Σε θέση μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση βρίσκονται οι επιχειρηματίες των τηλεοπτικών σταθμών της Περιφέρειας, καθώς βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να βουλιάζουν την ίδια ώρα που ενισχύονται προνομιακά οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Της Αγγέλας Νταρζάνου στην “Αυγή”
Με σκληρή επιστολή της προς τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα η ΕΕΤΕΠ – Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των καναλιών στις σημερινές συνθήκες: «Εμείς πρέπει να ‘πλεύσουμε πάση δυνάμει’ στον ωκεανό της πανδημίας, δηλαδή με απλά λόγια να αυξήσουμε τις δαπάνες μας την ώρα που τα έσοδά μας έχουν μηδενιστεί» σημειώνουν. Σχετικά δε με τη στάση της κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι «οι θέσεις αλλά και οι υποσχέσεις σας για τα θέματα της περιφερειακής τηλεόρασης που είχαν προέλθει από το υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης ή ξεχάστηκαν ή ευσχήμως, για λόγους προφανείς σε εμάς, επιδεικτικά μας αγνοείτε».
Οι ίδιοι ιδιοκτήτες των καναλιών της Περιφέρειας κάνουν λόγο για «έλλειψη πνεύματος και διάθεσης συνεργασίας» από πλευράς κυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρουν, «εισπράξαμε δημοσίως απόλυτη απαξίωση και απόρριψη στα αιτήματά μας».
Ωστόσο, η Ένωση δηλώνει ότι «θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του κλάδου και την ίδια την επιβίωσή του». Και καταλήγει με μία προειδοποίηση: « Όσοι όμως υποτιμούν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας θα διαπιστώσουν σύντομα ότι έχουν κάνει οδυνηρό λάθος!».
Η ΕΕΤΕΠ αριθμεί περί τα 50 μέλη, τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας σε όλη τη χώρα, πλην των περιφερειακών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, μουσικούς και εκκλησιαστικούς σταθμούς.
Η αλήθεια είναι ότι τους έχουν ζώσει τα φίδια. Διότι ο αρμόδιος υφυπουργός περί τα τηλεοπτικά έχει έτοιμο νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα παρουσίασε και στο υπουργικό συμβούλιο προ ημερών. Τι είδους αγριότητες εναντίον τους μπορεί να προβλέπει; Η ανησυχία αυξάνεται, καθώς σε αλλεπάλληλες επιστολές και άλλες οχλήσεις για συνάντηση ο Στ. Πέτσας δεν έχει ανταποκριθεί με κανέναν τρόπο, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζει στη Βουλή ότι έχει προηγηθεί «διαβούλευση» με τις «ενώσεις περιφερειακών μέσων».
«Δεν έχουμε καν λάβει απάντηση εκ μέρους σας, έστω μια φορά, στα θέματα που κατά καιρούς θίγουμε, σε σημείο να αναρωτιόμαστε αν διαβάζετε τις επιστολές μας ή αν πάνε κατευθείαν στον κάλαθο των άχρηστων» λένε στον Στ. Πέτσα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:
Καμπάνιες για την πανδημία: Παρότι ο Στ. Πέτσας υποστηρίζει ότι από τα 20 εκατ. της πρώτης καμπάνιας για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια κατευθύνθηκε το 20%, στις περιφερειακές τηλεοράσεις δεν έφτασε πάνω από το 2% (περί τις 400.000 ευρώ για τους 50 σταθμούς), την ίδια ώρα που, σύμφωνα με τις μετρήσεις τηλεθέασης, συγκεντρώνουν γύρω στο 20%-25%.
Διαφημιστικές εκστρατείες του Δημοσίου: Αν και διά νόμου το Δημόσιο υποχρεούται να κατανέμει το 30% της διαφημιστικής του δαπάνης στα περιφερειακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, ιστοσελίδες), η υποχρέωση αυτή δεν τηρείται στην πράξη, κάτι που καταγγέλλουν όλες οι ενώσεις, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, ιδιοκτητών και δημοσιογράφων.
Υπερφορολόγηση: Η περιφερειακή τηλεόραση επιβαρύνεται με μια σειρά φόρους, τέλη, εισφορές κ.λπ. που έχουν ειδικό χαρακτήρα, επιβάλλονται μόνο στην παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών και επιπλέον των συνήθων και βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που έχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης 5% επί της διαφήμισης, το 1,5% επί του τζίρου για τον κινηματογράφο και 2 τοις χιλίοις επί των διαφημίσεωνυπέρ, όπως λένε της «άγνωστης σε εμάς αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αστική Εταιρεία Δεοντολογίας και Επικοινωνίας».
Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας: «Ζητάμε οι εργαζόμενοί μας να μπορούν να εργασθούν και να προσφέρουν και όχι να τους στείλετε στα σπίτια τους ή στις πλατείες. Γι’ αυτό ως πληττόμενες επιχειρήσεις ζητήσαμε την επιδότηση του μισθολογικού μας κόστους και όχι την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Οι τηλεοράσεις στον καιρό της πανδημίας πρέπει να δουλέψουν και δουλεύουν. Με πολύ λιγότερα έσοδα».