Οι θέσεις της ΕΣΗΕΘΣτΕ για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΡΤ 2020 – 2024
Αναφορικά με το Στρατηγικό – Επιχειρησιακό Σχέδιο 2020-2024 της ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση σας θέτουμε υπόψιν σας ως Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στέρεας Ελλάδας και Εύβοιας, τις εξής παρατηρήσεις:
1. ΓΕΝΙΚΑ Το βασικότερο πρόβλημα του Στρατηγικού Σχεδίου αφορά στην προοπτική σταδιακής απαγκίστρωσης της ΕΡΤ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνεπώς ζητούμε, επί της αρχής: – Η ΕΡΤ να παραμείνει δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. – Οι ΣΣΕ των δημοσιογράφων να παραμείνουν ως προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις Ενώσεις Συντακτών. – Να παραμείνουν όλες και να ενισχυθούν με προσωπικό και εξοπλισμό οι δομές της ΕΡΤ.
– Να ανοίξουν αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής διευθυντών και τμηματαρχών. – Να μην μετατραπεί η ΕΡΤ σε Α. Ε. και να μην λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. – Ανεξαρτησία της ΕΡΤ από την κυβέρνηση και ενίσχυση και θεσμοθέτηση της ελεύθερης ανεξάρτητης ενημέρωσης και προώθησης του πολιτισμού και κατά τόπους, όχι μόνο κεντρικά, όπως διαπιστώνουμε ότι συντελείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. –
Η αναφορά στο Στρατηγικό – Επιχειρησιακό Σχέδιο 2020-2024 για πολιτική θωράκιση της ΕΡΤ χρειάζεται άμεση διευκρίνηση με ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι η γενικόλογη αναφορά, εκτός από συνειρμούς, δημιουργεί και ομιχλώδες τοπίο. –
Η ΕΡΤ χρειάζεται δημοσιογράφους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης. Η «αναγνωρισιμότητα» των προσώπων, δεν συνάδει πάντα με την ποιότητα, ούτε πιθανόν με την τηλεθέαση, όπου είναι επικεντρωμένος εκτός των άλλων, ο στόχος του εν λόγω Σχεδίου.
Τα παραδείγματα από την ίδια την ΕΡΤ, μόλις λίγα χρόνια πριν, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα.
2. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Στο Στρατηγικό – Επιχειρησιακό Σχέδιο 2020-2024 της ΕΡΤ, δυστυχώς εντοπίζονται πολλά θολά σημεία αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις και τις προσλήψεις των δημοσιογράφων. Ειδικότερα: – Γίνεται αναφορά σε «εξορθολογισμό περιφερειακών σταθμών και μείωση αυτών από 18 σε 11». Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε συρρίκνωση του προσωπικού και η ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία της ΕΡΤ στο πεδίο δράσης της, ζητεί την ενίσχυσή του. Άλλωστε αναφέρεται στο Σχέδιο ότι: «Ανανέωση του προσωπικού και για κάλυψη οργανικών ελλείψεων με προσλήψεις 100 με 150 ατόμων σε ειδικότητες τεχνικών, υποστήριξης παραγωγής και μάρκετιγκ». Θεωρούμε ότι πρέπει να προβλεφθεί η πρόσληψη δημοσιογράφων καθώς έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδοτήσεων ή αποσπάσεων αρκετοί. Τέλος, ο όποιος πιθανός εξορθολογισμός θα πρέπει να έχει τη συναίνεση τόσο του προσωπικού, όσο και των Ενώσεων, μέσα από μια ειδικότερη διαβούλευση. – Υπάρχει πρόταση μέσα στο Σχέδιο για έξοδο της ΕΡΤ από το ενιαίο μισθολόγιο και τον στενό δημόσιο τομέα, με σκοπό την μεγαλύτερη ευελιξία. Για τους δημοσιογράφους να ισχύουν οι συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και τουλάχιστον οι ίδιοι όροι αμοιβής και εργασίας με αυτούς που ισχύουν σήμερα. Οι Συλλογικές Συμβάσεις θα υπογράφονται με τις Ενώσεις Συντακτών. Επιπρόσθετα, η εκ του πονηρού αναφορά για «δημιουργία κανόνων για τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων», θα υπενθυμίσουμε στους συντάκτες του Σχεδίου, ότι ακόμη ισχύουν οι νομικές διατάξεις του Εργατικού Δικαίου, αλλά και οι διατάξεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΕΠΕ κ.λπ.), οι οποίες αντιμετωπίζουν τα αντίστοιχα ζητήματα.
Εκτός αν η ΕΡΤ σχεδιάζει να γίνει προπομπός νέων ηθών και ζητημάτων στα εργασιακά θέματα. – Αφήσαμε για το τέλος των παρατηρήσεων μας, τη μνημειώδη έκφραση που εντοπίσαμε στο Στρατηγικό – Επιχειρησιακό Σχέδιο 2020-2024 της ΕΡΤ. Ο συντάκτης αναφέρει ότι «η ελαστικότητα στην εργασία και η κινητικότητα μεταξύ ειδικοτήτων είναι περιορισμένη καθώς η ΕΡΤ λειτουργεί με πρότυπα και διαδικασίες του δημοσίου και των στεγανών του συνδικαλισμού», ενώ προτείνεται «η δημιουργία θυγατρικής εταιρίας με ευέλικτες συμβάσεις εργασίας»! Πάγια θέση της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και των υπολοίπων δημοσιογραφικών ενώσεων είναι η αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας του δημοσιογραφικού προσωπικού.
Θεωρούμε αδιανόητο ο Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να συμπεριλαμβάνει ακόμη και ως έκφραση μέσα στο Στρατηγικό του Σχέδιο, τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Προειδοποιούμε ότι οποιαδήποτε σκέψη για την εφαρμογή οποιαδήποτε ελαστικής μορφής εργασίας στο δημοσιογραφικό προσωπικό αποτελεί Casus Belli για όλες τις Ενώσεις Συντακτών της χώρας και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.