Ματίνα Παπαχριστούδη, στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Σε σφοδρή πολιτική διαμάχη με διαπλεκόμενες προεκτάσεις εξελίσσεται το κυβερνητικό φιάσκο της «λίστας Πέτσα» με την οποία μοιράστηκαν σχεδόν 20 εκατ. ευρώ σε 1.230 ΜΜΕ. Κι ενώ η μάχη μετακινήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο ευνοημένος της λίστας Βαγγέλης Μαρινάκης έριξε λάδι στη φωτιά, επιστρέφοντας πίσω το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έλαβαν τα ΜΜΕ του. Σε όλη αυτή τη μάχη, ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική πλευρά, η οποία ελάχιστα αναδείχθηκε, δεν αγγίχθηκε κυρίως από τους άμεσα αρμοδίους για τα ΜΜΕ, τις συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου, οι οποίες τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τις τοποθετήσεις των εκδοτών ή καναλαρχών.
Τι παρατηρούμε στη «λίστα Πέτσα», πέρα του αδιαμφισβήτητου γεγονότος πως μοιράστηκαν πολλά λεφτά για σύντομο χρονικό διάστημα σε όσα ΜΜΕ υπερθεματίζουν την κυβερνητική πολιτική και υμνούν τον Μητσοτάκη;
Ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ που αναφέρονται σε αυτήν χρησιμοποίησαν το «εργαλείο» για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων· και έστειλαν εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης ή τηλεργασία ή εκ περιτροπής εργασία, και δεν πλήρωσαν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά, όταν η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που συμπλήρωναν τη φόρμα για τα 800 ή 534 ευρώ συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι τουε ή, σε λίγες περιπτώσεις, ήταν εξαναγκασμένοι να παρευρίσκονται και στον χώρο εργασίας, παρά την αναστολή σύμβασης. Η ίδια η ΕΣΗΕΑ έγραφε σε ανακοίνωση της τον Απρίλιο: Σχεδόν στο σύνολο τους οι εφημερίδες έχουν εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φτάσει να βάλουν σε αναστολή ακόμα και το 80-90% του προσωπικού τους.
Έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων δημοσιογράφων οι εφημερίδες: Αξία, Αυγή, Βραδυνή, Δημοκρατία, Έθνος της Κυριακής, Ελεύθερη Ώρα, Ελεύθερος τύπος, Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, Το Βήμα της Κυριακής, Τα Νέα, Ναυτεμπορική, Παραπολιτικά, Πρώτο Θέμα, Documento, Espresso, Star Press και Real News. Σε μικρό αριθμό αναστολής συμβάσεων δημοσιογράφων, που απασχολούνται κυρίως σε εκπομπές, έχουν προχωρήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ALPHA TV» και «ΣΚΑΪ».
Ακόμη δεινότερη είναι η κατάσταση στα αθλητικά ΜΜΕ όπου έχει ανασταλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το 90% των συμβάσεων του προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αναστολή συμβάσεων των δημοσιογράφων προχώρησαν οι εφημερίδες «LIVE SPORT», «SPORTDAY», «SPORTIME» και «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ».
Σε όλα τα παραπάνω Μέσα, με εξαίρεση το Documento, οι ιδιοκτήτες πήραν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ένα δίμηνο, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι…Επί μήνες.
Αντί για συζήτηση και δυναμική απαίτηση ενίσχυσης του Τύπου με όρους και κανόνες για την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους, ο κλάδος με επικεφαλής τις συνδικαλιστικές ενώσεις, σέρνεται πίσω από τα κόμματα εξουσίας, μαζεύοντας τα αποφάγια από τη στήριξη των μιντιαρχών.