Κάντο όπως ο Ερντογάν! Όλο και καλύτερα τα πάει η ελληνική κυβέρνηση. Οι διεθνείς οργανώσεις Media Freedom Rapid Response (MFRR) και οι Reporters Without Borders (RSF) καταγγέλλουν ένα πρωτοφανές γεγονός το οποίο εντάσσει τη χώρα μας στην κατηγορία παρεμπόδισης δημοσιογραφικού έργου και έρευνας και καταπάτησης της ελευθερίας του Τύπου. Όπως δημοσιοποίησαν οι δυο διεθνείς οργανώσεις, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών και την ελληνική αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη και κράτηση δημοσιογραφικού συνεργείου που βρισκόταν στη Σάμο για την παραγωγή ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μετανάστευση. Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, κρατήθηκαν επί επτά ώρες χωρίς κατηγορίες, τους αρνήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο.
έστειλαν επιστολή στις ελληνικές αρχές ζητώντας επείγουσα εξήγηση για την πρόσφατη κράτηση ενός γερμανικού ντοκιμαντέρ στο νησί της Σάμου. Η επιστολή, απευθυνόμενη στους τοπικούς και εθνικούς αρχηγούς της αστυνομίας και στον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κακομεταχείριση ενός γερμανικού δημοσιογραφικού πληρώματος από το αστυνομικό τμήμα της Σάμου. Στις 19 Οκτωβρίου, ένα γερμανικό πλήρωμα των μέσων ενημέρωσης που έκανε μια ταινία σχετικά με τη μετανάστευση που προκλήθηκε από το κλίμα στο ελληνικό νησί της Σάμου κρατήθηκε για επτά ώρες, πραγματοποιήθηκε έρευνα και κρατήθηκε στη φυλακή χωρίς κατηγορίες και αρνήθηκε επανειλημμένα την πρόσβαση σε δικηγόρο. Όπως δηλώνεται στην επιστολή υπάρχει αβεβαιότητα αν τελικά τους φόρτωσαν με κατηγορίες περί “κατασκοπίας”!
Διαβάζουμε στην επιστολή πως στις 19 Οκτωβρίου, πως μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν στη φυλακή ήταν ο φωτορεπόρτερ Manuel Tysarzik και ο συντάκτης βίντεο με έδρα το Βερολίνο, Larissa Rausch. Συνελήφθησαν μαζί με άλλα τρία μέλη της ομάδας. Το συνεργείο βρέθηκε στη Σάμο για το ντοκιμαντέρ «Climate Faces», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αφού πραγματοποίησε συνεντεύξεις σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στη Σάμο, το πλήρωμα σταμάτησε να τραβήξει φωτογραφίες για το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώντας ένα drone.
Καθώς συνέχισαν το ταξίδι τους, τους σταμάτησαν με ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως ήταν τακτικός έλεγχος. Οι Tysarzik και Rausch παρουσίασαν την ταυτότητά τους. Οι αξιωματικοί ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στο σταθμό για έναν γρήγορο «διαδικαστικό έλεγχο».
Παρά το γεγονός ότι δεν αποσαφηνίστηκαν κατηγορίες, και οι τέσσερις κρατήθηκαν συνολικά για οκτώ ώρες. Κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών, ανακρίθηκαν, παρενοχλήθηκαν, τους αρνήθηκαν τροφή ενώ οι αστυνομικοί δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες, κατά παράβαση των κυβερνητικών κανονισμών COVID-19.
Μετά τον έλεγχο της κάρτας SD του drone, οι αξιωματικοί εξέθεσαν την απειλή των κατηγοριών «κατασκοπείας» επειδή η δημόσια παραλία όπου βιντεοσκοπούσαν ήταν δίπλα σε μια στρατιωτική βάση. Αρχικά, τα επανειλημμένα αιτήματα για επικοινωνία με δικηγόρο απορρίφθηκαν με δικαιολογία ότι δεν είχαν συλληφθεί επίσημα.
Περίπου τα μεσάνυχτα τους άφησαν ελεύθερους. Από τότε που το συνργείο επέστρεψε στη Γερμανία, δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία από το αστυνομικό τμήμα της Σάμου, εισαγγελείς ή άλλες ελληνικές αρχές, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση οποιασδήποτε έρευνας «κατασκοπείας» εναντίον τους. Τα μέλη του συνεργείου ανησυχούν για το αν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις μας ζητούν από τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν αμέσως τυχόν κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων, εάν εκκρεμούν, και να σταματήσουν οποιαδήποτε έρευνα των δημοσιογράφων, εάν εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι αρχές θα πρέπει να καταστήσουν σαφές γραπτώς για ποιο λόγο μεταφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι για ανάκριση και κράτηση.
Επιπλέον, πιστεύουμε επίσης ότι η μη επαγγελματική συμπεριφορά των αστυνομικών, ο αυθαίρετος τρόπος της ανάκρισης, η περιττή χρήση της αναζήτησης λωρίδας, η παραβίαση των προφυλάξεων COVID-19 και η επαναλαμβανόμενη απόκρυψη των κατηγοριών κατά των μελών του συνεργείου, είναι μια απαράδεκτη πράξη εκφοβισμού εναντίον ενός δημοσιογραφικού συνεργείου ντοκιμαντέρ.
Δυστυχώς, αυτή η υπόθεση ταιριάζει επίσης σε ένα ευρύτερο πρότυπο κατά τους τελευταίους μήνες εκφοβισμού ξένων μέσων ενημέρωσης, ειδικά σε θέματα που αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Από τη Σάμο στη Λέσβο έως την Αθήνα, διεθνείς δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι υπόκεινται σε αυθαίρετους ελέγχους, κράτηση, πιέσεις από τις αρχές και εμπόδισαν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς λένε ότι είναι μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν να κάνουν δημοσιογραφική έρευνα.
Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εχθρότητας για τα μέσα ενημέρωσης και αντιπροσωπεύει ουσιαστικά επίθεση εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου – κάτι που η Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Οι οργανισμοί μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση και να αναφέρουν παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σας ευχαριστούμε που λάβατε υπόψη τις ανησυχίες μας και ανυπομονούμε να δούμε την απάντησή σας.