Η κακοποίηση ενός βρέφους από ορισμένα …ΜΜΕ

Από το thepressproject

Τις τελευταίες δύο μέρες η υπόθεση του θανάτου ενός βρέφους 11 μηνών απασχολεί έντονα την επικαιρότητα καθώς, παράλληλα με το τραγικό περιστατικό, υπήρξαν αρχικά ενδείξεις ότι είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και η αστυνομία είχε διατάξει την κράτηση των γονιών του, προσφύγων από τη Συρία κι ενός συγγενικού τους ζευγαριού. Οι πρώτες πληροφορίες αλλά και η βιασύνη δεκάδων ΜΜΕ στην κάλυψη της υπόθεσης έχουν δώσει τροφή για μαζικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, μετά την κατάθεση του επίσημου πορίσματος των ιατροδικαστών στον εισαγγελέα, στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε σεξουαλική κακοποίηση, οι γονείς και το δεύτερο ζευγάρι, που υποστήριζαν από την αρχή ότι οι κακώσεις ήταν λόγω αγωγής με υπόθετα για μικροκεφαλία, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν την Κυριακή, διακομίστηκε στο Παίδων ένα νεκρό βρέφος 11 μηνών, με τον έναν εκ των τριών ιατροδικαστών που διενήργησαν τη νεκροτομή να δηλώνει ότι βρέθηκαν κακώσεις που παραπέμπουν σε παρά φύσιν σεξουαλική κακοποίηση. Η αστυνομία άμεσα διέταξε την κράτηση των γονέων του βρέφους καθώς κι ενός συγγενικού ζευγαριού. Η οικογένεια, πρόσφυγες από τη Συρία, μένει στην Αθήνα, σε διαμέρισμα μέσω προγράμματος ΜΚΟ για την ένταξη των προσφύγων.

Οι πρώτες δηλώσεις του ιατροδικαστή και κυρίως, η εθνικότητα των εμπλεκόμενων έδωσαν τροφή για μαζικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μολονότι δεν είχε αποδειχθεί το σενάριο της σεξουαλικής κακοποίησης ούτε υπήρξε επίσημο πόρισμα, πάρα πολλά ΜΜΕ μετέφεραν την είδηση με αναφορές σε «σοκ», «φρίκη που επιβεβαιώθηκε» κλπ. Μολονότι δεν υπήρχε το τελικό πόρισμα παρά μόνο ενδείξεις, σε μία πολύ «ευαίσθητη» είδηση, για ακόμα μία φορά, πολλά ΜΜΕ έβγαλαν επίσημο πόρισμα πριν τις αρμόδιες αρχές, αναγκαζόμενα στη συνέχεια να μιλούν για «ανατροπή».

Σταδιακά όμως η υπόθεση άρχισε να ξεκαθαρίζει και το σενάριο, γιατί περί σεναρίου επρόκειτο, για την σεξουαλική κακοποίηση άρχισε να απομακρύνεται. Οι γονείς του βρέφους κατέθεσαν ότι το παιδί τους υποβαλλόταν σε θεραπεία με υποκλυσμό μέσω ορθού, λόγω της σοβαρής πάθησης του βρέφους, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, με βάση την προφορική ενημέρωση από τον ιατροδικαστή, είναι ότι δεν προκύπτει κάκωση από ανδρικό μόριο, αλλά από αμβλύ όργανο.

Κατάθεση στην Ασφάλεια έχει δώσει και ο θεράπων ιατρός του βρέφους, ο οποίος αναφέρει ότι έπασχε από μικροκεφαλία, και του χορηγείτο κάποιο σκεύασμα με υποκλυσμό. Λόγω της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων το τελευταίο διάστημα υπήρχε και αυξημένη χορήγηση του σκευάσματος, με ειδική συσκευή.

Σε σχετική ερώτηση που του έκαναν οι αστυνομικοί, ο θεράπων ιατρός ανέφερε ότι είναι πιθανό, εφόσον η χορήγηση του σκευάσματος είναι συχνή και δεν γίνεται με σωστό τρόπο, (από τους γονείς στην προκειμένη περίπτωση), να προκληθούν κακώσεις.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το επίσημο ιατροδικαστικό πόρισμα έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ, το οποίο δεν κάνει αναφορά σε σεξουαλική κακοποίηση, αλλά μόνο σε κακοποίηση. Αναφέρει ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου. Αυτό, όπως λένε οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση στο Αθηναϊκό πρακτορείο, είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι, λόγω συχνών κρίσεων επιληψίας από σοβαρό πρόβλημα μικροεγκεφαλίας από την οποία έπασχε, κάτι που επιβεβαιώνει και ο θεράπων ιατρός.

Οι γονείς του νεκρού βρέφους και το συγγενικό ζευγάρι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το πόρισμα έβαλε τέλος στο σενάριο της σεξουαλικής κακοποίησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *