Μετά την εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα 3 μηνών στην εφημερίδα “Ελευθερία”!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καταγγέλλει για πολλοστή φορά τη διεύθυνση της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθερία» Λάρισας για την επιβολή μονομερώς του συστήματος διαθεσιμοτήτων, στους συναδέλφους δημοσιογράφους.

Μετά τις συνεχείς μειώσεις μισθών τα τελευταία έτη, σε δυσβάσταχτα για τους δημοσιογράφους ποσοστά ύψους 27%, επιβάλλονται μέτρα που επιβαρύνουν σε τραγικό βαθμό την οικονομική τους κατάσταση.

Τρεις μήνες μετά την επιβολή της «εκ περιτροπής» εργασίας κατά τη διάρκεια της οποίας δούλευαν 3 ή 4 ημέρες την εβδομάδα, με το νέο μέτρο που αποφάσισε η διεύθυνση 15 δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε υποχρεώνονται σε γκρουπ των δύο και τριών, να μην εργάζονται για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρόγραμμα της επιχείρησης το μέτρο αρχίζει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου του 2021!

Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται σε προφανή αντίθεση με τη δομή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται στα πόστα τους που είναι οι τομείς των ρεπορτάζ τους καθημερινά.

Είναι αδιανόητο να πηγαίνουν όποτε επιθυμεί η κάθε εργοδοσία. Οι ειδήσεις δεν βγαίνουν κατά παραγγελία. Απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση και κόπο. Γνωριμίες και υπομονή.

Οι δημοσιογράφοι, κατά την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν υπό το καθεστώς του ΦΟΒΟΥ της απόλυσης σε ενδεχόμενη αντίδραση τους. Πάνω σε τέτοιους φόβους και με διαρκείς απειλές τα τελευταία χρόνια, δομήθηκαν «φαραωνικές», σε σχέση με τα δεδομένα της εποχής, μηνιαίες απολαβές διαφόρων ειδικών και μη, στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ.

Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε ζητεί να ανακληθεί άμεσα η εφαρμογή του μέτρου διαθεσιμοτήτων και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια του.

Το Δ.Σ.

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *