Το Thepressproject.gr είναιτο μόνο ελληνικό Μέσο που παρακολουθεί την ακροοαματική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο, η οποία άνοιξε σήμερα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, ενώνοντας και τη δική μας φωνή για την απελευθέρωση του ιδρυτή των Wikileaks. Αναρτούμε επίσης το χρονολόγιο της υπόθεσης από παλαιότερη ανάρτηση του thepressproject.
Σήμερα, Δευτέρα, 7η Σεπτεμβρίου 2020, η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, μπαίνει στην τελική της φάση. Το The Press Project, κι ο ιδρυτής του, στάθηκαν στο πλευρό του ιδρυτή των Wikileaks από την πρώτη στιγμή. Θεωρούσαν και θεωρούν την ακροαματική διαδικασία αυτή ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο γιατί κρίνεται η τύχη ενός ηρωικού ακτιβιστή και δημοσιογράφου, που τον τιμωρούν γιά όσα έφερε στο φως για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και για την πορεία του Τύπου παγκόσμια. Στο σκοτεινό και ελεγχόμενο τοπίο της Δημοσιογραφίας παγκόσμια, η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ αποτελεί ένα ισχυρότατο μήνυμα. Δηλώνει ότι η κρατική τρομοκρατία της Αυτοκρατορίας μπορεί να συνεχιστεί ακάθεκτη, ότι οποιαδήποτε αντίθετη φωνή καταφέρνει να ακουστεί θα τιμωρείται παραδειγματικά.
Οι πολλοί και βάσιμοι φόβοι ότι πολλοί επιθυμούσαν και επιδίωκαν την φυσική του εξόντωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του, έχουν καταγραφεί από όλο το παγκόσμιο, ανεξάρτητο, κίνημα υποστήριξής του, και από εμάς, με συνεντεύξεις αλλά και κάλυψη των λαϊκών αντιδράσεων. Και είναι φόβοι που δεν έχουν εκλείψει ακόμη. Πέραν των καταγγελιών των δικηγόρων του, για τις συνθήκες απομόνωσης και τα ψυχικά βασανιστήρια στα οποία έχει υποβληθεί, η ίδια η φυσική του παρουσία, κάθε φορά, στο δικαστήριο, ήταν απόδειξη της διαρκώς χειρότερης φυσικής του κατάστασης. Η τελευταία τέτοια μαρτυρία ήρθε από τη σύντροφό του, Στέλλα Μόρρις, στην οποία επετράπη να τον δει στις 25 Αυγούστου.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι, η ακροαματική διαδικασία δεν έχει καμμία σχέση με τους λόγους για τους οποίους τον συνέλαβαν οι Βρετανικές αρχές στις 11 Απριλίου του 2019, στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου παρέμεινε έγκλειστος για χρόνια. Η σύλληψή του τότε έγινε με αφορμή το γεγονός ότι το 2012 διέφυγε των Βρετανών και κλείστηκε στην πρεσβεία, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, μετά τη σύλληψή του τότε με ένταλμα της Σουηδικής εισαγγελείας που τον καλούσε ως μάρτυρα σε καταγγελία βιασμού.
Αυτές οι καταγγελίες εις βάρος του αποσύρθηκαν το Νοέμβριο του 2019, όταν πια είχαν επιτελέσει το σκοπό τους. Βάσει του Βρετανικού Δικαίου, με την απόσυρση αυτών των καταγγελιών θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος. Δεν αφέθηκε. Ήταν σε όλους σαφές ότι η Σουηδική παρέμβαση ήταν «λαγός» των ΗΠΑ, τρόπος να μπορέσουν να τον έχουν στα χέρια τους. Ο Ασάνζ είναι «Δημόσιος Εχθρός» τους, έφερε στο φως τα εγκλήματά τους, δημοσιοποιώντας όσα κατάφερε να του διαθέσει μία άλλη ηρωική μορφή, η Τσέλσυ Μάννινγκ, και η εκδικητικότητά τους και η πολύ καλή μνήμη τους είναι δεδομένη.
