Λογοκρισία στο FB στην ιστοσελίδα “πρόλογος”

Λογοκρισία στο fb, γράφει ο Χρήστος Κάτσικας, δημιουργός του ιστότοπου “πρόλόγος.γρ” (το γράφουμε κι εμείς ελληνικά για να μην κατέχει από το fb!). Η πλατφόρμα “σκούπισε” κυριολεκτικά όλες τις αναρτήσεις από την ιστοσελίδα με εξήγηση την πάγια απάντηση που δίνει το λογισμικό : “Η δημοσίευση παραβιάζει τους όρους της κοινότητας μας”! Η συντακτική ομάδα του “Προλόγου” κυκλοφόρησε κείμενο καταδίκης για την λογοκριτική ενέργεια του fb

Για τον πρωτοφανή αποκλεισμό και την προσπάθεια φίμωσης του Προλόγου

Η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας του Προλόγου καταδικάζει απερίφραστα τον αποκλεισμό της σελίδας του στο Facebook, το οποίο από τις 6/6 δεν επιτρέπει τόσο στην ίδια τη σελίδα, όσο και στους χρήστες να αναρτήσουν κείμενα και δημοσιεύσεις από τον Πρόλογο!

Αυτό που επικαλείται είναι πως ο Πρόλογος δεν ακολουθεί κατά γράμμα την «πολιτική του Facebook», ότι οι δημοσιεύσεις του δεν ταιριάζουν με τους όρους και την πολιτική της “κοινότητας” του Facebook, ότι τα κείμενά του αναπαράγονται από διαφορετικές σελίδες και ότι η σελίδα του είναι «spam»,.Αυτό που αποδεικνύει η συγκεκριμένη πρακτική, η οποία δεν κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή της, είναι πως η «δημοκρατία» και η «ελευθερία» της χρήσης του διαδικτύου έχει όρια και τα όρια αυτά είναι πολιτικά.

Ο Πρόλογος φαίνεται πως ενοχλεί. Ενοχλεί ο ασυμβίβαστος και αγωνιστικός λόγος του. Ενοχλεί διότι τα κείμενα που δημοσιεύει υπερασπίζονται την αλήθεια και στέκονται απέναντι στα ψέματα που αναπαράγουν άλλες «αντικειμενικές» ιστοσελίδες που έχουν θέσει τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της κυρίαρχης προπαγάνδας. Ο Πρόλογος ενοχλεί γιατί από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε υπερασπίζεται το δίκιο, προβάλλει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και στηλιτεύει την άρχουσα τάξη και την ιδεολογία της, καθώς και τους ξένους «προστάτες» της. Και ενοχλεί, βεβαίως και η απήχησή του που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η ενέργεια αυτή του Facebook αποτελεί μια ενέργεια βαθιά αντιδημοκρατική, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για τον «έλεγχο» του διαδικτύου. Και δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε πως την περίοδο αυτή, με πρόσχημα και άλλοθι τον κορονοϊό, σε μια σειρά χώρες του κόσμου εφαρμόζονται βαθιά αντιδημοκρατικά μέτρα και αυταρχικές πολιτικές.

Η λογοκρισία στο διαδίκτυο, ο «έλεγχος» δημοσιεύσεων και αναρτήσεων που δε συνάδουν με την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία, που δεν υπερασπίζονται την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, πρέπει να περάσουν από κόσκινο, να λογοκριθούν και εν τέλει να αποκλειστούν. Αυτό άλλωστε που έγινε με τον Πρόλογο έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν και με άλλες αριστερές και δημοκρατικές ιστοσελίδες.

Και βέβαια, δε γίνεται το ίδιο με τις χιλιάδες διαφημίσεις της Google και άλλων πολυεθνικών κολοσσών, οι οποίες όχι μόνο «σπαμάρουν», αλλά εμφανίζονται δεκάδες φορές σε εκατοντάδες ιστότοπους, τόσο στο Facebook, όσο και γενικά στο διαδίκτυο. Το ίδιο επίσης συμβαίνει με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο δε λογοκρίνονται, αλλά πληρώνουν διαφημιστικά μηνύματα και κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Καλούμε τους αναγνώστες του Προλόγου, αλλά και κάθε αριστερό και δημοκράτη να πάρουν επάνω τους την υπόθεση του προλόγου, να καταγγείλουν την απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια του αποκλεισμού του από το Facebook, να βοηθήσουν με κάθε τρόπο έτσι ώστε να μην περάσει ο αποκλεισμός.

Να υπερασπίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου απέναντι σε όποιον επιχειρεί να το καταλύσει. Ο Πρόλογος και οι χιλιάδες αναγνώστες του δεν πρόκειται να σιωπήσουν.

Η συντακτική ομάδα του Προλόγου

Καλούμε τους φίλους αναγνώστες, κάθε δημοκρατικό πολίτη να κοινοποιήσει την προσπάθεια αποκλεισμού και φίμωσης του Προλόγου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *