Νοέμβρη
-Κάτω ο νέος αντισυνδικαλιστικός νόμος της κυβέρνησης, που καθιερώνει τη 10ωρη εργασία και προωθεί την απεργοσπασία
-Ενίσχυση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ και επίταξη όλης της ιδιωτικής υγείας
-Να απαλλαγούμε από τον συνδικαλισμό των επιμελητηρίων που διαλύει εργασιακά τον κλάδο των ΜΜΕ. Οργάνωση και συντονισμός για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
-Καμία εικονική «αναστολή» σύμβασης στον Τύπο
-Αντίσταση σε μια ενημέρωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εξουσίας
-Κάτω το αστυνομικό κράτος