Τα έγγραφα που δημοσίευσαν τα wikileaks έχουν επίσης δημοσιευτεί από την βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν και την αμερικανική Νιού Γιορκ Τάιμς, οι οποίες δεν διώκονται ούτε διώχθηκαν ποτέ. Για τη δημοσίευση αυτή καθ’ αυτή δεν μπορούν, λοιπόν, να τον διώξουν, διότι θα έπρεπε να διώξουν και άλλους. Η Έκδοση του Ασσάνζ σήμερα ζητείται με κατασκευασμένες κατηγορίες περί ηλεκτρονικής πειρατείας και άμεσης εμπλοκής του στην «κλοπή» των διαβαθμισμένων εγγράφων που έφερε στο φως η Τσέλσυ Μάννινγκ. Για τις οποίες κατηγορίες δεν υπάρχει καμμία απολύτως απόδειξη. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η Τσέλσυ Μάννινγκ, παρά τους εκβιασμούς και την νέα της φυλάκιση, ποτέ δεν αποδέχθηκε να καταθέσεις ψευδώς ότι ο Ασσάνζ εμπλέκονταν στην απόσπαση των πληροφοριών/ εγγράφων.
Η Τσέλσυ Μάννινγκ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Τζων Κυριακού, όλοι όσοι Αμερικανοί πολίτες τόλμησαν να αποκαλύψουν τα εγκλήματα των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους συνομωτικούς όρους που η θέση τους ως υπαλλήλων αυτού του κράτους επέβαλε, έχουν υποστεί την εκδικητική μανία των ΗΠΑ. Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαφέρει από εκείνους ως προς δύο: είναι Αυστραλός πολίτης και δημοσιογράφος. Δεν διέπραξε κανένα έγκλημα βάσει κανενός δικαίου. Έκανε τη δουλειά του, που προστατεύεται από την διεθνή και, θεωρητικώς απαραβίαστη, αρχή της Ελευθερίας του Λόγου. Η παράδοσή του στις αρχές των ΗΠΑ από τη Βρετανία σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δημοσιογράφος, οποιουδήποτε κράτους, δεν κάνει τη δουλειά του με τρόπο αρεστό στην Αυτοκρατορία, θα υποστεί τη βαρβαρότητα του εκδικητικού Αμερικανικού βαθέως κράτους.
Γι’ αυτό η ακροαματική διαδικασία, και όσα αποφασιστούν στο Βρετανικό δικαστήριο, μας αφορά όλους, παντού.
Μικρό χρονολόγιο
Αύγουστος 2010: Αίτηση του Ασάνζ για παραμονή και εργασία του στη Σουηδία, όπου ο νόμος προστατεύει τους ξένους, διωκόμενους δημοσιογράφους. Έκδοση εντάλματος έρευνας εις βάρος του Τζούλιαν Ασανζ, από τη Σουηδική Εισαγγελία, για σεξουαλικά εγκλήματα.
Οκτώβριος 2010: Η Σουηδία αρνείται την αίτηση παραμονής και εργασίας του Ασανζ.
Νοέμβριος 2010: Ο Ασανζ καταφεύγει στο Λονδίνο. Έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος του, από τη Σουηδία. Προσφέρεται να καταθέσει στη Σουηδική πρεσβεία του Λονδίνου. Το αίτημά του δε γίνεται δεκτό.
Δεκέμβριος 2010: Ο Ασανζ συλλαμβάνεται στο Λονδίνο και αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση 240.000 λιρών, που πληρώνεται από χρήματα που έχουν μαζέψει οι υποστηρικτές του.
Φεβρουάριος 2011: πρώτη απόφαση Βρετανικού Δικαστηρίου για έκδοσή του στη Σουηδία. Ασκείται έφεση.
Μάιος 2012: απορρίπτεται η αίτηση για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία.
Ιούνιος 2012: Ο Τζούλιαν Ασάνζ επισκέπτεται την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοινώνει ότι ζήτησε άσυλο από τη χώρα. Θα εξέλθει τον Απρίλιο του 2019.
Αύγουστος 2012: Ο Ισημερινός παραχωρεί άσυλο στον Τζούλιαν Ασανζ, λόγω φόβων για καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, εάν εκδοθεί στη Σουηδία. Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της.
Αύγουστος 2015: Η σουηδική εισαγγελία εγκαταλείπει δύο από τις τρεις εις βάρος του κατηγορίες, και περιορίζει το ένταλμα σύλληψης στην κατηγορία του βιασμού.
Οκτώβριος 2015: η αστυνομία του Λονδίνου ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει την παρακολούθηση της πρεσβείας του Ισημερινού στην πόλη.
Φεβρουάριος 2016: Επιτροπή του ΟΗΕ χαρακτηρίζει αυθαίρετη την προηγηθείσα (2010) κράτηση του Ασάνζ από τη Βρετανία, λόγω του σουηδικού εντάλματος, και τονίζει ότι πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος και να του καταβληθεί αποζημίωση, από τη Βρετανία, για όσα υπέστη. Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμμοντ, χαρακτηρίζει την απόφαση «γελοία».
Απρίλιος 2017: ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «πρώτη προτεραιότητα» του υπουργείου του τη σύλληψη του Ασάνζ.
Μάιος 2017: Η Εισαγγελία της Σουηδίας ανακοινώνει ότι και η κατηγορία του βιασμού αποσύρεται. Νέα κυβέρνηση στον Ισημερινό, υπό τον Λενίν Μορένο.
Ιανουάριος 2018: Ο Ισημερινός δίνει διπλωματική ασυλία στον Ασανζ και ζητεί από τη Βρετανία να την αναγνωρίσει. Η Βρετανία αρνείται.
Μάρτιος 2018: Η πρεσβεία του Ισημερινού κόβει την πρόσβαση στο ίντερνετ στον Ασανζ.
Ιούλιος 2018: Βρετανία και Ισημερινός συσκέπτονται για το μέλλον του Ασάνζ. Δήλωση Μορένο ότι «ποτέ δεν του άρεσαν αυτά που έκανε ο Ασανζ».
Οκτώβριος 2018: Η πρεσβεία του, υπό νέα κυβέρνηση, Ισημερινού παραδίδει στον Ασανζ μία λίστα «κανόνων» που πρέπει να ακολουθεί. Ο Ασανζ προχωρά σε καταγγελία παραβίασης των θεμελιωδών του δικαιωμάτων.
Νοέμβριος 2018: Ο Ισημερινός αρνείται να επιτρέψει συνάντηση του Ασανζ με επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανώσεων που θέλουν να εξετάσουν τις συνθήκες κράτησης.
Δεκέμβριος 2018: Μέσω του δικηγόρου του, ο Τζούλιαν Ασανζ απορρίπτει την αποχώρησή του από την πρεσβεία του Ισημερινού, την οποία ανακοινώνει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, καθώς θεωρεί ότι θα οδηγήσει στην παράδοσή του στις ΗΠΑ.
Φεβρουάριος 2019: Δυναμώνουν οι ψίθυροι ότι ο Ισημερινός θα τον παραδώσει στις Βρετανικές αρχές. Ξεκινούν δημοσιεύματα με στόχο τη δολοφονία χαρακτήρα. Η πατρίδα του, Αυστραλία, του παραχωρεί νέο διαβατήριο.
Απρίλιος 2019: Είσοδος της βρετανικής αστυνομίας στην πρεσβεία του Ισημερινού και σύλληψη του Ασάνζ.
Μάιος 2019: ο Ασανζ καταδικάζεται σε φυλάκιση 50 εβδομάδων διότι παραβίασε τους όρους της εγγύησής του. Η Σουηδία ξεκινά εκ νέου έρευνα για σεξουαλικά εγκλήματα και οι ΗΠΑ καταθέτουν αίτημα έκδοσής του με ακόμη 17 κατηγορίες. Οι ποινές που προβλέπονται για αυτές από τον αμερικάνικο νόμο ξεπερνούν τα 175 χρόνια.
Ιούνιος 2019: Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Νιλς Μέλτζερ, καταθέτει έκκληση προς τη Βρετανική Κυβέρνηση για την απελευθέρωση του Ασάνζ, καταγγέλλοντας ψυχολογικά βασανιστήρια. Ανησυχία για την υγεία του. Η Βρετανία υπογράφει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Σεπτέμβριος 2019: Μετά το πέρας των 50 εβδομάδων της ποινής του, οι Βρετανοί αποφασίζουν να συνεχίσουν να κρατούν τον Ασάνζ διότι «υπάρχει κίνδυνος να δραπετεύσει».
Νοέμβριος 2019: Οι Σουηδικές αρχές εγκαταλείπουν εκ νέου την έρευνα για τα σεξουαλικά εγκλήματα που φέρεται ότι διέπραξε ο Ασανζ. Ομάδα 65 ιατρών καταγγέλλει ότι «δε θα βγει ζωντανός από τη φυλακή».
Δεκέμβριος 2019: οι δικηγόροι του καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στο κατηγορητήριο των ΗΠΑ. Κορυφώνονται διεθνώς οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή του ή την επιστροφή του στην πατρίδα του, Αυστραλία.