ΕΣΗΕΑ: Καλούμε τους εργοδότες, καλούμε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Με δυο ανακοινώσεις της η Ένωση Συντακτών παρεμβαίνει στο τσουνάμι της κρίσης του κορονοϊού, εφιστώντας προ το παρόν την προσοχή των δημοσιογράφων και καλώντας τους εργοδότες. Αυτό που βέβαια απαιτείται είναι η απαίτηση για άμεσα μέτρα στις αυθαιρεσίες εργοδοτών, τόσο στα εργασιακά όσο και στην τήρηση των συνθηκών ασφάλειας. Για παράδειγμα, μόνο αναφέρουμε πως απαιτείται να πληρώνουν οι εργοδότες για την τηλε-εργασία, τα έξοδα του Διαδικτύου και της τηλεφωνίας. Πως αλλιώς θα εργαστεί από το σπίτι του ο δημοσιογράφος; Πληρώνοντας από την τσέπη του; Πως θα αγοράσουν μάσκες αφού δεν υπάρχουν; Μήπως τα ίδια τα ΜΜΕ, οι εργοδότες οφείλουν να τις προμηθευτούν και να τις δώσουν στους συντάκτες της πρώτης γραμμής στην ενημέρωση;

Οι δυο ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ

Άμεσα μέτρα για τους δημοσιογράφους

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση των πολιτών κάτω από τις δυσκολότατες συνθήκες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Ως εκ τούτου είναι ευάλωτοι, καθώς ήδη υπάρχουν κρούσματα ανάμεσά μας και, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, δυστυχώς, θα υπάρξουν και άλλα. Για το λόγο αυτό καλούμε την εργοδοσία αλλά και τους Διευθυντές των Μέσων να πάρουν κάθε πρόσθετο μέτρο, πέραν όσων ήδη εφαρμόζονται, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Να γίνονται συχνές απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι αρμόδιες αρχές και να  προωθούν προς τους πολίτες τόσο την αναγκαιότητα όσο και τον τρόπο εφαρμογής τους, ώστε να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες ο ιός.

Καλούμε τους εργοδότες να σέβονται τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κάθε εργαζόμενος και προειδοποιούμε ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα απολύσεων, καθυστέρησης μισθοδοσίας και όποια άλλη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, με πρόσχημα την πανδημία.

Επιπλέον, καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν αμέσως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως για οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Κρίσιμη για όλους η συνεπής τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας

Τα ΜΜΕ έχουν αυτή την περίοδο αυξημένη ευθύνη και καθήκον να ενημερώνουν με αξιοπιστία και νηφαλιότητα τους πολίτες για τις καταιγιστικές εξελίξεις με την εξάπλωση του covid-19 και την παγκόσμια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. 

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί, κυρίως της τηλεόρασης και όσοι συνάδελφοι δεν είναι εφικτό να εργαστούν από απόσταση είναι μια από τις επαγγελματικές ομάδες που υφίστανται επιπλέον έκθεση στον ιό. Καλούμε τους εργοδότες να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια τους και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών. 

Απαιτούνται μέτρα αυξημένης τήρησης των κανόνων αυτοπροστασίας καθώς και μέτρα για έκτακτη οργάνωση του τρόπου εργασίας και του προγράμματος, με προτεραιότητα στην οικονομία δυνάμεων και στη  διατήρηση σημαντικών  εφεδρειών σε προσωπικό. Όλα δείχνουν ότι η έκτακτη και πρωτόγνωρη αυτή δυσχέρεια θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η συνέχεια στην ενημέρωση των πολιτών.

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι αρμόδιες αρχές και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι κρίσιμο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για την προώθηση του μηνύματος για συνεπή εφαρμογή των κανόνων αυτοπροστασίας.  

Η εικόνα δημοσιογράφων που συνομιλούν με πολίτες από πολύ κοντινή απόσταση, η οποία κατακλύζει τους τηλεοπτικούς δέκτες, δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά στέλνει κραυγαλέα λανθασμένο μήνυμα στην κοινή γνώμη.

Είναι επείγον τα τηλεοπτικά συνεργεία να ενισχυθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό, που θα επέτρεπε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Συνάδελφοι οι ώρες είναι κρίσιμες:

 Κανένας χωρίς μάσκα

                                                          Κανένας χωρίς γάντια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *