Από τον Γιώργο Αλμπάνη
“Η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου βρέθηκε προχτές στη Βικτώρια και στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Με τα βίντεο που τράβηξε και το ρεπορτάζ που έκανε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, τεκμηρίωσε ότι: 1. Η ειρηνική αντιφασιστική συγκέντρωση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των «αγανακτισμένων κατοίκων» όπου συμμετείχαν οι Κασιδιάρης και Μπογδάνος -τους οποίους αγκάλιαζαν οι κατά τα άλλα… «ακομμάτιστοι» κάτοικοι. 2. Οι αντιφασίστες δέχτηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς της Δ, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο επεισόδιο. 3. Πολίτες κακοποιήθηκαν βάναυσα από αστυνομικούς μετά τη σύλληψή τους κι ενώ ήταν ακινητοποιημένοι. Η Κουμάντου ως δημοσιογράφους έκανε τη δουλειά της, όπως έπρεπε να την κάνει. Αντιθέτως, άλλοι δημοσιογράφοι έδωσαν παντελώς ανακριβή ρεπορτάζ.
Σήμερα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ζητάει εξηγήσεις από τον Δήμο Αθηναίων για το ρεπορτάζ της Κουμάντου, μιας και αυτή εργάζεται στον 9,84. Η δημοσιογράφος δηλαδή εγκαλείται γιατί έκανε σωστά τη δουλειά της.
Η παρέμβαση Μπογδάνου έχει διπλή σημασία για δύο λόγους: 1. Όταν κυβερνητικός βουλευτής παρεμβαίνει στον εργοδότη του δημοσιογράφου γιατί δεν του άρεσε το ρεπορτάζ του, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη απόπειρα χειραγώγησης του Τύπου από την πολιτική εξουσία. Είναι άλλο η κριτική και άλλο η παρέμβαση στον εργοδότη, όπως είναι άλλο το κανονικό ρεπορτάζ και άλλο τα fake news. 2. Αυτή η απόπειρα χειραγώγησης της Ενημέρωσης δεν γίνεται κρυφά με κάποιο τηλέφωνο στη διεύθυνση του Μέσου, αλλά δημόσια. Πέρα από τα ζητήματα ύφους και ήθους της εξουσίας που αυτομάτως προκύπτουν, εύλογα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι στόχος δεν είναι μόνο η Κουμάντου. Στόχος είναι να πάρει το μήνυμα κάθε δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ μη αρεστά στην εξουσία, ότι μπορεί να «μπλέξει». Επομένως, θα πρέπει να σκεφτεί δεύτερη φορά ό,τι προτίθεται να γράψει ή να πει. Η επικοινωνιακή στρατηγική του Μπογδάνου είναι να στήνει συνεχώς διαδικτυακούς καβγάδες με την Αριστερά για να γίνεται αρεστός στα πιο «σκληρά» ακροατήρια της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί οι καβγάδες δεν έχουν νόημα γιατί το ζήτημα δεν αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο. Αφορά συνολικά την κυβέρνηση που δίνει πολιτική κάλυψη τόσο στη συμπόρευση με τον Κασιδιάρη όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις στον Τύπο.
Υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Νοέμβριο ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Απόστολος Δοξιάδης, ζήτησε δημόσια την απόλυση του δημοσιογράφου Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα γιατί τον ενόχλησε ένα σχόλιο στα social media. Η αμέριστη συμπαράσταση στην Ελευθερία Κουμάντου είναι απολύτως αναγκαία. Δεν μπορεί ένας δημοσιογράφος να εγκαλείται από έναν αξιωματούχο της πολιτικής εξουσίας γιατί έκανε σωστά τη δουλειά του.
Η συμπαράσταση δεν αρκεί όμως. Πρέπει να μπει φραγμός στον ιδιότυπο νεομακαρθισμό που απειλεί με ασφυξία την Ενημέρωση, να μπει φραγμός σε εκείνους που ενθουσιάζονται τόσο πολύ με όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία, που θέλουν να τα αναπαράγουν και στην Ελλάδα.”