Υπέρ της ελευθερίας της άποψης

H κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γαλλικές δημοσιογραφικές Ενώσεις SNJ, SNJ-CGT, CFDT-Journalistes και SGJ-FO

«Ας υπερασπιστούμε όλοι μαζί την ελευθερία». Είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και υπογράφηκε από πολλούς εκδότες και ιδιοκτήτες εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σε αυτό το κείμενο, οι συνυπογράφοντες προειδοποίησαν την κοινωνία για ένα ζήτημα που αφορά την κατεξοχήν θεμελιώδη αξία της Δημοκρατίας μας, αυτό της ελευθερίας της έκφρασης». Σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, όπως φαίνεται, σίγησαν οι συνυπογράφοντες αυτή την ανακοίνωση, με την οποία καλούσαν «πολίτες, εκλεγμένους τοπικούς αξιωματούχους, πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές από όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις, για να θριαμβεύσει η παντοτινή τους λατρεία για την ελευθερία».

Το υπουργείο εσωτερικών, με το εθνικό σχέδιο, έθετε σε ισχύ το νόμο, χωρίς να υπάρξει καμία διαβούλευση για το επάγγελμα.

Το Κοινοβούλιο μελετά, με γρήγορο ρυθμό και συνοπτικές διαδικασίες, να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη συνολική ασφάλεια, που αποσκοπεί στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, της έκφρασης και της ενημέρωσης του πολίτη. 

Αυτό το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον περιορισμό της διάδοσης φωτογραφιών αστυνομικών, χωροφυλάκων ή στρατιωτικών όταν δέχονται επιθέσεις σωματικές ή ψυχολογικές, μια φόρμουλα που ανοίγει την πόρτα σε κάθε είδους ερμηνεία και καταχρήσεις, ιδιαίτερα επειδή υπάρχει το νομικό οπλοστάσιο για την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας.

Εάν εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο ως έχει, ο πολίτης δεν θα μπορεί να ελέγξει μια δημόσια υπηρεσία όπως είναι η αστυνομία.

Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων, οι οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οργανώσεις και τα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων, οι ΜΚΟ αλλά και οι πολίτες αντιτίθενται σε αυτό το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα σε ορισμένα άρθρα, που πλήττουν θεμελιώδεις ελευθερίες στη Γαλλία. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως, σκοπεύει να πραγματοποιήσει μεταρρύθμιση του νόμου του 1881.

Το επάγγελμα, που εκπροσωπείται από τις τέσσερις συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές Ενώσεις SNJ – SNJ-CGT – CFDT- SGJ-GO, καλεί τους συνυπογράφοντες την ανακοίνωση της 23ης Σεπτεμβρίου να σπάσουν τη σιωπή τους. Η σιωπή τους δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Μέχρι σήμερα μόνο η διοίκηση του καναλιού France 3 αντέδρασε, όταν ένας δημοσιογράφος του καναλιού στις 17 Νοεμβρίου παρεμποδίστηκε στην άσκηση του επαγγέλματος και συνελήφθη, χωρίς λόγο.

Το διασωματειακό καλεί εκδότες και διευθυντές ειδήσεων, να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου. Είναι ευθύνη όλων να προστατεύσουν την ελευθερία της ενημέρωσης και να εγγυηθούν την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων τους. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ανεξαρτησία της ενημέρωσης.

Το διασωματειακό καλεί τους συντάκτες να θολώσουν τις εικόνες των υποστηρικτών του νομοσχεδίου για τη συνολική ασφάλεια, ξεκινώντας από τον υπουργό εσωτερικών κ. Gerald Darmanin.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *