Αποκάλυψη
Αποκαλύπτουμε σήμερα το νέο ψηφιακό χάρτη με τον οποίο οι δυο πάροχοι δικτύου θα αρχίσουν τη σταδιακή μετακίνηση των προγραμμάτων τους στο φάσμα, προκειμένου να ελευθερωθούν τα 700 ΜΗz. Και ο νέος χάρτης που δημοσιεύουμε σήμερα στο digitaltvinfo– κατά αποκλειστικότητα, αποτελεί ένα προσχέδιο, αφού υποβάλλονται ακόμη παρατηρήσεις από τους παρόχους δικτύου, ενώ υπάρχουν σε εκκρεμότητα τα αιτήματα των περιφερειακών καναλιών. Στη δεύτερη εκδοχή του χάρτη έγιναν ορισμένες αλλαγές, σύμφωνα με τα αιτήματα της Digea και της ΕΡΤ αλλά δεν ελήφθη υπόψη το αίτημα των περιφερειακών καναλιών να συμπίπτουν τα allotments με τις περιφέρειες της χώρας, ώστε να μην υπάρχει ο παραλογισμός του ψηφιακού χάρτη του 2012, με τον οποίο κανάλια της μιας περιφέρειας δεν μπορούσαν να εκπέμψουν σε αυτήν γιατί οι δίαυλοι τους ανήκαν σε άλλη περιφέρεια!
Εκφράζεται η άποψη πως η ΕΡΤ δύσκολα θα μεταβεί σε DVB-T2 επειδή δεν διαθέτει τους πομπούς. Ωστόσο ούτε η Digea τους διαθέτει! Υποτίθεται, πως σύμφωνα με αυτό το σχέδιο η σταδιακή μετάβαση θα γινόταν τον Οκτώβριο του 2019. Αντί για αυτό η νέα κυβέρνηση έβαλε stop στην ανάπτυξη του DVB-T2 επιτρέποντας στους δυο παρόχους δικτύου να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε SD και μετά το 2022! Στο μεταξύ στο προσχέδιο του Χάρτη αναφέρεται πως η υποχρέωση μετάβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ως τον Ιούνιο του 2020 με τη δυνατότητα παράτασης ως τον Ιούνιο του 2022 για «απολύτως δικαιολογημένους λόγους».
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει νέους διαύλους (Παράρτημα Α) στις συναντήσεις του διεθνούς συντονισμού SEDDIF και TAIG, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχει «ασυμβατότητα του λειτουργούντος δικτύου με το διεθνή συντονισμό (Παράτημα Γ). Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα τρεις δίαυλοι είναι κατοχυρωμένοι από την Τουρκία, στις Κυκλάδες οι 9 από τους 14 διαύλους είναι επίσης κατοχυρωμένοι στην Τουρκία. Για αυτό και υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ψηφιακή μετάβαση στις νέες συχνότητες να αρχίσει από Σάμο, Δωδεκάνησα, Καστελλόριζο, Κυκλάδες, Λέσβο, Έβρο, Πλάκα.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει λάβει ήδη παράταση για τη ψηφιακή μετάβαση και για αυτό η χώρα μας θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ιταλία για την ψηφιακή μετάβαση σε Θεσπρωτία, Αίνο, Ακαρνανικά, Πύργο, Κέρκυρα. Απαιτείται άμεσα να επικαιροποιηθεί ο ΑΟΤ από την ΕΕΤΤ, σε περίπτωση μεταβολής των περιφερειακών ζωνών.
Πολύ σημαντική είναι η παρατήρηση πως κατά τη διάρκεια της Μετάβασης δεν θα είναι δυνατή η χορήση άλλων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας!