Η Αθήνα ελέγχει τη ροή πληροφοριών από τον Έβρο, λέει η DW

Για περιορισμούς σε δημοσιογράφους στα ελληνοτουρκικά σύνορα κάνει λόγο το ρεπορτάζ της Deutsche Welle από τον Έβρο. Στην περιοχή γύρω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στην Αδριανούπολη οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους έχουν γίνει πιο δύσκολες. Σύμφωνα με στοιχεία των ρεπόρτερ της DW – oι οποίοι βρίσκονται τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά των συνόρων- η εργασία τους εμποδίζεται από τις αρχές.

Στρατιωτικός αποκλεισμός

O δημοσιογράφος του ελληνικού προγράμματος της DW Κώστας Συμεωνίδης
O δημοσιογράφος του ελληνικού προγράμματος της DW Κώστας Συμεωνίδης

Ο δημοσιογράφος της DW Κώστας Συμεωνίδης βρίσκεται από την ελληνική πλευρά των συνόρων. Και ο ίδιος αναφέρεται σε μαζικούς περιορισμούς σε δημοσιογράφους στην παραμεθόρια περιοχή. “Από το πρωί της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο συνοριακό πέρασμα στις Καστανιές.

Οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν μία φορά τη μέρα την ευκαιρία να εισέλθουν στη ζώνη που φυλάσσεται στενά από τον στρατό και την αστυνομία. Η πρόσβαση έχει πλέον αποκλειστεί από τον ελληνικό στρατό χωρίς αιτιολόγηση”, αναφέρει ο Κώστας Συμεωνίδης. “Η προσπάθεια δημοσιογράφων να πλησιάσουν στο ποτάμι του Έβρου συνήθως αποτυγχάνει λόγω της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας και του στρατού. Δημοσιογράφοι που εντοπίζονται, πρέπει αμέσως να ταυτοποιηθούν και τους ζητείται να εγκαταλείψουν την περιοχή”. Η δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για στρατιωτική ζώνη, αναφέρει ο Κώστας Συμεωνίδης.

Η Αθήνα ελέγχει τη ροή των πληροφοριών

Επί του παρόντος, οι μόνες πηγές πληροφοριών είναι τα επίσημα δελτία τύπου της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο δημοσιογράφος της DW αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές κάνουν κυρίως λόγο για “επιτυχείς απωθήσεις” και συλλήψεις μεταναστών, οι οποίοι “έχουν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια”. Εντούτοις δεδομένου ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτές τις δηλώσεις. Επίσης υπάρχουν αναφορές για άτυπες αλλά σαφείς συστάσεις αξιωματούχων προς δημοσιογράφους.

Πριν από μια εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων προς την ΕΕ. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες πήραν το δρόμο για την Αδριανούπολη – ωστόσο η ελληνική συνοριοφυλακή δεν άφησε κανέναν να μπει στη χώρα. Απομάκρυναν ομάδες ανθρώπων με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού. Ελπίζοντας να διασχίσουν τα σύνορα, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στα σύνορα. Η Τουρκία έχει στείλει 1000 άτομα των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί δεν θα επαπροωθηθούν από το πέρασμα του Παζάρκουλε.

«Δεν έχει απομείνει πολύ από την αρχικά καλή μεταχείριση των δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν έρθει από εγχώρια ΜΜΕ ή το εξωτερικό. Το πρώτο βράδυ η αστυνομία είχε μοιράσει μέχρι και μπισκότα στους δημοσιογράφους. Στο μεταξύ κρατά προσωπικά τους αντικείμενα ή ακόμη φυλακίζει δημοσιογράφους» αναφέρει ο δημοσιογράφος της DW Τούντσα Ογκρετέν, ο οποίος κάνει ρεπορτάζ από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της DW, η τουρκική αστυνομία έκλεισε τους δρόμους για τους δημοσιογράφους στη συνοριακή διάβαση του Παζάρκουλε το πρωί της Πέμπτης. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ από μια διασταύρωση μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά.

H συνέχεια και όλο το άρθρο στη DW

1 comment for “Η Αθήνα ελέγχει τη ροή πληροφοριών από τον Έβρο, λέει η DW

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *