Στην ασφάλεια δια υπόθεσην τους μη αρεστοί δημοσιογράφοι στον Μακρόν

galliaΚύμα αγανάκτησης στη Γαλλία για τις νέες κλητεύσεις δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες να καταθέσουν δια…υπόθεση τους. Μέχρι τώρα πέντε δημοσιογράφοι έχουν κληθεί από τα μέσα Μαΐου να μιλήσουν για τις αποκαλύψεις που έκαναν στα ρεπορτάζ τους.

Οι δύο τελευταίοι είναι η γνωστή δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde Αριάν Σεμέν, η οποία ερευνούσε τον πρώην συνεργάτη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον Αλεξάντρ Μπεναλά που απολύθηκε για βιαιοπραγία σε βάρος διαδηλωτών, και ένας συνεργάτης του ιστότοπου Disclose, ο οποίος ασχολήθηκε με την εξαγωγή γαλλικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην Υεμένη. Για την υπόθεση αυτή έχουν κλητευθεί άλλοι τρεις δημοσιογράφοι τις τελευταίες ημέρες.

Η Αριάν Σεμέν, η οποία αποκάλυψε και παρακολούθησε από την αρχή την “υπόθεση Μπεναλά”, κλήθηκε να δώσει κατάθεση στις 29 Μαΐου στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή είχαν προηγηθεί πρόσφατα οι κλητεύσεις και άλλων δημοσιογράφων. Στα μέσα Μαΐου, άλλοι τρεις δημοσιογράφοι, που ερευνούσαν τις εξαγωγές γαλλικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην Υεμένη –οι δύο ιδρυτές του Disclose και ένας δημοσιογράφος του Radio France– κλήθηκαν να καταθέσουν στις μυστικές υπηρεσίες. Και οι τρεις έκαναν λόγο για “απόπειρα εκφοβισμού” τους. Ο ιστότοπος καταγγέλλει μια “νέα απόπειρα της εισαγγελίας του Παρισιού να παρακαμφθεί ο νόμος του 1881 για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των πηγών”.

Το συνδικάτο SNJ-CGT έκανε λόγο για “ένα νέο, ανυπόφορο πλήγμα” εναντίον της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας στην ενημέρωση, ενώ το CFDT-Journalistes κατήγγειλε “μια διαδικασία, ο ανομολόγητος στόχος της οποίας είναι να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι”. Πολλά κόμματα έχουν επίσης εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγιέ υπερασπίστηκε από την πλευρά της την “αφοσίωση της κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου”, όμως δεν θέλησε να σχολιάσει συγκεκριμένα την περίπτωση της Σεμέν, με το αιτιολογικό ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *