Του Κώστα Πλιάκου στο cnn.gr
Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός τύπος δημοσίευσε δεκάδες έγγραφα και πληροφορίες που πρώτο έφερε στο φως το Wikileaks, με κίνδυνο την ασφάλεια και την ελευθερία των δημοσιογράφων του, ελάχιστα ελληνικά μέσα βρέθηκαν σήμερα, Πέμπτη στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, Χουάν Μπράνκο.
Τη συνέντευξη οργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» και η καλλιτεχνική Ομάδα Ηρίννα Compagnie Erinnaμε έδρα το Παρίσι και εκτός από τον Μπράνκο παραβρέθηκε και μίλησε ο δημοσιογράφος Μαξίμ Νικόλ μέλος των Κίτρινων Γιλέκων που στηρίζουν την εκστρατεία αλληλεγγύης υπέρ του Ασάνζ.
Στην ομιλία του ο Μπράνκο είπε ότι η ελληνική κοινή γνώμη θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις ώστε η ελληνική κυβέρνηση να δώσει άσυλο στον Ασάνζ.
«Κατά έναν τρόπο οι Έλληνες πολίτες και δημοσιογράφοι οφείλουν την υποστήριξη τον Ασάνζ, καθώς το Wikileaks πήρε το ρίσκο να δημοσιεύσει πολλές πληροφορίες για την αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα και πρόσφατα ντοκουμέντα σχετικά με τη δράση και τις επαφές της τρόικας στα χρόνια της κρίσης.
Το Wikileaks δεν είναι ένα συμβατικό μέσο και δεν έχει καμία προστασία. Οι άνθρωποι που αποκάλυψαν τα ντοκουμέντα κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή όπως και ο Τζούλιαν Ασάνζ» τόνισε ο κ. Μπράνκο.
Ο ιδρυτής του Wikileaks βρίσκεται σε βρετανικές φυλακές περιμένοντας τη δική του στις 24 Φεβρουαρίου, στην οποία θα κριθεί εάν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτή της κατασκοπείας και εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει φυλάκιση έως 175 χρόνια σε πολύ σκληρές συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί όπως είπε ο κύριος Μπράνκο ότι οι συνθήκες κράτησης της Τσέλσι Μάνινγκ η οποία έδωσε στον Ασάνζ κρατικά και στρατιωτικά έγγραφα τα οποία δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια στο Wikileaks, κρατήθηκε σε συνθήκες φυλάκισης που χαρακτηρίστηκαν βασανιστήρια.
Όπως είπε ο κ. Μπράνκο δεν έχει γίνει κανένα αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα καθώς η συνθήκη του Δουβλίνου δεν επιτρέπει να γίνει δεύτερη αίτηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν γίνει ωστόσο επαφές και στόχος είναι να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να δώσει άσυλο.
Αναλύοντας εν συντομία το σκεπτικό της υπεράσπισης ο κύριος Μπράνκο είπε ότι η αίτηση έκδοσης είναι παράνομη καθώς η συμφωνία έκδοσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας αποκλείει τα πολιτικά αδικήματα. Η κατασκοπεία την οποία αντιμετωπίζει ως κατηγορία στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ασάνζ είναι πολιτικό αδίκημα και κατά συνέπεια το αίτημα δεν έχει βάση.
Η υγεία του Ασάνζ έχει κλονιστεί στη φυλακή, είναι κλεισμένος σε κελί 7 τετραγωνικών μέτρων 23 ώρες το 24ωρο ουσιαστικά σε απομόνωση και σε φυλακή για τρομοκράτες.
Όπως είπε ο κύριος Μπράνκο «περιστοιχίζεται από τρομοκράτες του ISIS, ψυχοπαθείς και δολοφόνους. Ωστόσο αντιστέκεται όπως αντιστάθηκε για επτά χρόνια κλεισμένος στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.»
Στην Ευρώπη γίνονται πολλές δράσεις αλληλεγγύης για τον Ασάνζ και όπως είπε ο κύριος Μπράνκο ακόμη και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν την υποστήριξή τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις όπως για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια όταν η Γαλλία είχε τη διάθεση να δώσει άσυλο και με παρέμβαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Οι πληροφορίες οι οποίες αρχικά δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks στη συνέχεια έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω μεγάλων και μικρότερων μέσων ενημέρωσης και σύμφωνα με την υπεράσπιση αφού διώκεται ο Ασάνζ για κατασκοπία θα έπρεπε να διωχθούν όλοι οι δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν τις πληροφορίες αυτές. «Αλλά η δικαιοσύνη στην περίπτωση του Ασάνζ δεν θέλει απλώς να αποδώσει δικαιοσύνη αλλά να εκδικηθεί» κατέληξε ο κ. Μπράνκο.
Αύριο 24/1 στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, παρουσία του Χουάν Μπράνκο και του Μαξίμ Νικόλ στο θέατρο Τζένη Καρέζη.