Αναδημοσίευση από τις Τυπολογίες
Μέχρι τουλάχιστον το 2028 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της καθολικής πρόσβασης των κατοίκων των παραμεθόριων και δύσβατων περιοχών τη χώρας στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βρίσκεται ήδη στη Βουλή ρυθμίζει εκ νέου το ζήτημα της καθολικής κάλυψης σήματος στις λεγόμενες «λευκές περιοχές». Το πρόβλημα αφορά περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους της χώρας και προέκυψε από το 2014, με την ελλιπή ψηφιακή κάλυψη της χώρας από την Digea, η οποία είχε υποχρέωση να καλύψει πληθυσμιακά και όχι γεωγραφικά το 95% της Ελλάδας. Το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013, η οποία ήταν ο μόνος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός με σχεδόν 99% πληθυσμιακή κάλυψη, άφησε εκατοντάδες περιοχές της χώρας χωρίς τηλεοπτικό σήμα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4563/2018 επιχείρησε να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα με επιδότηση νοικοκυριών, ώστε να αποκτήσουν τηλεοπτικό σήμα μέσω συνδρομητικής τηλεόρασης ή ελεύθερης. Μόνο η Cosmote και η Digea συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με τριετή συμμετοχή η συνδρομητική της Cosmote και οκταετή η Digea. Μέχρι και σήμερα ελάχιστες περιοχές της χώρας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης!
Με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο της καθολικής κάλυψης παρατείνεται για οκτώ έτη, ως το 2028 δηλαδή, και σε αυτό μπορούν να μετέχουν τόσο οι πάροχοι δικτύων όσο και οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών που χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα. Το ποσό της επιδότησης παραμένει στα 110 ευρώ ανά νοικοκυριό, ενώ στον κατάλογο των προς κάλυψη περιοχών εντάσσονται δεκάδες ακόμη χωριά και περιοχές.
Το πρόγραμμα μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του υπουργού, ενώ το κόστος της οκταετούς επιδότησης θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την ΕΕΤΤ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, κρατικοί και ιδιωτικοί, υποχρεούνται να παρέχουν τα προγράμματά τους δωρεάν σε όσους παρόχους μετέχουν στο πρόγραμμα της καθολικής κάλυψης. Η ΝΔ ως αντιπολίτευση ήταν ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα.